Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pap3a2, hrHPV
Beste Cor,
Juni 2024 kwam er een pap2 hrHPV positief uit mijn uitstrijkje:
Pap 2: abnormale plaveiselepitheelcellen; geen andere afwijkingen; geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen; geen tekenen van ontsteking. (Bethesda: ASC-US). Hoog risico HPV is aanwezig. Type hoog risico HPV: overige, anders dan 16 of 18.
K1, endocervicale cylindrische cellen aanwezig
O6, geen tekenen van ontsteking
P2, abnormale plaveiselepitheelcellen
A1, geen andere afwijkingen
C1, geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen
B1, voldoende beoordeelbaar
In september 2024 kwam er een CIN2 uit het weefselonderzoek; Kolposcopie: Bij blanco opname geen evidente bijzonderheden. Na azijnzuur applicatie azijnzuurwitte afwijking buiten de NSCJ op de voorlip van 9 tot 2 u. met iets mozaïek en enkele punctatie. Biopt op 10 u.
Uitslag:
Plaveiselcelepitheel: CIN2, cylinderepitheel: geen afwijking, type afwijking: pre-invasieve laesie
In februari 2025 kwam er een pap3a2 uit mijn uitstrijkje: Pap 3a2: celbeeld passend bij matige dysplasie; geen andere afwijkingen; geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen; geen tekenen van ontsteking. (Bethesda: HSIL). Hoog risico HPV is aanwezig. Type hoog risico HPV: overige, anders dan 16 of 18.
K1, endocervicale cylindrische cellen aanwezig
O6, geen tekenen van ontsteking
P5, celbeeld passend bij matige dysplasie
A1, geen andere afwijkingen
C1, geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen
B1, voldoende beoordeelbaar.
Deze maand moet ik weer voor een kolposcopie en mijn gynaecoloog zei dat als er weer een CIN2 uitkwam, een behandeling geadviseerd werd. (Lisexcisie). Echter heb ik nog een kinderwens. Is de behandeling echt nodig bij een tweede keer CIN2? Of kan ik nog een half jaar afwachten?
Dank alvast.
Groet,
Jamiedo
Antwoord
Beste Jamiedo,
Het standaard advies is om bij ' persisterende CIN 2' een lisexcisie te doen om te voorkomen dat de dysplasie steeds erger wordt en zich tot kanker ontwikkeld. Maar afwachten kan natuurlijk ook mits je goed wordt gecontroleerd. Het nadeel zou kunnen zijn dat de afwijking groter wordt en/of ernstiger en dat de behandeling dan dus ook uitgebreider is. Met andere woorden dat er dan een groter stuk van de baarmoedermond verwijderd moet worden dan dat er nu verwijderd zou moeten worden.
Denk dat je met je gynaecoloog moet overwegen wat t beste is. Daarin spelen individuele factoren een rol: of je al eerder zwanger bent geweest en hoe die bevalling is gegaan, of je nu al zwanger zou willen worden of nog (lang) niet, of er andere manieren zijn om de HPV te behandelen (gebruik je medicijnen waarmee je zou kunnen stoppen? Rook je waarmee je zou kunnen stoppen?), ...
Hoop dat dit je helpt,
Cor de Kroon
Oké, bedankt.
Het punt is, dat ik zeker weet dat ik 1,5 jaar geleden dit HPV heb opgelopen. Daarvoor had ik het niet en ook geen afwijkende cellen. Heeft m’n lichaam dan wel voldoende tijd gehad om het op te ruimen? Of kan ik nog veilig een half jaar afwachten?
En moet ik in deze overweging meenemen dat mijn pap score omhoog is gegaan van pap2 naar pap3a2? Of is de CIN uitslag leidend?
Bedankt!
Met vriendelijke groet,
Jamiedo
Beste Jamiedo,
De CIN is leidend in dit soort keuzes. Wat betreft of er voldoende tijd is geweest: hoe langer het duurt hoe kleiner de kans is dat de HPV alsnog wordt opgeruimd. Anderhalf jaar is op zich al best lang, maar aangezien er 'nog maar CIN 2' wordt gezien is afwachten zeker een optie. Maar de kans dat het in de komende 6 maanden wordt opgeruimd is kleiner dan toen je een jaar HPV had en een half haar af hebt gewacht.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Oké, heel erg bedankt.
In het uitstrijkje komt HSIL naar voren, betekend dat, dat ik ook kans heb op schaamlipkanker?
En hoe loopt het af met de slijmvliezen in mijn keel en met mijn anus nu ik langdurig HPV positief ben? Want hier wordt duidelijk geen onderzoek naar gedaan. Ik maak me er ernstig zorgen over. Dank u voor alle antwoorden.
Groet,
Jamiedo
Beste Jamiedo,
Nu is gebleken dat je lichaam HPV minder goed opruimt is er inderdaad ook een (hele kleine) kans op een voorloper van schaaplipkanker. En HPV kan inderdaad ook afwijkingen (goedaardige en kwaadaardige) veroorzaken aan de anus en in je keel. Daar op is screening helaas niet goed mogelijk. Het is dus belangrijk goed op klachten te letten (voor je anus vooral jeuk en bloedverlies, voor je keel wondjes en schorre/veranderende stem).
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Hoi Cor,
Bedankt voor je antwoorden.
Maar dan is het toch belangrijk om naast de reguliere behandeling van de baarmoederhals te zorgen dat m’n lichaam het virus wel opruimt, ipv af te wachten tot er symptomen van kanker ontstaan? Waarom wordt er geen onderzoek gedaan bij mensen die het virus moeilijk/niet opruimen, om te kunnen achterhalen wat er mis gaat in hun immuunsysteem? Met bijvoorbeeld een genetisch onderzoek zodat je weten komt waar het mis gaat en mogelijk gericht kunt behandelen?
Met misschien wel iets simpels als aanvullen van bepaalde vitamines?
Want ik kan nu een lisexcisie doen maar het HPV virus gaat daar niet mee weg (zeker niet uit keel, anus, schaamlippen) en de kans is best aanwezig dat ook m’n baarmoederhals opnieuw veranderende cellen gaat aanmaken. En dan? Weer een lisexcisie? En dan een conisatie en uiteindelijk baarmoeder verwijderen? Dat lijkt me vreselijk en toch ook symptoombestrijding en geen gerichte behandeling meer. En m’n keel, schaamlippen en anus? Ik maak me veel zorgen over m’n toekomst nu.
Met vriendelijke groet,
Jamiedo
Beste Jamiedo,
Er is heel veel onderzoek gedaan, en dat wordt nog steeds gedaan, naar waarom HPV door sommige vrouwen (en mannen ook trouwens) wel wordt opgeruimd en een infectie bij andere vrouwen leidt tot een chronische infectie en onrustige cellen en soms zelfs kanker. Maar we hebben het cruciale aspect nog niet gevonden helaas. Het enige dat we echt weten is dat roken een negatieve invloed heeft. Niet alleen leidt een infectie met HPV bij vrouwen die roken vaker tot een chronische infectie, maar stoppen met roken resulteert soms ook nog in het opruimen van een chronische infectie. Maar dat is wel zo'n beetje het enige helaas wat betreft opruimen. Vitamines of gebruik van andere supplementen hebben vooralsnog geen effect voor zover we weten.
Wel goed om te weten dat bij de meeste vrouwen er na een lisexcisie nooit meer problemen zijn. En dat de meeste vrouwen met onrustige cellen geen problemen hebben met HPV infecties in hun keel op aan de vulva. En andersom ook trouwens: vrouwen met HPV gerelateerde aandoeningen in hun keel hebben zelden tot nooit ook afwijkende uitstrijkjes gehad.
Hoop dat dit je een beetje helpt en ik je een beetje gerust heb gesteld hoewel ik me ook realiseer dat je heel graag iets zou willen kunnen doen op de HPV op te ruimen.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon