Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Pap3a en CIN3, kinderwens (al eerder lis gehad)

Beste,

In december 2020 heb ik een lisexcisie (pap3a, CIN3) gehad  en in januari 2021 werd ik zwanger. Mijn kindje werd 5 weken te vroeg geboren, of er een verband bestaat met de lisexisicie kan niet worden uitgeloten.

Nu heb ik laatst weer een uitstrijkje laten maken en blijk ik weer (of nogsteeds) Pap3a te hebben en na biopt afname weer CIN3. Ik heb een sterke kinderwens en stond net op het punt weer te stoppen met anticonceptie tot ik de uitslag kreeg van het uitstrijkje & biopt. Ik ben enorm aan het twijfelen, waar doe ik goed aan? Ik lees zoveel verschillende verhalen. Hopelijk kunnen jullie mij helpen de knoop door te hakken.
Omdat ik al eerder een kindje heb gekregen dat te vroeg geboren is en al eerder een lis heb gehad ben ik bang dat wanneer de baarmoedermond nog korter wordt de kans dan nog weer groter is op een vroeggeboorte bij een volgend kindje, daarbij las ik dat als je te maken hebt gehad met een kindje dat te vroeg geboren is, de kans dan groot is dat dit bij een volgende zwangerschap weer gebeurd. Kortom, een lis lijkt me nu niet verstandig. Mijn behandelaar kwam met het alternatief van een creme zodat de baarmoedermond in tact kan blijven, maar hier zie ik zo tegenop (de bijwerkingen en invloed op je dagelijkse leven) want die zijn niet mis. Nu is mijn vraag: kan ik eerst zwanger (proberen te) worden en  de onrustige cellen gewoon goed in de gaten (laten) houden? Ik lees dat de kans maar heel klein is (1%?) dat wanneer je CIN3 hebt het overgaat in kanker? En dat de cellen ook zonder behandeling nog kunnen veranderen in een cIN1 of 2, klopt dit? En ook dat het 10-15 jaar duurt voordat het eventueel overgaat in kanker. Neem ik een te groot risico om toch eerst zwanger proberen te worden en daarna te behandelen? Hopelijk kunt u mij verder helpen een weloverwogen keuze te maken, want ik vind het een mega dilemma! Alvast dank!

Antwoord

Beste Eep,

Duivels dilemma inderdaad...

We zullen nooit weten of het inderdaad door de lisexcisie komt dat jullie kindje te vroeg geboren werd. En de kans daarop bij een 2e zwangerschap wordt natuurlijk wat groter als er nog een lisexcisie wordt verricht. Aan de andere kant is het vaak wel zo dat je na een vroeggeboorte hormonen (progesteron) kunt gebruiken tijdens de zwangerschap waardoor de kans op vroeggeboorte weer afneemt. Maar goed, die helpen natuurlijk ook niet altijd en ook niet voor 100%. 

Wat betreft afwachten: dat kan natuurlijk. Maar de kans dat er kanker ontstaat vanuit CIN III is wel wat groter dan die 1%: we denken tot 40% na 30 jaar. Maar goed, zo lang ga je natuurlijk niet wachten. En met zorgvuldige controles ontstaat er natuurlijk ook niet meteen een grote tumor van de baarmoedermond. En de behandeling van kleine baarmoederhalskanker is zo goed als hetzelfde als die van CIN III. Ingewikkeldste van afwachten en zwanger worden is  bedenken 'hoe lang' je dat probeert. Want wat als je bijvoorbeeld na een jaar nog niet zwanger bent en de CIN III blijft? Wat spreek je daarover met jezelf af? Wel ook goed om te bedenken dat controle in de zwangerschap wat lastiger is: goed om met je behandelaar te overleggen of hij/zij daar voldoende ervaring mee heeft. En behandeling in de zwangerschap is veilig en wordt gedaan, maar dat wil je toch ook liever niet omdat er dan meer bloedverlies is en ook altijd een kans op vroeggeboorte als gevolg van de behandeling. 

Wat betreft de crème: dat is op zich een goed alternatief, maar we weten niet goed of het veilig in de zwangerschap dus vooralsnog wordt vaak afgeraden om zwanger te worden tijdens het gebruik. En de bijwerkingen inderdaad. En er is natuurlijk altijd een kans dat t niet aanslaat. Maar toch geloof ik dat ik je zou aanraden aldaar te proberen. Misschien vallen de bijwerkingen mee. En als de bijwerkingen niet meevallen kun je altijd stoppen en alsnog afwachten of alsnog de lisexcisie doen. 

Weet niet of ik je echt heb geholpen met al deze overwegingen, maar misschien krijg je je argumenten er mee op orde en kun je er wel mee uit de voeten een beslissing nemen die bij jou past. Denk dat er geen beslissing echt veel beter is dan de ander: de lisexcisie is voor de CIN het best maar voor de zwangerschap het minst gunstig en voor afwachten en Aldara geldt dat precies andersom. En helaas zul je pas over 2 (?) jaar weten of de keus die je hebt gemaakt goed heeft uitgepakt. Soms zou je willen dat je een glazen bol had...

Succes en veel wijsheid,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46