Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Pap3a2, onzekerheid

Hallo,

Ik begon zo'n 3 jaar geleden met het maken van eem uitstrijkje vanwege vaginale klachten. Ik ben nu net 28 geworden. Uit het eerste uitstrijkje kwam pap 2 en hoog risico hpv. Jaar daarna pap3a en hoog risico hpv. Het jaar daarna kwam er weer pap3a uit maar mijn lichaam heeft de hpv opgeruimd. De laatste 4 maanden ben ik niet fit en heb ik uiteenlopende klachten; slechter zicht, wazig gevoel hoofd, misselijkheid, aantal verdikkingen been, op en af grieperig gevoel, rommelende buik, rugpijn, gekleurde vlek bovenbuik (Over 6 dagen afspraak internist voor alle klachten). Nu komt daarbij dat ik ineens al 4 dagen plots 1 a 2 x per dag roze slijmerige afscheiding heb en lichtelijk rood bloed verlies. Ik hoef pas over zo'n 10 dagen ongesteld te worden en een soa en zwangerschap zijn uitgesloten. Ik zit niet aan de pil en ik heb nog nooit tussentijdse bloedingen gehad. Ook duurde mijn menstruatie de laatste keer 10 dagen, vloei ik heviger en voel ik de menstruatie ruim een week van te voren op komen.

Mijn vraag is nu eigenlijk of het mogelijk zou kunnen zijn dat mijn klachten en of bloedverlies te maken zou kunnen hebben met een ernstigere aandoening/ziekte van de vrouwelijke organen. Ik ga sowieso maandag naar de dokter hiervoor maar maak me nu toch wel zorgen.

Antwoord

Goedenavond,

Snap dat je je zorgen maakt; afwijkend uitstrijkje en bloederige afscheiding / veranderde menstruatie kunnen best met elkaar te maken hebben. Dat betekent niet dat er iets ernstigs aan de hand is overigens maar het zou kunnen dat er bijv een voorloperstadium van baarmoederhalskanker de oorzaak van het afwijkende uitstrijkje is en ook de oorzaak van de klachten. Er zijn overigens ook nog een andere verklaringen voor de klachten mogelijk (bijv baarmoederpoliep of toch een infectie los van SOA. Het lijkt me daarom goed het er met je dokter een keer over te hebben.

Wat betreft het afwijkende uitstrijkje en de hrHPV: ben je daarvoor al een keer bij een gynaecoloog geweest? Denk dat dat met name toen de uitslag PAP IIIA en hrHPV was wel een reden voor was. Nu lijkt het uitstrijkje iets beter (geen HPV meer) maar nog wel PAP IIIA. Weet je of het PAP IIIA1 of PAP IIIA2 is toevallig? Misschien goed om je huisarts daar ook even naar te vragen.

Wat betreft je gevoel van niet fit in de 'niet gynaecologische klachten' die je beschrijft: daarvan denk ik niet meteen dat die bij het afwijkende uitstrijkje kunnen passen. Maar het is goed om je gynaecologische klachten ook aan de internist te melden zodat die een totaal beeld heeft van je klachten.

Helpt dit je?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46