Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitslag Colposcopie

8 juni 2022 om 12.15
1036 x gelezen

Geachte

Mijn vriendin kreeg laatst deze uitslag na een colposcopie en biopsie. Nu lees ik overal dat het belangrijk is dat er zowel naar het plaveiselepitheel als het cilinderepitheel wordt gekeken maar hier kan ik in haar uitslag niets over terug vinden. Ik hoop dat u me hiermee kan helpen / hieruit kan afleiden of dit wel of niet gedaan zou zijn. Ook begrijpen we niet helemaal waarom er bij resultaat matige dysplasie staat en bij besluit onvoldoende argumenten voor dysplasie. 

 

Klinische in lichtingen

Mozaïcisme 

Resultaat colposcopie: Matige Dysplasie (CIN2) Biopt op 12 uur.

Microscopie: Er is een ruim fragment endocervicaal slijmvlies, dat aan bijna alle zijden bekleed wordt door endocervicaal dekepitheel. Er is microglandulaire hyperplasje. Er is uitgebreide onrijpe plaatepitheelmetaplasie van endocervicaal dek- en oppervlakkig klierepitheel. Plaatselijk is  er volledig uitgerijpt metaplastisch plaatepitheel thv het endocervicaal dekepitheel. Er is matige, oppervlakkige, chronische tot subacute edocervicitis. Er is overgrijpen van granulocyten naar het metaplastisch dekepitheel. De uitrijping is nog bewaard. Een immuunhistochemische Humaan Papillomaviruskleuring toont geen nucleaire immunoreactiviteit. De metaplasie wordt bevestigd op de CK17. Basaloïde keratinocyten tonen aankleuring voor Ki-67 en soms tot in het onderste 1/3 der cellagen. In een zone van onrijpe metaplasie is er matige cyptoplasmatische aankleuring voor p16. Soms is er ook een zwakke tot matige cytoplasmatische mozaïekaankleuring voor p16 in het squameus epitheel.

Besluit: Polypoïd omvormd fragment endocervicaal slijmvlies met microglandulaire hyperplasie, plaatepitheelmetaplasie en onrijpe plaatepitheelmetaplasie van endocervicaal dek-en oppervlakkig klierepitheel. Matige, oppervlakkige, chronische tot subacute endocervicitis. Onvoldoende argumenten voor dysplasie. 

 

Blijkbaar vertelde de gynaecoloog-oncoloog dat het een positieve uitslag was maar toch gaan ze een LEEP conisatie en curettage endometrium/endocervix verrichten. Ik ben dus vooral wat verward en bezorgd.

Mijn excuses voor de lange uitleg en alvast heel erg bedankt.

 

Antwoord

Beste B-K,

Ik lees de uitslag ook als een gunstige uitslag: geen aanwijzingen voor dysplasie (dysplasie is de medische term voor voorloperstadium). Wat ik niet goed begrijp is de eerste regel waarin wordt gesuggereerd dat er CIN II is gezien. Of is dat de verwachting van de gynaecoloog en niet de uitslag van het biopt?

Wat betreft het advies om toch verder onderzoek te doen: wellicht was het uitstrijkje ernstiger afwijkend en kan die uitslag niet verklaard worden dolr de uitslag van het biopt? Of misschien zijn er klachten nog onvoldoende verklaard zijn? Denk dat t goed is om aan de behandelaar van je vriendin te vragen waarom er aanvullend onderzoek nodig is.

Hoop dat dit antwoord jullie helpt.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Geachte

Heel erg bedankt voor de reactie! 
Waarom daar CIN2 staat was voor ons ook een raadsel maar had ook al gedacht aan de optie dat dat is wat de gynaecoloog dacht te zien bij de colposcopie.

De uitslag van haar uitstrijkje was ASC-H met waardes van HPV 51 E7 (best hoog getal in de 3000) en HPV 39 E6. 

Is het met zo’n uitstrijkje waarschijnlijk ze in het weefsel van de conisatie en curretage toch wat ernstiger vinden dan bleek bij het biopt? Deze conisatie en curretage zijn gisteren reeds uitgevoerd.

Alvast heel erg bedankt voor de hulp en informatie!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste B-K,

Ik zou de uitslag van het onderzoek even afwachten en als je daar vragen over hebt even met jullie eigen gynaecoloog bespreken. Ik zou erop vertrouwen dat t goed komt en de uitslag goed is, die kans is veruit het grootst.

Mochten wij daarna nog iets kunnen verduidelijken laat het weten.  

vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46