Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitslag

Beste heer De Kroon,

3 weken geleden heb ik een lis gehad en hieronder de uitslag daarvan. Helaas hebben ze niet alles weg kunnen halen. Ze willen het liefst mijn baarmoeder verwijderen maar omdat ik nog een kinderwens heb gaan ze nu een conisatie doen. 

Aanvulling microscopie
Overwegend ernstige dysplasie / CIN3 met in coupe D tevens een aan de rand gelegen gebiedje waarin endocervicale klierbuizen met een beeld passend bij AIS. In diepere doorsnijdingen gaat dit gebiedje uit de coupe.
Immuunhistochemie (D): p16 diffuus sterk positief in de verdachte klierbuizen.

CONCLUSIE:

Cervix lisexcisie: zowel CIN3 / ernstige dysplasie van het plaveiselepitheel met uitbreiding in endocervicale klierbuizen als ook AIS / adenocarcinoma in situ van het cylinderepitheel. Snijvlakken niet te beoordelen. 

Nu vraag ik mij af met deze uitslag is het verwijderen van de baarmoeder niet wat rigoureus?

In de vorige uitslag stond er bij cylinderepitheel geen afwijkingen en nu opeens wel. Gaat dit niet erg snel? 

Wat betekend:Immuunhistochemie (D): p16 diffuus sterk positief in de verdachte klierbuizen.? 

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet, 

Jeanet

Antwoord

Beste Jeanet,

Denk dat een baarmoederverwijdering als je ook nog maar enige twijfel hebt over kinderen te rigoureus is inderdaad. Kan best dat dat op basis van de uitslag van de conisatie alsnog het beste advies is, maar dan weet je in elk geval zeker dat het écht nodig is en er geen andere optie is. Nu is er best een kans dat het met een conisatie is opgelost. 

p16 diffuus sterk positief is een aanwijzing dat er een HPV infectie is. Dus dat sterkt de conclusie dat de cellen afwijkend zijn geworden door de HPV infectie en dat de afwijkende cellen van de baarmoedermond komen. En niet van het baarmoederslijmvlies bijvoorbeeld. 

Dat de cilindercellen eerder niet afwijkend waren zien we vaker. Die zitten hoger op en zijn dus moeilijker te vangen in een uitstrijkje. Het is een extra argument om (ernstige) afwijkingen van de plaveiselcellen wel adequaat te behandelen omdat daardoor regelmatig naar voren komt dat er ook afwijkende cilindercellen zijn. 

Hoop dat dit je helpt!

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste heer De Kroon,

Bedankt voor uw snelle reactie. 

Ik ben 2 maanden geleden bevallen maar ik zou graag nog een kindje willen. Maar er zijn toch nog wel andere alternatieven dan het verwijderen van de baarmoeder?

Ik heb inderdaad hpv 16 dat is inderdaad bekend. Maar wat houdt dat in dan dat de afwijkende cellen van de baarmoedermond afkomen? 

Alvast bedankt. 

Met vriendelijke groet, 

Jeanet

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Jeanet,

Zeker, ook als na de conisatie blijkt dat de conisatie geen afdoende behandeling is zijn er alternatieven om de baarmoeder te besparen. Dat heet een trachelectomie. Voert beetje ver om daar nu al details over te geven als we nog niet weten of het nodig is, maar er zijn dus zeker mogelijkheden mocht de conisatie niet voldoende behandeling zijn.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste heer De Kroon,

Hieronder de uitslag van de conisatie. 

Het lijkt mij dus redelijk goed gegaan toch?

Wat wordt er bedoeld met of de kanaal wel of niet compleet is?

MICROSCOPIE:
endocervixkanaal ligt open, lateraal in het preparaat, zoals beschreven boven. Er is geen atypie van het cilinderepitheel. Of de volledige canal aanwezig is kan niet gezegd worden op basis van deze coupes. Minimale hoeveelheid (metaplastisch) plaveiselepitheel aanwezig zonder dysplasie.
P16 aankleuring immuunhistochemisch op E en F: geen blok aankleuring.

CONCLUSIE:
conusexcisie cervix (status na lis excisie): geen atypie van endocervixepitheel. Kleine hoeveelheid (metaplastisch) plaveiselepitheel aanwezig, zonder dysplasie.
Endocervix kanaal ligt open op één kant van het preparaat, het kan niet gezegd worden of de kanaal wel of niet compleet is.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet, 

Jeanet 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Jeanet,

Heel goede uitslag inderdaad.

Dat het kanaal open is betekent dat het kanaal daar geschampt is denk ik. De gynaecoloog kan beoordelen of dat na de ingreep ontstaan is (en dat het kanaal dus wel volledig is verwijderd) of dat er inderdaad een stuk van het kanaal is achter gebleven. Goed om dat nog te vragen denk ik.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste heer De Kroon,

Bedankt weer voor uw reactie. 

Sorry maar ik begrijp het niet helemaal. Wat is "het kanaal" en wat doet het? Als er nog een stuk zit wat houdt dat dan in of juist wat als alles weg is?

Hieronder nog een stuk wat in de uitslag staat.

De kanaal blijkt op één kant van het preparaat te liggen, met een lengte van 1,6cm (zie foto met zonde). De kanaal is ligt hier open op een kant. Volgens de operateur werd gedacht tijdens de OK dat de kanaal meer centaal lag, waar de hechting dan op 12 uur mbt de ingang van de kanaal zou zijn. Op basis van het macroscopische beeld lijkt dit mij minder waarschijnlijk, en er is uitgesneden obv een lateraal liggende, geopende kanaal zoals boven beschreven.
NB: er is geen tweedeweefsel stuk in de pot.
Geinkt als volgt: kant met hechting zwart. Lokatie van kanaal zoals volgens operateur gedacht was tijdens OK, rood. Waar het weefsel vast aan elkaar heeft gezeten op 6 uur, volgens operateur, geel. Kant tegenover hechting blauw. Foto.
Gelammelleerd van wat waarschijnlijk de top van de kanaal is, dichterbij hechting, haks op de (lateraal liggende) kanaal tot distaal.

Ik krijg heel erg weinig informatie van de artsen. Waarschijnlijk omdat het niks voorstelt bij mij. Maar ik wist ook niet dat ik inwendig hechtingen heb. 

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet, 

Jeanet

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste heer De Kroon,

Sorry ik heb nog een vraag, wat houdt het in als er erg weinig over is van de cervix en de baarmoedermond poreus is? Kan ik dan nog wel zwanger worden? 

Alvast bedankt. 

Met vriendelijke groet, 

Jeanet 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Jeanet,

Het 'kanaal' is de ingang naar de baarmoederholte. Normaal zit die in het midden van de consisatie en is het dus een soort donut. Maar bij jou is de donut als het ware open van 1 kant. Dan weet je nooit helemaal zeker of er een stukje mist: of de cirkel alleen ergens open is geraakt of dat er een stukje van de cirkel niet is verwijderd. 

Poreus ken ik niet als benaming van de cervix, geen idee wat ze daar mee bedoelen. Sorry.

Hoop dat dit je helpt!

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon
 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46