Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Pijn in benen en liezen na bestralingen

3 augustus 2020 om 18.25
1904 x gelezen

Beste dr. Kroon,

Na diagnose bmhk heb ik vorig jaar een Wertheim operatie en 25 bestralingen gehad. Drie maanden na mijn laatste bestraling is op mijn verzoek de scc geprikt en bleek die enigszins verhoogd. Vanwege deze verhoging, heb ik een Pet/ct scan gehad. Er bleek een uitzaaiing boven bestraald gebied te zien in 1 lymfklier. Hierop opnieuw 25 bestralingen plus chemo gehad. Zes weken geleden een vervolgscan gehad waarop niets meer te zien was, behalve een lichtgele vlek in het sacrum, waarvan de radiotherapeuten overtuigd zijn dat het geen uitzaaiing is. Voor de pijn in het sacrum ben ik naar de fysio geweest En die kreeg de pijn snel onder controle. Maar sinds een week heb ik enorme “ spierpijn” in bovenbenen en binnenkant dijen ( liezen). Stijf en stram bij opstaan en na lang zitten en kan ik niet soepel meer  lopen. Is dit een verklaarbaar gevolg van de behandelingen. Of mag  ik me opnieuw zorgen gaan maken? 
 

Hartelijke groet, Sika. 

Antwoord

Beste Sika,

Wat een verhaal zeg. Geen moment rust gehad als ik hebzo hoor. Na de operatie bestraling en daarna meteen weer bestraling. Pff.

Maar goed, ik kan de klachten die je beschrijft niet goed rijmen: niet als gevolg vd behandelingen maar ook niet als ‘alarmsymptoom’ voor een nieuwe uitzaaiing.

Enige wat nu door mijn hoofd schiet is dat vrouwen die in de overgang komen ook soms spierpijn en stramme gewrichten als 1 vd veranderingen beschrijven. Ben je door de behandeling in de overgang geraakt?

Hoe dan ook: als t blijft is het een goede reden om contact o te nemen met je behandelaar om samen na te denken over hoe de klachten te duiden en te kijken of er een mogelijkheid is je klachten te behandelen.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cor de Kroon,

Dank u wel voor uw reactie. Ik had ook al overgangsklachten gedacht, maar pijn is toch confronterend. Je denkt al snel het ergste. Toch fijn om te horen dat er bij u niet direct alarmbellen afgaan. Als ik er over enkele weken nog last van heb, zal ik een afspraak maken met de behandelaar. Hopelijk gaat de fysio nog verbetering brengen.
 

Hartelijke groet,
 

Sika

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46