Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

uitstrijkje

Beste Dr. De Croon,

sinds 06/23 LSIL en naderhand ook AGLC. 6 maandelijkse controles, blijft stabiel, hpv niet aangetoond. Nu sinds januari is het protocol van de uitstrijkjes veranderd en doet men enkel een HPV test ( belgie ) als deze afwijkend is doet men vervolg een cervixcitologie.

Nu had ik 27 januari een controle uitstrijkje waarop dus op HPV getest is geweest...maar een rommeltje...blijkt dus onvoldoende DNA hebben kunnen afnemen..reden ?? bloed ? kennelijk heb je minimun 2.00 DNA nodig en bij het uitstrijkje was het DNA bij mij maar 0.22...kunnnen ze dan een juiste interpretatie doen van het HPV virus ? want deze was negatief...

MIjn uitstrijkje was ook voledig versluierd door bloed maar patholoog geeft wel aan voldoende beoordeelbaar ondanks volledige versluiering door bloed. resulaat : NILM

ik stel me hier grote vragen bij... ? omdat ik sinds de zomer van 2024 dagelijks baarmoederkrampen en steken heb...aanhoudende onbehandelbare bacteriele vaginose

de laatste maanden ook tussentijds bloedverlies heb, afwijkende afscheiding...maak ik me zorgen. ik heb dit ook al geuit naar mijn gynecoloog. ik krijg pas over 3 maanden een nieuwe uitstrijkje. 17 feb. een chlamydia test deze verwacht negatief te zijn om het toch te kunnen uitsluiten. het tussentijds bloedverlies zegt ze dan hormonaal...?

ik maak me wel zorgen en ga in maart naar een ander ziekenhuis voor een second opinion..maar goed... mijn vraag vooral is eigenlijk, is het HPV test voldoende beoordeelbaar als het uitstrijkje volledig versluierd is door bloed en onvoldoende dNA geswabt is ? test moet minimum 2.00 zijn en dna was maar bij mij 0.22, geeft dit dan een vals negatief resulaat ?

bedankt voor je advies

met vriendelijke groeten ,

Antwoord

Beste Huppeldepup,

Je vragen over de hoeveelheid DNA en de betrouwbaarheid van de HPV test gaan mijn kennis te boven. En ik weet ook niet wat NILM betekent moet ik zeggen: wellicht is dat een term die in Belgie wordt gebruikt?

Hoe dan ook: als de patholoog zegt dat er geen HPV is, dan zou ik daarop vertrouwen. Als de test om wat voor reden dan ook niet betrouwbaar zou zijn dan staat dat (in elk geval in Nederland) in de uitslag: HPV test niet betrouwbaar uit te voeren vanwege ????, advies herhalen. In elk geval komt er dan geen uitslag. 

Wat betreft je klachten: als je vindt dat dat onvoldoende naar geluisterd is en er voor jouw gevoel niet wordt gezocht naar oplossingen dan is dat denk ik en goede reden om in gesprek te gaan met je gynaecoloog. En als dat niks oplevert inderdaad een andere gynaecoloog te zoeken.

Hoop dat dit je helpt,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 15/02/2025 - 13:34

bedankt voor je reactie, 

NILM betekent : negatief voor intra ipetheale afwijkingen en Maliginiteit ;-)

sinds kort de diagnose Adenomyose gekregen en ernstig verdikt endometrium.... alle andere echo's lieten niks abnormaals zien tot nu toe, nu opeens heb ik adenomyose. ik heb geeist biopten te nemen... soa test is negatief. 3 maart heb ik second opinium in ander ziekenhuis. ik heb het stillaan gehad en ga vragen voor een hysterectomie, daarna hopend van de pijn en klachten verlost te zijn. 

groetjes

Laatst bewerkt: 23/02/2025 - 05:44