Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Voorstadium?

26 maart 2021 om 16.29
924 x gelezen

Goedendag,

Afgelopen februari kreeg ik de brief om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek omdat ik vorig jaar 35 geworden was, gelijk een afspraak gemaakt bij de huisarts, dus dat was zo klaar. Toen de brief eindelijk op de mat viel verwachte ik er niet veel van omdat ik geen klachten heb en omdat ik niets van de huisarts vernomen had. Uitslag pap 3a2 en hpv positief.

Nu heb ik een colposcopie gehad en is er een biopt afgenomen en daar kwam uit dat het cin2 en cin1 is. Nu mijn vraag wat houd immunohistochemie p16 positief in? Ik heb al aangeven dat ik nu 35 jaar geen kinderwens meer heb, ik heb 4 kinderen dus ik heb zoiets haal die baarmoeder er maar uit, ik heb me aardig in gelezen daarin en uiteraard weet ik dat hier ook risico's aan zitten maar die wegen voor mij niet op tegen de angst. Maar ik denk dat ze daar niet gelijk mee beginnen? 

Mvg

Antwoord

Beste Cher,

Immuunhsitochemie p16 positief betekent dat er in de afwijking waarschijnlijk HPV zit. Maar dat wisten we al op basis van het uitstrijkje, dus in die zin voegt het weinig toe. Een soort van controle of de afwijkende cellen ook HPV hebben: in het uitstrijkje kijk je naar HPV op de baarmoedermond en dus niet specifiek in de afwijkende cellen.

CIN 1/ CIN 2 betekent een mild voorloperstadium. Dat is vaak eenvoudig te behandelen met een lisexcisie. En zeker als je aangeeft dat je geen kinderen meer wilt hoef je dus ook niet 'voorzichtig te zijn en zo min mogelijk weefsel mee te nemen'. Verwijderen van de baarmoeder is inderdaad zeker niet waar we mee beginnen: heeft veel meer consequenties en bijwerkingen. Soms, als de CIN maar blijft teugkomen na meerdere lisexcisies, kom je er niet onderuit. Maar de kans dat t met zo'n lisexcisie klaar is is zo groot dat dat echt de eerste stap moet zijn.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemorgen,

Dank u wel voor de uitleg. Dat ze niet gelijk de baarmoeder er uit halen Had ik al verwacht. Het is inderdaad meer dat ik dat dacht dan doen ze een lisexcisi en dan zit ik straks over een tijdje weer in dezelfde situatie. Maar goed hopelijk ben ik er dan straks gewoon vanaf. Gezien mijn angst voor naalden en ingrepen hebben we al afgesproken dat ik onder narcose ga voor een ingreep dus dat stelt ook gerust.

Andere vraag, als ze een lisexcisi doen dan wordt dat weefsel weer opgestuurd naar de patholoog,  is het mogelijk dat ondanks dat het nu cin2 en cin1 is, ze in dat weefsel toch nog een ernstigere afwijking vinden of dat er dieper in toch iets zit? Bedoel een biopt is maar een klein stukje, tijdens de colposcopie kleurde er best een flink gebied aan en daar uit is 1 biopt genomen.

Mvg

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cher35,

Klopt wat je zegt: natuurlijk wordt het weefsel dat wordt verwijderd met de LETZZ weer onderzocht. En inderdaad wordt er dan helaas een ernstiger afwijkingen gevonden dan dat er in het biopt is gezien. Het biopt wordt wel altijd genomen van de meest afwijkende plek in het aansleurende gebied zodat het vaak andersom is: dan is de afwijking die gezien wordt in het weefsel van de LETZZ minder erg afwijkend dan die in het biopt.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46