Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pap2 cin3
Beste,
mij heb recentelijk een uitstrijkje laten maken, wat een pap2 (met hpv was) dus doorverwezen naar de gynaecoloog. Op het oog verwachte ze een lage Cin / dus monitoren - niet behandelen. De uitslag is echter terug gekomen als een Cin 3. Even schrikken dus.
Nu begreep ik dat de combinatie pap2 met cin3 niet heel veel voorkomt. hier onder de uitslagen van de biopten. Ik zou graag beter willen begrijpen wat deze uitslagen betekenen. Ik ben midden 30 met kinderwens, dus ik vind het behoorlijk spannend en ben natuurlijk erg geschrokken van de uitslag.
I: cervixbiopt 1 uur: cervix met focaal squameus epitheel met
dysplastische kenmerken, te weinig voor zekere gradering maar geschat
geringe tot matige dysplasie (CIN 1-2). Cilinderepitheel toont geen
afwijkingen.
II: cervixbiopt 6 uur: cervix met squameus epitheel met ernstige
dysplasie (CIN 3). Cilinderepitheel toont geen afwijkingen.
alvast bedankt!
Noel
Antwoord
Beste Noel,
Klopt wat je zegt: meestal is PAP2 een milde afwijking of zelfs geen afwijking. Maar het is niet uniek dat er toch CIN III wordt gezien: dat is precies waarom toch alle vrouwen met PAP2 en HPV worden verwezen naar de gynaecoloog.
Denk dat het goed is aan de gynaecoloog te vragen wat haar advies zou zijn: standaard is behandeling (met een lisexcisie) maar als de afwijking bijvoorbeeld heel klein is en met het biopt af verwijderd zou kunnen zijn dan zou je ook af kunnen wachten.Maar goed, dat is iets om met je behandelaar af te spreken.
Met vriendelijke groet,
TEAM GYNAECOLOGIE
Dankjewel voor jullie reactie.
- zou het ook zo kunnen zijn dat het afwijkende weefsel veroorzaakt wordt door een recente bevalling? (8mnd)
- is het inderdaad zo dat je in principe beter kan wachten met zwanger worden tot na de eerste controle na een lisexcisie?
- mijn arts zegt dat het risico op vroeg geboorte na de eerste lisexcisie zeer beperkt / nauwelijks bewezen is, maar dat is niet wat ik lees op internet?
Beste Noel,
Het afwijkende weefsel is helaas niet veroorzaakt door een bevalling.
Zwanger worden met een CIN3 is niet handig, want controleren met colposcopie in de zwangerschap is erg lastig. Of je de uitslag van het eerste uitstrijkje moet afwachten na de LETZ moet je echt even met je behandelaar afstemmen. Dat kan per situatie verschillen.
Er is inderdaad een bewezen verhoogd risico op vroeggeboorte na een LETZ, ongeveer een verdubbeling tov de spontane kans op vroeggeboorte. Daar zijn veel publicaties over, zoals deze recente Nederlandse studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8213165/
Met de volgende conclusie; The control group showed a 4.8% (1,002/20,969) proportion of spontaneous preterm birth, which increased to 6.9% (271/3,940) in the untreated CIN group, 9.5% (600/6,315) in the treated CIN group, and 15.6% (50/321) in the group with multiple treatments.
Je kan je gynaecoloog evt vragen of je in aanmerking komt voor het alternatief voor een LETZ, een behandeling met vaginaal imiquimod:
https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/cin_ais_en_vain/behandeling/be…
veel succes,
TEAM GYNAECOLOGIE