Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
verdikt endometrium
Beste dokter de Kroon,
Mijn vraag gaat over verdikt endometrium (6mm) direct na de menstruatie gemeten. Heb sinds half jaar intermenstrueel bloedverlies, liever gezegd.. de regelmatige menstruaties beginnen met een aanloopje van enkele dagen beetjes bloedverlies. Uit de echo kwam dus een verdikt endometrium met daarbij lokaal op 2 plaatsen extra verdikking wat geen poliep leek. Staat nog hysteroscopie gepland. Op mijn verzoek, want gynaecoloog verwacht op mijn leeftijd (39jr) geen hyperplasie. Ik heb een kinderwens en advies was gewoon proberen zwanger te worden nu.
Het bloedverlies is begonnen nadat ik in een forse burn-out ben beland. Met name fysiek, neurologische klachten. Bijna over. Kan het zijn dat door verhoogd cortisol er een progesteron deficientie ontstaat waardoor er een soort van oestrogeendominatie is met samen tot gevolg het dikke endometrium? De drie eerdere zwangerschappen heb ik gedurende de gehele zwangerschap (merkbaar vanaf 16 wkn ongeveer) elke paar min uteruscontracties gehad, altijd op CTGs zichtbaar bij controles. Dat kan toch ook door progesterontekort?
Mochten de biopten bij hysteroscopie normaal weefsel laten zien, is zwanger worden dan veilig? Of kan er focale hyperplasie gemist worden (of is het een overal hyperplasie of nergens principe?). En stel het is veilig, dan is het met een progesteron deficientie toch niet mogelijk zwanger te worden? Is dat op te lossen?
Antwoord
Beste Loes,
Als de poliepen verwijderd zijn is er geen probleem om zwanger te worden.
Moet bekennen dat ik niet precies weet hoe het zit met cortisol en progesteron. En of je burn-out, waarin je cortisol ongetwijfeld verhoogd is, dus een verhoogd risico geeft op hyperplasje weet ik dus ook niet. Klopt dat uteruscontracties veroorzaakt kunnen worden door tekort aan progesteron.
Zwanger worden met progesteron tekort is inderdaad moeilijk. Maar het is helaas niet mogelijk om te meten hoe het is met het progesteron: het gaat niet zo zeer om de absolute hoogte van het progesteron maar, zoals je zelf ook al zegt, om het relatieve hoogte tov een heleboel andere factoren. De enige oplossing is dus eigenlijk kijken of het lukt om zwanger te worden. Als dat niet /minder snel lukt dan eerder kun je met een vruchtbaarheidsgynaecoloog overleggen. Die kan dan kijken of progesteron toevoegen (met vaginale zetpillen) een optie is.
Hoop dat dit je helpt!
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon