Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Pap3a2 angst

21 januari 2022 om 22.18
2694 x gelezen

Beste Cor,

Ik ben 35 jaar, ik heb verder geen klachten (behalve soms pijn tijdens de seks maar dit gaat over als ik me ontspan).

Ik had vorig jaar (juni) na een uitstrijkje een pap3a1 (K4, O9, P4, A1, C1, B1 en hrHPV aanwezig). Ik werd doorverwezen naar een gynaecoloog voor een colposcopie en biopt, hier kwam een CIN2 uit:

Type afwijking: pre-invasieve laesie
Bevindingen plaveiselepitheel: CIN2 / matige dysplasie
Uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja
Bevindingen cylinderepitheel: geen afwijking

Ik zou na 12 maanden opnieuw een uitstrijkje moeten laten doen. Zelf heb ik  aan de gynaecoloog gevraagd om binnen 6 maanden opnieuw een uitstrijkje te laten doen (met het idee dat, mocht er iets veranderen, we er sneller bij zijn).

2 weken geleden heb ik het nieuwe uitstrijkje gehad. Hier kwam een PAP3a2 uit:

Pap 3a2: celbeeld passend bij matige dysplasie; geen andere
afwijkingen; geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen;
celbeeld passend bij virusinfectie.
 (Bethesda: HSIL).
Hoog risico HPV is aanwezig. Type hoog risico HPV: 45 en P3
(HPV35/39/68).

K4, endocervicale cylindrische- en squameus metaplastische cellen
aanwezig
O1, celbeeld passend bij virusinfectie
P5, celbeeld passend bij matige dysplasie
A1, geen andere afwijkingen
C1, geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen
B1, voldoende beoordeelbaar

Ik moet volgende week nu opnieuw voor een colposcopie en biopt.

Mijn verwachting is dan ook dat er straks een cin 3 uit het biopt zal komen (omdat de pap ook gestegen is van licht naar matig). Of zou het ook kunnen dat, ook al is de pap score omhoog gegaan, dat de cin is gedaald (cin 1) of gelijk is gebleven (cin 2)?

Ik heb HPV types 45 en 35/39/68. Ik heb gelezen dat type 45, na types  16 en 18, het derde meest risicovolle type is. Klopt dit?

Ik heb een angst/dwangstoornis en dit is zo lastig allemaal.Ik ben zeer geschrokken en erg angstig dat ze nu toch kankercellen gaan vinden in het biopt omdat het in een half jaar tijd geevolueerd is van een pap3a1 naar pap3a2.

Ik zat een half jaar geleden nog op een cin 2, zou ik dan nu al kanker kunnen hebben of zou het eerst moeten evolueren naar een cin 3 en een hogere pap, en dat het daarna pas kanker kan worden?

Zouden ze eventuele kankercellen dan ook niet in het recente uitstrijkje gezien moeten hebben (want dan zou je toch een uitstrijkje met een uitslag pap4/5 verwachten)?

En kan het dat er uit een biopt geen kankercellen gevonden worden, maar bijvoorbeeld wel in het weefsel die verwijderd wordt bij een lisexcisie/conisatie (wat dan na de lisexcisie/conisatie ook opgestuurd wordt naar de patholoog)? 

Sorry voor het hele verhaal en alle vragen maar ik wilde het even kwijt. Ik ben eigenlijk op zoek naar geruststelling (en zekerheid wat er niet is).

Alvast bedankt voor uw tijd en moeite,

Met vriendelijke groet

 

UPDATE 26/01: ondertussen kolposcopie gehad, impressie cin 1- cin 2. Nu biopt uitslag afwachten. Er wordt ook een groot ectoprion gezien. In mijn dossier lees ik : "Indien lisexcisie noodzakelijk, dan mi onder sedatie. (wel ook groot gebied)". Is dit inderdaad dan onder volledige verdoving? Meestal gebeurt een lisexcisie toch onder plaatselijke verdoving? 

Wilt u ook nog steeds mijn eerdere vragen beantwoorden? Alvast bedankt voor uw tijd en moeite!

Antwoord

Beste LM35,

Eigenlijk zijn je vragen al beantwoord met de colposcopie: er is geen kanker. En misschien dus wel verbetering van CIN 2 naar CIN 1. Denk dat het goed is even de uitslag van de PA af te wachten en dan verder te denken of een lisexcisie wel nodig is.

Wat betreft de HPV typen: daar in heb je helemaal gelijk.type 16 en type 18 zijn het meest voorkomend wat betreft het ontstaan van kanker uit CIN maar daarna type 45. 

Wat betreft de kans op alsnog kanker als het biopt alleen CIN laat zien: die is extreem klein bij CIN I en CIN 2, klein bij CIN3 een iets groter bij AIS. En het hangt ook af van de grootte van de afwijking: hoe groter de afwijking hoe groter de kans dat er ergens in de afwijking alsnog kanker is. En het hangt natuurlijk ook af van de 'kwaliteit' van de colposcopie: kon de gynaecoloog alle afwijkingen goed zien of werd het bemoeilijkt omdat het onderzoek pijnlijk was en waardoor er minder uitgebreid kon worden gekeken. En ik durf het bijna niet te zeggen maar ook van de ervaring van de gynaecoloog. Kortom: ervan uitgaande dat het CIN I of CINII is de kans op kanker extreem klein. 

Wat betreft de vraag over de lisexcisie: dat kan inderdaad bijna altijd goed met alleen lokale verdoving maar de gynaecoloog die de colposcopie heeft gedaan kan dat samen met jou het beste beoordelen. Er zijn 2 factoren van belang: de grootte van de afwijking en in hoeverre je de colposcopie vervelend vond of dat dat wel ging allemaal. 

Hoop dat dit je helpt,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46