Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Stadieringoperatie eierstokkanker

26 maart 2025 om 15.45
130 x gelezen

Hoi, 

Op basis van CT, CA 125 (14) en een eerdere laparoscopische  operatie, waar de  tumor in rechter eileider  per toeval werd ontdekt, heb ik  een  voorlopige FIGO 1A stadium. 
Ik kreeg te horen dat tijdens een stageringsoperatie baarmoeder, eierstokken, vetschort, omliggende lymfeklieren weggehaald worden om deze te kunnen onderzoeken. 
Daar twijfel ik enorm van gezien de complicaties op de korte en lange termijn. Vooral wat betreft het verwijderen van lymfeklieren (oedeem) en vetschort (verklevingen). Zijn er ziekenhuizen die tijdens de stageringsoperatie enkel kleine stukjes van weefsel voor een onderzoek kunnen nemen en niet compleet de vetschort gaan verwijderen en veel lymfeklieren? 

Antwoord

Beste Ria,

Snap dat je twijfelt vanwege de mogelijke lange termijn bijwerkingen. Maar de andere kant van het verhaal (onopgemerkte uitzaaiingen) is natuurlijk ook geen pretje. Weet je welk type eierstokkanker het is? Dan is er wellicht een schatting te maken over het risico op een onopgemerkte uitzaaiing. En ik denk dat het goed is te beseffen dat er bijna geen vrouwen na een stadieringsoperatie vanwege eierstokkanker last hebben van oedeem: het is namelijk niet zo dat alle lymfeklieren worden weggehaald. Er worden van 'elk station' 1 of 2 weggehaald terwijl er in de meest stations wel 5 of nog meer klieren zitten. Geen idee hoe oud je bent maar ik kan me voorstellen dat je meer last krijgt van de verwijderen van de andere eierstok (dan kom je in de overgang) of de baarmoeder (verandering van het plassen, verandering van seksualiteit, soms nieuwe ontstane pijn). Het is denk ik niet zo dat het verwijderen van het vetschort en de lymfeklieren het grootste aandeel in de (lange termijn) bijwerkingen hebben. 

Er zijn hier op het forum of anders bij Olijf.nl ongetwijfeld vrouwen die dezelfde operatie hebben ondergaan. Misschien dat zij je iets kunnen vertellen over hou zijn de (lange termijn) bijwerkingen ervaren.

Ik hoop dat dit u helpt,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 26/03/2025 - 21:13

Hartelijk bedankt voor uw reactie, Cor. 
Ik eil grasv nog even toelichten over mijn situatie. 
Ik heb een hooggradig sereus carcinoom. 
Ik ben 43 jaar oud. Tot nu toe was ik hartstikke fit en gezond. Daarom schrik ik als ik lees over de bijwerkingen van het weghalen van de bovengenoemde organen. Ik krijg het gevoel dat ik na deze ingreep gehandicapt zal zijn. 
 


 

Laatst bewerkt: 28/03/2025 - 09:08