Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
uitslag bevolkingsonderzoek PAP 3a1
Ik heb onlangs een zelfafname test gedaan, waarbij de uitslag is: hrHPV. Het serotype stond er niet bij. Wel het advies om de huisarts te benaderen voor een uitstrijkje. Dat heb ik gedaan en de uitslag is: licht afwijkende cellen, advies om naar de gynaecoloog te gaan. Ik heb gebeld met bevolkingsonderzoek, wilde graag de PAP weten, die geven ze blijkbaar niet automatisch in de uitslag. Deze is PAP3a1.
Nu heb ik een paar vragen: Ik ben 60 en heb een jaar geleden voor het laatst seks gehad. Dat betekent dat het virus er minimaal 1 jaar zit. Vaak ruimt het lichaam het zelf op.
- Omdat er hrHPV virus aanwezig is, betekent dit dat de kans dat mijn lichaam het virus nog zelf opruimt klein is?
- Weet de beoordelaar van het uitstrijkje dat er vlak ervoor hrHPV gevonden is? ( zo ja, zou hij/zij daardoor wat eerder concluderen dat de cellen afwijkend zijn)?
- Als ik niets doe, hoe groot is dan de kans, met deze uitslagen, dat ik ooit baarmoederhalskanker krijg?
- Maakt het daarbij nog uit dat ik 60 ben en geen 30?
- Als ik vanaf nu ieder jaar een uitstrijkje laat maken via de huisarts (in plaats van een consult gynaecoloog met evt. colposcopie en evt lisexcisie) ben ik dan nog op tijd als het zich de verkeerde kant op ontwikkelt? Oftewel is dat een goed alternatief?
dank!
Antwoord
Beste Hanneh,
Denk dat de beoordelaar wist dat er hrHPV was. Had je de zelftest via het bevolkingsonderzoek gedaan? Dan wist de beoordelaar t zeker. Als je de afname test ‘zelf’ hebt gedaan hebben ze bij t bevolkingsonderzoek de HPV herhaald.
De kans dat je gezien de uitslag ooit baarmoederhalskanker krijgt is klein, denk iets meer dan 5%. Denk dat t onverstandig is controles te doen met alleen een uitstrijkje, als was t alleen al omdat er ook een kleine kans is dat er nu al kanker is. Dat zou ontdekt worden bij dat kijkonderzoek met de microscoop.
Wat betreft t opruimen: we zien heel vaak dat t lichaam t virus na langere tijd toch nog opruimt. Dus wat dat betreft is afwachten, als ernstige afwijkingen zijn uitgesloten door dat kijkonderzoek bij de gynaecoloog, best een goede optie.
Zijn dit antwoorden waar je mee verder kunt?
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
jazeker! Erg fijn dat u hier de moeite neemt om onze vragen te beantwoorden, ook nog uitgebreid en soms helderder dan de gyneacoloog die we gewoon live zien!
Het betekent (denk ik) dat ik NU erger (al kanker hebben) moet uitsluiten toch via colposcopie (5% is me teveel om niet in actie te komen) maar dat ik, als de uitslag o.k. is (grote kans), de lisexcisie kan uitstellen. Maar wel goed vinger aan de pols houden wat betreft het al dan niet zelf opruimen virus. Dus herhalen testen. Toch?
De zelfafnametest was idd via het nationale bevolkingsonderzoek. Ik heb gelezen in de richtlijnen van de vakgroep gynaecologie dat dit een bias kan veroorzaken, omdat degene die het uitstrijkje beoordeelt beinvloed kan zijn door voorkennis van aanwezigheid van hrHPV. Dat is ook begrijpelijk. Niet dat ik daar veel mee kan, maar het helpt me een beetje bij het inschatten van de hele situatie.
Omdat ik nu het hoogste eigen risico zorgverzekering heb, heb, wil ik daarmee eigenlijk wachten tot januari. Omdat ik dan natuurlijk direct 885,- kwijt ben als ik een consult gynaecoloog + colposcopie neem nu. Ik heb gevraagd naar de DBC en kosten, maar zoiets is echt moeilijk te achterhalen, best schimmig die zorgkosten.
Ik ben een roker, rook al vanaf mijn 13e en ben nu 60. ik ben een aantal malen gestopt want ik wil geen roker meer zijn. Dat is steeds mislukt, stoppen is echt lastig als je zo jong begint, maar lukt wel steeds beter/langer. Het is ook bekend dat het bij forse verslaving gemiddeld pas bij de 7e-8ste poging lukt.
Mijn plan is nu; stoppen met roken in juli, en in januari pas consult gynaecoloog. Dat scheelt mij bijna 1000 euro en dat is best veel voor mij.
Mijn huisarts vindt dit geen goed idee, hij wil dat ik nu al naar de gynaecoloog ga. Denk je ook dat ik teveel risico neem door het opvolgen een half jaar uit te stellen?
