Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pap3B
Geachte Dr. Kroon,
ik heb op 20 december jl. de uitslag gekregen van mijn uitstrijkje, het is pap3b. Nu lees ik op internet de meest verschrikkelijke verhalen en dat met een pap 3b het vaak toch baarmoederhalskanker is, klopt dit of is dit een vertekend beeld? Ik maak me gewoon ontzettende zorgen. Mijn laatste uitstrijkje was in 2009, deze was gewoon een pap 1, en door zwangerschappen in 2013 en 2014 heb ik geen uitstrijkje meer kunnen maken en is het me ook ontschoten om op een later stadium dit wel te doen. Er zit dus 10 jaar tussen het eerste uitstrijkje en afgelopen december. Op internet lees ik overal dat het gemiddeld 10 tot 15 jaar kan duren voordat de slechte cellen zich ontwikkelen tot kanker, ik heb dus een grote kans dat het niet goed is, gezien de 10 jaar. Ik ben ook sinds oktober 2018 gediagnostiseerd met MS, mijn immuunsysteem is dus ook lager dan bij een gezond persoon. De medicatie die ik gebruik; glatirameeracetaat 40 mg/Ml die ik 3x in de week moet spuiten geeft op de bijsluiter aan dat dit ook kan bijdrage in een afwijkend uitstrijkje ( verder onderzoek is hier niet naar gedaan volgens de apotheker), maar dan was het misschien eerder een pap 2 geweest in plaatst van de pap3b die ik nu heb. Is het mogelijk dat deze medicijnen ervoor hebben kunnen zorgen dat ik dit afwijkend resultaat heb verkregen? En daarbij heb ik ook een periode net voor het maken van mijn uitstrijkje bloedarmoede en een tekort aan foliumzuur heb gehad, (11 november tekort gelijk staaltabletten en foliumzuur moeten gaan slikken), 10 december was mijn foliumzuur 18 en HB7.4. Ik heb verder niet echt klachten wat getypeerd staat bij baarmoederhalskanker. Moet ik me echt zorgen maken? Of valt het vaak ook mee bij pap3b? Op 7 januari heb ik een afspraak staan bij de gynaecoloog. Ik hoop dat u mijn vragen kunt beantwoorden.
mijn kopac score was alleen afwijkend met een P6, de rest was K1, O6,P6,A1,C1, HR-hpv
Tevens heb ik in juli 2018 een 3 daagse prednison kuur middels infuus gehad, en ben ik september 2018 gestart met 3x in de week spuiten van glatirameeracetaat, in hoeverre kan dit bijdragen aan een pap3b? Wat houdt een afwijking middels medicijnen in (is het dan minder ernstig?)
Antwoord
Beste Michelle,
Sorry voor de vertraging.
Snap dat je van de verhalen op internet onrustig wordt. Maar bij de overgrote meerderheid van vrouwen met PAP3b is er een voorloperstadium en bij een kleine minderheid echt baarmoederhalskanker. Maar goed, je zult maar 1 van die minderheid zijn.
Moest even opzoeken wat het medicijn is dat je gebruikt vanwege MS. Er zijn geen studies naar het risico op afwijkende uitstrijkjes bij gebruiksters. Maar op basis van het werkingsmechanisme kun je je wel voorstellen dat de kans op een chronische HPV infectie groter is als vrouwen die het gebruiken in contact komen met het virus. Maar dat zegt dan niks over de kans op kanker bij PAP3b: die staat lis van het gebruik.
De prednisonkuur heeft geen effect gehad denk ik: dat was zo kort. Chronisch of veelvuldig gebruik van prednison verhoogd wel de kans op afwijkende uitstrijkjes.
Succes dinsdag! Hoop van harte dat t meevalt allemaal.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon