Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Profylactisch 80 mg/dag Asaflow gebruiken na behandeling?
Voor Dr Cor de Kroon,
November 2018 is er Ovariumcarcinoom fase 4 bij mij geconstateerd (maligne neoplasma van Ovarium). Ik ben onder behandeling in het AVL in Amsterdam. Vervolgens heb ik drie chemokuren gehad en daarna (11-2-2019) een operatie en daarna wederom die chemokuren waarvan ik de laatste eind april 2019 heb gehad.
Operatie 11-02-2019: Complete intervaldebulking in verband met ovariumcarcinoom stadium IV waarbij uterus, adnexen, omentum verwijderd en en bloc recto sigmoïd en peritoneum blaas/kleine bekken. Peritonitis diafragmakoepel rechts en mesenterium gecoaguleerd, peritonitis bekkenwand rechts verwijderd. Liesklier rechter lies verwijderd. Side to end anastomose colon.Bloedverlies > 1 liter. Geen mutatie in het BRCA1- en BRCA2-gen aangetoond, bij weefselonderzoek geen aanwijzingen voor Lynch syndroom (MSS, IHC g.a.).
Ik ben momenteel ziektevrij en doe er alles aan om gezond te blijven. Ik hoorde via een kennis van mij dat een patiënt met endeldarmkanker profylactisch 80 mg Asaflow heeft voorgeschreven gekregen van Dr. VanCutsem van het UZ te Leuven. Ik heb mij vervolgens verdiept in de werking van Aspirine en zag dat het bij verschillende kankersoorten mogelijk uitzaaiingen kan tegengaan.
Mijn vraag aan u is: Is het raadzaam om voor mij, gezien mijn ziektegeschiedenis om ook profylactisch 80 mg Aspirine per dag te gaan slikken? Ik heb sinds de chemo’s snel last van pijn aan mijn maag. Is het raadzaam om er een maagzuurremmer bij te gaan slikken? Wat zijn eventuele nadelen hiervan? Ik heb begrepen dat langdurig gebruik van maagzuurremmers of -binders kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort. Ook wijst onderzoek uit dat het de samenstelling van het darmflora kan veranderen.
Mijn gedachte was eerst; baadt het niet dan schaadt het niet, maar dat vraag ik mij nu af. Uiteraard ga ik niet zelf dokteren en zal ik uw antwoord bespreken met mijn behandelend arts.
Met vriendelijke groet,
Monique Moné
Antwoord
Beste Monique,
Snap heel goed dat je er alles aan wil doen om e voorkomen dat de kanker terugkomt. Met betrekking tot aspirine denk ik dat er onvoldoende bewijs is dat t echt helpt.
Er zijn zogenaamde retrospectieve cohort studies die hebben gekeken naar risico op eierstokkanker en aspirine. Dan lijkt het risico iets lager te zijn als er gedurende lange tijd aspirine is gebruikt. Bijv deze studie van Merritt (Merritt MA, Rice MS, Barnard ME, et al. Pre-diagnosis and post-diagnosis use of common analgesics and ovarian cancer prognosis (NHS/NHSII): a cohort study. Lancet Oncol. 2018;19:1107-1116). Maar de zogenaamde ‘bewijskracht’ v dit soort studies is laag.
Voor wat betreft verminderen van kans op recidief zijn de studies nog minder overtuigend.
Kortom: er is geen bewijs dat t echt helpt en wordt dus ook niet aangeraden. Zeker niet omdat, zoals je zelf al zegt over je maagklachten, aspirine ook bijwerkingen heeft.
Hoop dat dit je helpt,
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Dr. Cor de Croon,
Dank u wel voor uw snellen en duidelijke antwoord.
Hartelijke groeten,
Monique