Uitslag uitstrijkje en behandeling

21 september 2022 om 23.01
188 x gelezen

Beste, 

Ik ben 25 jaar en heb nu 2 uitstrijkjes gehad. De eerste heb ik laten maken vanwege klachten: heel sporadisch bloedverlies na de seks. Ik ben nu al erg lang klachtenvrij. Ik heb na mijn eerste uitstrijkje ook een biopt af laten nemen. Uitslag was: PAP 2 CIN2. 8 maanden later (maart 2022) opnieuw een uitstrijkje, uitslag PAP 3a1. Er is toen aan mij gevraagd wat ik wilde, of ik een biopt opnieuw af wilde laten nemen. Deze vraag overviel mij, omdat ik er zelf geen verstand van heb. Ik ben verpleegkundige, maar geen specialist in dit vakgebied. Ik heb er toen voor gekozen om te wachten tot het volgende uitstrijkje. 

Mijn vraag is, wat jullie zouden adviseren. 27 september moet ik weer voor een uitstrijkje, en ik wil goed voorbereid zijn voor wanneer ze me deze vraag weer gaan stellen. Is het verstandig om opnieuw een biopt te laten doen? Daarnaast zou ik ook graag (als dit uberhaupt mogelijk is) willen weten hoe groot de kans is dat dit op mijn leeftijd door gaat zetten naar baarmoederhalskanker. Ik zit hier erg mee, zeker omdat ik graag moeder zou willen worden. 

Antwoord

Beste Lisa,

Ik hoop dat je uitstrijk goed is volgende week! De kans het grootst dat je lichaam dit vanzelf opruimt. Er is een kans dat dat niet lukt en je een behandeling moet ondergaan vanwege een voorstadium van baarmoederhalskanker (CIN3, of een CIN2 die maar niet weggaat). Bij jouw uitslagen is de kans op kanker heel erg klein.

Als er weer afwijkende cellen worden gezien zul je opnieuw een colposcopie krijgen (we hebben een richtlijn bij welke uitslag je de colposcopie moet doen), en bij afwijkingen ook een biopt. Die afweging zou niet aan jou maar aan de gynaecoloog moeten zijn.
Wel kun je meedenken of je wel of geen behandeling wil als het weer CIN2 is.

misschien is het fijn (als je dat nog niet hebt gedaan) de algemene informatie hierover op deze website en op thuisarts.nl even rustig te lezen ter voorbereiding.

Als je nog verdere vragen hebt horen we het graag,

TEAM GYNAECOLOGIE

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Bedankt voor uw reactie! Ik lees dat u schrijft dat de kans op kanker erg klein is, maar ik ben vergeten te vermelden dat ik ook de ‘ernstige’ vorm van HPV heb (uit mijn hoofd type 16/18?). 
veranderd dit wat? En wat maakt precies dat de kans op kanker erg klein is? Is dat omdat ik er vroeg bij ben?

Daarnaast heb ik nog de vraag hoe lang het gemiddeld duurt voor iemand van mijn leeftijd en met mijn uitslagen, voordat een uitstrijkje weer eventueel goed kan zijn? 
 

Als laatste vraag: kan deze uitslag invloed hebben op mijn kansen om zwanger te raken?

Alvast bedankt!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Lisa,

Je vragen zijn veel beter te beantwoorden als je de uitslag hebt. We op deze website altijd het advies deze uitslag dan eerst met je eigen gynaecoloog te bespreken en daarna evt nog vragen aan ons te stellen.

HPV (16/18 en andere typen) ruimt je lichaam gemiddeld in 1,5 jaar op. 16/18 zijn de meest voorkomende typen.

Maakt ip niet uit voor de kans om zwanger te raken. Alleen na een LETZ (behandeling) is er een hogere kans om te vroeg te bevallen. Dus zoals bij jou; als behandeling niet hoeft bij CIN2 dan doen we dat niet.

Wacht heel even met evt vervolgvragen tot je de uitslag hebt en hebt besproken met je eigen arts.

Succes 

TEAM GYNAECOLOGIE

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46