Verloop borderline tumor

18 november 2020 om 20.06
1133 x gelezen

Beste dr. de Kroon,

In december 2017 heb ik een operatie gehad waar ze een borderline tumor/cyste bij mijn rechter eierstok hebben verwijderd. Er is toen gekozen om alleen de tumor en een klein gedeelte van mijn eierstok te verwijderen omdat ik pas 22 jaar oud was. De dokter heeft mij toen verteld dat er dan wel wat meer kans was dat het terug zou komen maar niet hoe veel kans. Aangezien mijn jonge leeftijd leek hem dit de beste optie. Tegelijkertijd had ik ook een cyste bij mijn linker eierstok, dit was gewoon een normale goedaardige cyste maar hierdoor is mijn eierstok gaan draaien waardoor mijn linker eileider is gaan afsterven, deze hebben ze tijdens de operatie moeten verwijderen. Ik ga regelmatig op controle waar dan een inwendige echo gemaakt word, tot nu toe heeft het er altijd goed uit gezien. Nu heb ik nooit echt veel informatie gekregen over wat een borderline tumor precies in houdt, alleen dat het een grens geval is tussen goed en kwaadaardig en dat het chirurgisch verwijderen voldoende is. Echter maak ik me vaak toch zorgen of het niet verstandiger was om de gehele eierstok te verwijderen en of ik nu meer kans op eierstokkanker heb? Valt een borderline tumor eigenlijk onder kanker of niet? Is er een mogelijkheid dat het helemaal kwaadaardig kan worden? Ook zou ik willen weten of het in de toekomst (na het vervullen van een kinderwens) wordt aangeraden om beide eierstokken toch te laten verwijderen?

Ik hoop een antwoord van u te mogen ontvangen, alvast bedankt!

Antwoord

Beste Manon,

Je stelt belangrijke vragen! Zal proberen ze te beantwoorden.

Borderline is geen kanker. Maar het verschil is subtiel. De belangrijkste eigenschap van kanker is dat het ingroeit in een ander type weefsel. En dat is precies het verschil met borderline: een borderline groeit niet in in een ander type weefsel. Er zijn nog meer verschillen maat dit is zoals ik al zei het belangrijkste. Vooral omdat het betekent dat een borderline geen uitzaaingen in andere organen kan veroorzaken. Een borderline kan wel terugkomen, met name als er bij de operatie borderline cellen achter zijn gebleven. Dat is precies de reden dat het advies is onder controle te blijven: dan kan een terugkerende cyste worden ontdekt als de cyste nog klein is. Dan is verwijderen makkelijker.

Een borderline is geen voorloper van kanker. Het is dus expliciet niet zo dat als de cyste bijvoorbeel later ontdekt zou zijn er dan kanker zou zijn ontstaan. Ook als de cyste terugkeert in dezelfde eierstok,  is het weer een borderline en dus geen kanker. Het is helaas ook zo dat we weten dat ook de andere eierstok 'at risk' is: als je ooit een borderline hebt gehad is de kans groter dat je aan de andere eierstok ook een borderline krijgt in vergelijking met als je nooit een borderline cyste hebt gehad.

Dat gezegd hebbend is het dus inderdaad verstandig de eierstok niet in zijn geheel te verwijderen op jouw leeftijd. Hoe meer eierstokweefsel er achter is gebleven hoe groter de kans dat je op het moment dat je kinderen zou willen ook daadwerkelijk kinderen kunt krijgen.

Wat betreft je vraag over verwijderen van je eierstokken als je kinderwens is vervuld: dat hangt van heel veel factoren af en is dus niet zo makkelijk te beantwoorden. Maar het is zeker een vraag die je tzt zou kunnen stellen aan je behandelend gynaecoloog.

Hoop dat dit wat meer duidelijkheid geeft.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46