Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Vaccinatie en besmetting
Beste Cor,
Al vijftien jaar afwijkende uitstrijkjes. De laatste pap 3a cin 2. Advies na te denken over vaccin. Zou dit iets positiets kunnen doen in het niet zelf klaren van het virus? Verder ongerustheid overdracht aan dochter middels scheermesjes, handdoeken. Eerder las ik dat dit niet zou kunnen maar ook lees ik de enorme mate van besmettelijkheid en aanwezigheid virus in gehele schaamstreek. Dan kan dit hrpv toch gemakkelijk op een handdoek komen en zo worden verspreid? Sinds hpv bekend is ben ik erg voorzichtig maar daarvoor werd het niet getest, wist ik het niet maar zat het al wel. Ik maak me hier echt wel zorgen over.
Antwoord
Beste EM,
Er zijn inderdaad steeds meer voorzichtige aanwijzingen dat het vaccin kan helpen het virus kwijt te raken. Overigens vooral na behandeling (bijv lisexcisie). Dus het is de vraag of het dan echt opruimen van het virus is of voorkomen dat je opnieuw wordt geïnfecteerd. Het mooiste zou zijn mee te doen aan een studie. Misschien kan je gynaecoloog helpen toegang te krijgen tot zo'n studie?
Wat betreft overdracht via handdoeken en scheermesje: we denken dat er echt wel 'huid op huid' contact nodig is. Maar of intensief gezamenlijk gebruik van handdoeken absoluut geen overdracht mogelijk maakt durf ik niet te stellen. Goed om te bedenken dat het besmet worden niet het grote probleem is: bijna iedereen (80-95%) van alle vrouwen raakt een keer in het leven geïnfecteerd (de mannen ook overigens). Het probleem is dat jouw afweer blijkbaar niet in staat is het op te ruimen, maar dat zegt niks over de afweer van je dochter. Waarschijnlijk ruimt haar afweer het HPV wel gewoon op zoals bijna alle vrouwen dat doen. Dan is er niks aan de hand en komt ze niet in zo'n traject als jij terecht van steeds maar afwijkende uitstrijkjes.
Hoop dat dit je help.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Cor, dank voor de reactie (beetje late dank,excuus). De zorgen blijven. Misschien is ook mijn vermogen om het virus niet te klaren wel genetisch bepaald ? Kan een hrhpv virusdeel dat misschien via een handdoek wordt overgedragen uberhaupt bij de baarmoedermond van mijn kind terechtkomen? Ik realiseer me dat mijn gedachten nogal ver gaan, maar ik voel me zo verantwoordelijk, moet ik haar niet vroegtijdig laten testen?
Beste EM,
Je hoeft haar echt niet vroegtijdig te laten testen, hoewel je zou kunnen zeggen dat 10 jaar na de 1e keer sex een logischer moment is voor het eerste uitstrijkje / de 1e HPV test dan op 30 jarige leeftijd.
Het beste wat je kunt doen is haar laten vaccineren...
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon