Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitstrijkje hoge P en C-waarde

Goedemorgen,

Afgelopen vrijdag heb ik de uitslag van het uitstrijkje gehad van de huisarts. Helaas niet goed. Pap3a2. Nu ben ik met verschillende dames de KOPAC uitslagen aan het vergelijken en het valt me op, dat deze dames alleen de P-waarde verhoogd zijn. Met een lage C-waarde. Hebben deze beide scores een verband met elkaar?

Antwoord

Beste Sharon92,

Je hebt zojuist de 1000ste vraag aan ons gesteld! Dat vinden wij ontzettend bijzonder, bedankt daarvoor. Door jouw openheid kunnen anderen weer meelezen en zo verspreiden we met z'n allen betrouwbare informatie over HPV en uitstrijkjes! Dat vinden wij super belangrijk.

Wat vervelend voor je dat je een afwijkende uitstrijk hebt. Alvast veel succes bij de colposcopie.

Jouw vraag over de P en C waarde is een vraag over de details van de pap uitslag.

Om dat goed te begrijpen moet je een beetje weten hoe dat gaat van het afnemen van een uitstrijkje tot de daadwerkelijke pap uitslag.

De huisarts (of gynaecoloog) neemt met een borsteltje wat cellen van je baarmoederhals af en die gaan in een potje met een speciale vloeistof. Dat potje gaat naar de patholoog. Daar worden de cellen er uit gehaald en onder de microscoop bekeken. De cytologisch analist en de patholoog gaan dan beschrijven hoe jouw cellen er uit zien, dat gaat volgens een standaard scorings systeem. Ze kijken bijvoorbeeld hoe groot de cellen zijn, hoe groot de kernen van de cellen zijn en of er tekenen van een virusinfectie (hpv) zijn. En heel soms zien ze toevallig een afwijkende cel die helemaal niet van de baarmoederhals komt maar bijvoorbeeld uit de baarmoeder zelf (het endometrium) of vanuit de eierstok. Deze beschrijving van je cellen staat als tekst in je uitslag, en daar staan ontzettend veel ingewikkelde termen in die vooral voor de patholoog zelf belangrijk zijn.

Deze tekst wordt vervolgens samengevat in de KOPAC-B classificatie. Elke letter van het woord KOPAC staat voor een onderdeel van de beoordeling. Dus de letters hangen niet echt samen. Het is niet zo dat de P en de C altijd samen verhoogd zijn. Het hangt af van waar de afwijking zit welke ''letter'' een hoger cijfer heeft.  Een hoge P waarde komt vaker voor dan een hoge C waarde. Hier zie je waar de letters voor staan:

K: Kompositie

O: Ontstekings verschijnselen

P: Plaveiselepitheel (dat is de buitenbekleding van je baarmoederhals)

A: Andere afwijkingen endometrium

C; Cilinderepitheel (dat is de binnenbekleding van je baarmoederhals).

De B staat voor beoordeelbaarheid.

Elke letter krijgt vervolgens een cijfer van de patholoog. In onderstaande tabel zie je waar elk cijfer voor staat: https://richtlijnendatabase.nl/uploaded/docs/Cervixcytologie/KOPAC-B_co…

Een P5 staat bijvoorbeeld voor matige dysplasie van het plaveiselepitheel 

Een C3 staat bijvoorbeeld voor enkele atypische endocervicale cellen

Daarna wordt er een samenvatting van de KOPAC-B gemaakt, en dat is de pap uitslag. 

In deze tabel zie je hoe de patholoog van de KOPAC-B tot de pap uitslag komt. En om het nog een stapje ingewikkelder te maken, in bijv Amerika gebruiken ze weer een andere indeling (de Bethesda classificatie):

https://richtlijnendatabase.nl/uploaded/docs/Cervixcytologie/Conversie_…

Ik hoop dat dit je vraag beantwoord. Nogmaals succes bij de colposcopie. De kans is het grootst dat de uitslag meevalt en dat er slechts een voorstadium van baarmoederhalskanker zit wat goed te behandelen is, of waarbij je soms ook kan afwachten of je lichaam het vanzelf opruimt. Baarmoederhalskanker is zeldzaam dus probeer jezelf niet gek te maken in de wachttijd tot de colposcopie.

Vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Bedankt voor uw reactie.

Het is iets gecompliceerder. In mijn Kopac score zijn namelijk de P en C beide vrij hoog. Bij de meeste dames is het alleen de C die verhoogd is. Vandaar dat ik dacht van is hier een andere conclusie uit te trekken?

Morgen heb ik de koloscopie en ben echt doodsbang. Niet zo zeer voor het onderzoek, maar eerder voor de uitslag.  Hieronder mijn Kopac-score:

K4, O6, P5, A1, C5, B1

De Bethesda score is:hooggradige squameuze intra-epitheliale neoplasie   HSIL.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Sharon,

 

Hoop dat de colposcopie mee is gevallen. En geen zorgen: het komt vaker voor dat zowel de P als de C hoog zijn. HPV infecties kunnen zowel de plaveiselcellen als de cilindercellen van de baarmoedermond infecteren en in beide celtypen leiden tot voorloperstadia.

Wanneer krijg je de uitslag van de biopten? Of was het niet nodig een biopt te nemen?

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemorgen team Gynaecologie,

De colposcopie ging wel goed. Alleen de uitkomsten niet en ik panikeerde. De beste mevrouw vertelde me wat ze zag verontrustend is. Ze wilde 2 biopten nemen en toen knapte er een snaar bij me. Ik heb helaas al te veel meegemaakt. Ze kreeg me niet rustig.

Het beeld wat ze zag was een CIN2/3. Waarop ik antwoord behandel me als een CIN3 dan, omdat er dan niet altijd een biopt genomen wordt. Toen moest ze bekennen dat ze een aantal plekken verdacht vind voor iets anders dan CIN3. Vrijdag doen ze een nieuwe poging met kalmeringstabletten. Het liefst wilde ze me onder narcose hebben, maar in overleg met een andere gynaecoloog, vonden ze dit niet verstandig, omdat ik dan 2x kort achter elkaar onder narcose ga.

Dus al met al is het geen geruststellende uitslag.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Sharon,

Hoop dat het gelukt is de biopten te nemen zodat snel duidelijk is wat er precies aan de hand is!

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goede avond,

het afnemen van de biopten is goed gegaan. Alleen de uitslag niet. Het weefsel was niet goed genoeg voor beoordeling. Er staat bij in de reeks beoordeeld , cin2. Echter gynaecologen (4x) zeggen dat ze iets anders zien. Ze hebben me al gewaarschuwd dat wat ze zagen voorbij cin3 is. 
Maandag (morgen dus) gaan ze een liz uitvoeren en die gaat nogmaals naar de patholoog. Ik ga wel onder narcose wat ik overigens meer dan prima vind. 

maar wat betekent uit de reeks beoordeeld? En kan het beeld van de colposcopie zo afwijken van wat de patholoog vindt? 

alvast bedankt. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Sharon82,

Het beste is om eerst even de uitslag van de Lis-excisie/Letz af te wachten en dan de uitslagen te bespreken met je gynaecoloog. Je gynaecoloog kan je precies vertellen wat de uitslagen inhouden en wat dit betekent in jouw situatie.  

Vriendelijke groet, voorlichters kanker.nl 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46