Ik kan vrij goed rationeel risico's afwegen. Mocht ik nu al een zich snel-ontwikkelende cervixca hebben krijg ik vast spijt, maar hoe groot is die kans met een hrHPV en een pap 3a1?
Maakt het bij afwegen risico nog uit om te weten welk virus het is, dus laten sequencen?
Ik bedoel te zeggen dat ik het virus misschien zelf opruim als ik stop met roken? Dat heb ik liever dan een lis-excisie.
NB. Op mijn 43ste heb ik een Pap3b gehad, kwam naar voren na onderzoek vanwege contactbloedingen. Toen (ook) colposcopie gehad en vervolgens lisexcisie en bij de nacontroles was alles goed. Maakt dat nog uit in het geheel?
Beste Hanneh,
Er is inderdaad best kans dat je de HPV zelf opruimt als je stopt met roken.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
bedankt voor je antwoord :-)
ik stelde echter nog meer vragen,
Zou je daar ook naar willen kijken?
Dank!
Beste Hanneh,
Ben door alle berichten een beetje kwijt welke vragen je nog hebt. Maar ik zal een poging doen.
Wat betreft wachten tot januari 2021: pfff. Moeilijk. De richtlijn is duidelijk (niet wachten), de kans op kanker is klein (dus dan zou je wel kunnen wachten?), de kans dat als er kanker is dat die tussen nu en januari groter wordt is best groot en heeft gevolgen voor de uitgebreidheid van de behandeling en de kans op genezing (dus dan zou je wellicht niet willen wachten?) en de kans dat er nu geen kanker is en in januari wel is ook klein maar het verschil in behandeling is weer wel enorm groot (dus dat zou pleiten voor niet wachten?). Kortom: ingewikkelde keus die je echt zelf moet maken.
Wat betreft je eerdere afwijking: dat zou een argument zijn om te wachten. Blijkbaar ben je er toen wel ingeslaagd het HPV op te ruimen. Of weet je niet zeker dat er toen HPV was? Wat betreft je leeftijd: denk dat dat eerder een argument is voor niet afwachten. We weten dat het opruimen van de 1e HPV vaak het moeilijkst is en dat er daarna nooit weer HPV ontstaat (bij 30 jarigen). Op latere leeftijd weer een HPV infectie is dus een extra argument dat je afweer echt niet goed is in opruimen van HPV.
Zijn ze zo beantwoord, je vragen?
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
ja, heel erg bedankt.
dat je niet snel weer HPV krijgt na je 30ste na het opgeruimd te hebben, verbaast me. je kunt toch andere typen krijgen/oplopen? Er zijn er toch meerdere? Of bestaat er kruis-opruim-talent in je immuunsysteem en dekt dat meteen alle typen.
Ik ben nog niet gegaan, twijfel soms of dit juist is, wil uitstellen tot 2021. Maar zodra ik een bloeding of afscheiding zou opmerken ga ik eerder. In september wil ik nog een keer een uitstrijkje laten doen. Soort tussenstand, als dat dan een ongunstiger uitslag heeft ga ik ook eerder.
Ik voel regelmatig even aan de baarmoedermond, dan geen snel bloeden of rare dingen. Waarschijnlijk zegt dat weinig, overigens.
En: misschien het allerbelangrijkst: ik ben gestopt met roken :-) nu 4 weken.
Inmiddels is het 2022.
ik heb indertijd toch gewoon gewacht tot januari 2021. Vervolgens werd toen bij de gynaecoloog weer diezelfde PAP + hr HPV gevonden maar de colposcopie was niet dramatisch. hij adviseerde wel een lis-excisie. Maar ik ging een half jaar naar het buitenland en heb ervoor gekozen dat uit te stellen. Uiteindelijk ben ik pas een jaar later, dus januari 2022 weer naar diezelfde gynaecoloog geweest. Wat bleek? De HVP was weg en het uitstrijkje normaal (PAP 1). Oftewel mijn lijf heeft het virus en de afwijkende cellen zelf weggekregen. Dat voelt goed. Het maffe is; als ik WEL direct die lis-excisie had laten doen, dan had ik gezegd; pieuw, gelukkig dat we hebben ingegrepen, het is nu weg.
Beste Hanneh,
Bedankt voor je bericht met deze goede afloop. Fijn dat het HPV virus weg is en het uitstrijkje normaal is geworden zonder behandeling. Dubbel gevoel zal het zijn dat je bijna een lisexcisie had laten verrichten. Wij gaan bij een CIN2 altijd in overleg met patienten of ze een behandeling willen of het lichaam nog even de kans willen geven om de afwijking zelf op te ruimen. Je weet dan nooit welke kant het op gaat, maar gelukkig is het bij jou vanzelf weggegaan en moest je niet alsnog de lisexcisie.
Met vriendelijke groet,
TEAM GYNAECOLOGI
ja, inderdaad. Dank voor de teugkoppeling.