Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitslag nav colposcopie: AIS / adenocarcinoma in situ

10 november 2020 om 12.04
3514 x gelezen

Beste Cor,

N.a.v. uitslag na het uitstrijkje (pap3a) heb ik een aantal weken geleden een colposcopie gehad. Hierbij zijn 2 biopten afgenomen. Een week later (en een week eerder dan afgesproken) werd ik gebeld dat het 'ernstig' is en ik daarom een dag later weer naar het zkh moest komen; ik moest de uitslag zien als een soort CIN3+. De volgende dag had ik een afspraak met een andere gynaecoloog die me vertelde dat wat ze bij mij hebben gevonden, niets te maken heeft met CIN, maar met cellen die dieper in de baarmoederhals zitten (AIS). Er werd mij verteld dat dit een zeldzaam voorstadium is van baarmoederhalskanker.

Nu vraag ik mij het volgende af... Binnenkort word ik geopereerd (conisatie). Ze gaan daarbij een kegelvormig stukje weefsel weghalen. De gynaecoloog vertelde mij dat de kans reëel is dat ze niet alles weg kunnen halen omdat het betreffende stuk weefsel dieper zit dan wanneer het met CIN te maken heeft en het dus meer aan de buitenkant zit. Zou u mij wat meer kunnen toelichten over de kansen/risico's bij de behandeling van AIS? Ik ben eigenlijk heel nuchter, maar doordat met name mijn omgeving best heftig hierop heeft gereageerd ben ik eigenlijk toch wel 'nieuwsgierig' (en misschien toch wel wat angstiger) geworden naar wat ik eventueel nog kan verwachten. Zou het zelfs mogelijk kunnen zijn dat er eventueel al wel kanker zit maar dit nog niet geconstateerd is?

Misschien heeft u iets aan onderstaande:
Cervixbiopt, gedeeltelijk bekleed door meerlagig plaveiselepitheel, zonder duidelijke uitrijpingsstoornis. De endocervix toont dicht opeen gelegen grillige buizen, bekleed door epitheel, met slecht afgrensbaar cytoplasma en in grootte varierende langgerekte kernen. Hierbij is er sprake van kernstapeling. Frequent mitosen. Geen desmoplastisch stroma rondom. Plaatselijk aanwezigheid van chronisch actief ontstekingsinfiltraat. Verder toont het stroma meerdere opvallend gedilateerde dunwandige vaten.

Alvast bedankt!
 

 

 

Antwoord

Beste MRDB,

Schrikken zeg als je opeens een week eerder wordt gebeld en dan al meteen de dag erna naat het ziekenhuis moet. Toch denk ik dat je je niet meteen heel veel zorgen hoeft te maken. Ik zie het zelf ook als en CIN3 maar dan van de andere cellen van de baarmoedermond: de binnenste cellen. Het nadeel (tov van echte CIN III) is dat je dan inderdaad aan de buitenkant niet goed kunt beoordelen hoe ver de afwijking naar binnen loopt en dus ook niet kunt beoordelen of je de hele afwijking met de conisatie verwijdert. Dat weet je pas achteraf als de patholoog de conisiatie heeft bekeken. Het andere nadeel is dat je itt bij CIN III niet goed kunt zeggen of het biopt wel van de meest afwijkende plek is: je kunt immers de afwijking niet in zijn geheel overzien. In theorie zou het dus kunnen dat er ergens iets verderop toch kanker zit. Die kans is extreem klein gezien de uitslag van je uitstrijkje (PAP IIIA)en de uitslag van het biopt (die je toevoegde), maar wel iets groter dan als er CIN III zou zijn gevonden.

Klopt dat AIS zeldzamer is dan CIN3, maar zo vreselijke zeldzaam is het nou ook weer niet wat mij betreft.

Weet je een beetje wat je verwachten kunt van de conisatie? Hier op kanker.nl staat bij baarmoederhalskanker uitgelegd wat een conisatie precies is.

Succes! Wanneer is de operatie?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46