Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Van pap3a naar bhk
Goedemiddag
Na 1 jaar onderzoeken ivm een PAP3a gisteren te horen gekregen dat ik baarmoederhalskanker heb. Scopie 2x en meerdere uitstrijkjes gaven dit niet aan. Pas bij een lis excisie bleken de tumorcellen. Hoe is dit mogelijk en zegt het iets over de prognose?
Antwoord
Beste TvM,
Dat is schrikken zeg: een jaar onder controle zonder dat er kanker is gevonden en dan in de lis wel kankercellen. Ben je al beetje bekomen van de schrik?
Je vraag naar de prognose. Dat snap ik maar daar kan ik echt niks over zeggen nu. Daar is echt mee informatie voor nodig voordat je daar iets zinnigs over kunt zeggen. De prognose is afhankelijk van de grootte, de diepteingroei en of er ook kankercellen in de lymfevaatjes zitten. En behalve bij heel kleine tumoren is het vaak ook nodig om een scan te maken om te kijken of er uitzaaiingen zijn naar de lymfeklieren en de ophangbanden. Als al die informatie bekend is, is het mogelijk iets te zeggen over de behandeling en de prognose.
Volgens mij moet de volgende stap zijn om met een in baarmoederhalskanker gespecialiseerde gynaecoloog de diagnostiek rond te maken en dan een behandelplan op te stellen. In dat plan is uw leeftijd (bijv) ook een belangrijke factor. En dan vooral of je nog kinderen zou willen in de toekomst.
Kun je hiermee verder voor dit moment? Als alle informatie bekend is wil ik best nog een keer meedenken als je wil.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Dankjewel voor je bericht. We zijn nog niet helemaal geland. Ondertussen wel een MRI gehad. Voorlopige stadium is T2bNO FIGO II B.
Ik begrijp dat met name de doorgroei in het parametrium een hele vervelende is. Valt mij ook wat tegen, had een lager stadium gehoopt -verwacht. Nu in afwachting van een gyn onderzoek onder narcose. Als alle info hierna bekend is dan maak ik graag gebruik van uw aanbod om u nog een keer te benaderen. Heel fijn. Ga nu verder met proberen te landen :)
Ik begrijp dat u in het LUMC werkt, mijn hoofdbehandelaar heeft haar opleiding daar gedaan.
Vriendelijke groet
Tanja
Beste Tanja,
Och wat een tegenvaller, die verdenking op parametriuminvasie. Even het onderzoek afwachten: wanneer is dat gepland? Als er inderdaad ingroei in het parametrium is ligt het voor de hand om u te behandelen met radiotherapie en chemotherapie.
Sterkte!
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Donderdag staat het gepland. Is de mate van invasie nog van belang trouwens of niet?
Beste TvdM,
Hoe was het onderzoek? Wat is de uitslag?
Bedoel je de mate van parametriuminvasie of de mate van invasie in de baarmoedermond. Beide zijn van belang. Uiteindelijk bepalen alle uitslagen samen wat de beste behandeling is. Daarin speelt mate van invasie (zowel parametriuminvasie als invasie in de baarmoedermond) een rol.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Cor, uit het onderzoek kwam een andere uitslag. Radiologisch FIGO 2B maar klinisch 1B2. We zijn hier heel blij mee en ik word geopereerd. Ben nu in afwachting van de oproep. De les van de afgelopen weken is dat je echt moet wachten op alle uitslagen voor het uiteindelijke stadium. Nog afwachten na de OK of een nabehandeling nodig is maar dat wordt een volgende stap. Nu volop in voorbereiding voor de OK met sporten, gezond eten en meditaite. Heb goede hoop en alle vertrouwen in het medische en vpk team
Vriendelijke groet
Tanja
Beste Tanja,
Goed nieuws! En vingers crossen voor de uitslag van de operatie. Hoop dat je niet al te lang hoeft te wachten. En inderdaad: hoe moeilijk ook, maar wachten tot alle uitslagen bekend zijn is vaak het beste...
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Cor
20 januari de OK gehad en al goed herstellende. Het pathologisch verslag geeft schone lymfeklieren en parametria aan. Alleen een krappe marge van 1 mm bij de ectocervix. Het MDO geeft als advies radiotherapie obv de volgende conclusie:
cervixcarcinoom FIGO stadium1B2 met LVSI,invasie 12,8 mm en krappe marge bij radicale hysterectomie +pelviene lymfadenectomie. Op basis van bovengenoemde bevindingen is het advies vanuit de ROOG: Radiotherapie
In de richtlijn cervixcarcinoom lees ik het volgende: Op grond van een GOG-studie kan in aanwezigheid van prognostisch ongunstige factoren (ten minste twee van de drie factoren vaso-invasie, tumordiameter > 4 cm, invasiediepte > 2/3 of > 15 mm) postoperatieve radiotherapie op het oorspronkelijk tumorgebied en de parametria worden overwogen (1). Hiermee wordt een betere bekkencontrole bereikt. Er is echter geen voordeel ten aanzien van overleving.
Is in het licht van een pathologisch rapport met geen uitzaaiingen of doorgroei het starten van een zware behandelingals radiotherapie echt nodig? Ook gezien de uitspraak in de richtlijn?
Ik hoor graag van je, heb 3 feb het gesprek met de gyneacoloog
Vriendelijke groet
Tanja
Vandaag een zeer prettig gesprek gehad met mijn gyneacoloog en we starten met de bestraling
Beste TvdM,
Beetje laat mijn reactie....
Fijn dat je een goed gesprek het gehad met de gynaecoloog. Succes met de bestraling. Balen hoor dat het allemaal nog niet voorbij is.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon