Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitleg uitslag biopt

4 juni 2022 om 17.22
2661 x gelezen

Hallo, 

Van 2018 tot 2020 heb ik enkele controles gehad ivm een pap 3a uitslag. Er was geen behandeling nodig en na 2020 ben ik in de reguliere onderzoeksronde teruggeplaatst. De laatste controle gaf geen onrustige cellen meer aan. Omdat ik pas in 2024 weer voor bevolkingsonderzoek aan de beurt was een tussentijdse controle aangevraagd. Hieruit kwam opnieuw pap 3a. De gynaecoloog heeft een biopt afgenomen waaruit de volgende conclusie kwam: 

Cylinderepitheel: matige atypie tot focaal AIS / adenocarcinoma in situ: plaveicelepitheel: geen dysplasie. Overig: acute ontsteking en ontstekingsatypie / reactief. 

Ook staat er dat de KI67 in enkele buisjes sterk verhoogd is voldoende voor AIS. 

Afgelopen week heb ik een conisatie gehad maar ik maak me heel erge  zorgen over wat mij verder nog te wachten staat. De gynaecoloog gaf aan echt niet te kunnen voorspellen wat er uit het onderzoek komt. Moet ik er rekening mee houden dat de uitslag tegen valt? En ik binnenkort mijn baarmoeder moet verwijderen? Of nog erger? Ik heb een compleet gezin dus een kinderwens is niet meer aan de orde.

Antwoord

Beste L.G.

Wat vervelend dat je een conisatie hebt gehad. Het is voor mij (net als voor je eigen gynaecoloog) erg moeilijk om een advies of verdere uitleg te geven als de uitslag van deze conisatie er nog niet is. Ik zou je adviseren je vragen voor je gyaecoloog goed op te schrijven en ze te bespreken als je de uitslag krijgt.

De kans is het groots dat het om een AIS gaat, dat is een voorstadium van baarmoederhalskanker.  Dus daar zou ik voor nu van uitgaan, en proberen je niet teveel zorgen te maken. We zien heel zelden dat er dieper in de baarmoederhals meer afwijkend weefsel zit, dus dat kan dan uit de uitslag van de conisatie komen. We zien ook wel eens dat de AIS op meerdere plekjes zit in de conisatie (mutifocaal), en dan is het advies zeker om je baarmoeder te laten verwijderen als je kinderwens voltooid is.  Als de AIS er helemaal uit is en de snijranden schoon zijn van de conisatie kan nog wel eens worden afgezien van verwijderen van de baarmoeder.

Hier staat nog wat meer informatie hierover;

https://richtlijnendatabase.nl/gerelateerde_documenten/f/22175/CIN%20AI…

Vriendelijke groet

TEAM GYNAECOLOGIE

 

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemorgen, 

De uitslag was toch nog weer iets anders gedacht. Er zijn geen kwaadaardige cellen gevonden zei mijn gynaecoloog. Maar de snijvlakken waren niet geheel schoon. 

Het rapport gaf aan: Cylinderepitheel: matige atypie tot focaal  AIS / adenocarnicoma in situ snijvlakken focaal niet vrij. 

Over 4 weken staar een 2e conisatie gepland. Mijn arts was redelijk positief en noemde de ingreep nodig omdat ze 100% zekerheid wil. Ik merk dat ik er toch wat onzeker over ben. 

Daarbij heb ik een oppervlakkige trombose opgelopen aan mijn onderarm waar het infuus heeft gezeten en slik ik sinds een aantal  dagen bloedverdunners. Hierdoor ben ik weer gaan vloeien. 

Na de conisatie (3 weken geledsn) stopte het vloeien redelijk snel, wat volgens planning overging in mijn menstruatie maar nu vloei ik dus opnieuw na gebruik van die bloedverdunners. Hoe lang mag dit aanhouden? 

Ik moet 6 weken lang xarelto gebruiken is aangeraden. Mijn gynaecoloog en anesthesist werken aan behandelplan voor tijdens de operatie omdat ik dan deze medicatie niet mag gebruiken. 

Is een 2e conisatie voldoende behandeling voor deze uitslag? En hoe lang mag dit bloedverlies aanhouden? Of is de verwachting dat dit over enkele dagen ook stopt? En mag ik nu nog steeds niet sporten en zwemmen? 

Alvast hartelijk dank weer! Met vriendelijke groet. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste LG,

Wat fijn dat het slechts om een AIS ging. Vervelend dat de snijranden niet schoon zijn en dat je een trombose hebt.

Het lijkt met goed om deze vraag nog een keer goed met je eigen gynaecoloog te bespreken. 
Je kan een reconisatie doen (of heel soms lisexcisie), hangt af van welke snijrand niet vrij was, of de baarmoeder verwijderen als je kinderwens voltooid is. Ook de timing hiervan moeten ze idd even goed afstemmen ivm de antistolling.

succes

TEAM GYNAECOLOGIE

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemorgen, 

In overleg met anesthesist en huisarts is besloten dat ik enkele dagen voor de geplande operatie stop met de bloedverdunners en een injectie krijg. De laatste dag voor de operatie helemaal geen medicatie en dan zou de 2e conisatie uitgevoerd kunnen worden. Spannend vind ik dat wel maar ik ga ervan uit dat dit niet ongebruikelijk is. 

De 1e conisatie is inmiddels ruim 3 weken geleden en ik heb nog steeds last van bloedverlies. Soms weinig  maar regelmatig ook helderrood. Kan dit komen door gebruik van de bloedverdunners? Of moet ik opnieuw de poli weer bellen? 

Alle complicaties maken mij behoorlijk onzeker. 

Hartelijk dank alvast weer voor uw reactie.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste LG,

Dat het soms nog een beetje bloedt kan heel goed door de bloedverdunners komen inderdaad. Zou me daar niet te veel zorgen over maken als het niet meer is dan de hevigste dag van een menstruatie. Belangrijk is om in de gaten te houden of je geen bloedarmoede krijgt: dus als het te lang aanhoudt (ik zou zeggen nog maximaal 2 week?) dan is het wel goed om even contact op te nemen. Maar ik denk dat de nieuwe operatie dan ook wel zo'n beetje zal zijn toch?

Succes,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemorgen, 

Afgelopen maandag heb ik mijn 2e conisatie gehad. De eerste uitslag gaf aan dat er geen kwaadaardige cellen zijn gevonden maar één deel van de snijvlakken niet schoon was. 

Cylinderepitheel: matige atypie tot focaal  AIS / adenocarnicoma in situ snijvlak focaal niet vrij. Klein focus dat focaal reikt in snijvlak op 9 uur. 

Tijdens deze 2e conisatie is opnieuw aangestipt maar zijn geen verkleuringen gezien. Na een echo hebben ze toch nog een kegeltje kunnen verwijderen dieper in de baarmoeder omdat ze zekerheid willen creëren. Nu weer 2 weken wachten op de uitslag.  Dit klinkt voor mij alsof de kans op kwaadaardige cellen minder groot is dan gedacht bij de eerste operatie  of zie ik dat niet helemaal goed? 

Daarnaast overweeg ik om sowieso mijn baarmoeder te verwijderen gezien het risico op herhaling. Ik ben 37 en heb geen kinderwens meer want al 3 prachtige kinderen. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste L.G.,

Fijn dat de conisatie achter de rug is. Ik zou je vragen proberen zoveel mogelijk met je eigen gynaecoloog te bespreken. Als je dan nog vragen hebt kun je hier iets vragen. 

Het is erg belangrijk dat je eigen gynaecoloog weet wat je wil (baarmoeder verwijderen of niet). 

Succes,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46