Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pap 3a2 / cin 2/3 / kinderwens en vroeggeboorte in verleden
Beste heer de Kroon,
In 2015 ben ik bevallen met 25 weken. Nooit een oorzaak voor gevonden. Begonnen met weeën waarvan ik dacht dat het harde buiken waren. Toen het erger werd en ik in het ziekenhuis aankwam had ik al 9 cm ontsluiting. In 2017 wordt ik 30 en uit het uitstrijkje komt pap 2, licht afwijkende cellen en hpv. In 2018 krijg ik een colposcopie en uit de biopt komt cin 1. In 2019 krijg ik een uitnodiging voor 3 okt maar omdat we een kinderwens hebben maken we op 2 aug een afpraak om de risico's te bespreken ivm vroeggeboorte. De Gynaecoloog doet alvast het uitstrijkje. Hier komt uit pap3a2 en hpv 16. 3 sept jl. weer colposcopie en er wordt gezegd dat het er niet ernstig uit ziet en ze verwacht cin 1 of cin 2. We spreken af in dat geval cin 2 kunnen we afwachten en gewoon zwanger worden. Nu blijkt uit de biopt dat er toch cin2 en cin3 uitkomt met uitbreiding naar klierbuizen (wat dat precies inhoudt is mij nog onduidelijk). Het advies is nu wel behandelen.
Maar ivm kinderwens en al eerdere vroeggeboorte ben ik bang dat door lis behandeling de kans nog groter wordt op vroeggeboorte. Gynaecoloog geeft aan dat ze verwacht maar klein en oppervlakkig stuk hoeft weg te halen. Wat is uw ervaring?
Daarnaast geeft ze aan tot iig 3 maanden na lis niet zwanger worden. Wat zou uw advies daarin zijn?
Ik hoor graag van u! Alvast bedankt.
Antwoord
Beste Jakwatta,
Oei, ingewikkeld. Goed dat je niet over 1 nacht ijs gaat wat betreft die lisexcisie.
Hoe gaat het met jullie kindje? 25 weken
Wat ik me nog afvraag is hoe in 2015 die vroeggeboorte is genoemd door de gynaecologen die je toen hebben begeleid: als 'cervixinsufficientie' of als ' te vroege weeen' . En was er al een plan voor controles of het aanleggen van een 'cerclage' bij een eventuele volgende zwangerschap? En is al dan niet geadviseerd proluton te gaan gebruiken? Als dat allemaal nog onduidelijk is is dit een goed moment een afspraak te maken bij de gynaecoloog voor een ' pre-conceptie advies gesprek' .
Hoe dan hoe ook: hoe je het ook wendt of keert door je eerdere vroeggeboorte heb je een (veel) hoger risico (ongeveer 5x zo hoog) op opnieuw een vroeggeboorte in vergelijking met vrouwen die bij 9 maanden zijn bevallen (het risico op opnieuw een vroeggeboorte is ongeveer 15%). En dat risico wordt nog groter na een lisexcisie.
De vraag is wat je ermee moet: niet behandelen van CIN III geeft risico op de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. En ondanks het verhoogde risico is de kans dat je nu gewoon bij 37 weken of meer bevalt natuurlijk het grootst.
Het mooiste zou zijn als er een ander behandeling is voor die CIN III. Daar wordt wel onderzoek naar gedaan (tampons met een zalf erop waarvan we denken dat de afweer wordt aangezet: Aldara of immuquimod) maar de resultaten daarvan laten nog op zich wachten. je zou met je gynaecoloog kunnen overleggen of je dat kunt proberen.
Geen idee of je rookt maar als je rookt helpt stoppen heel erg goed om de CIN III op te ruimen dus dan zou je dat kunnen proberen. Het vermindert ook het risico op vroeggeboorte dus dat zou dubbel winst zijn.
Kun je hiermee verder?
Succes!
Cor de Kroon
Beste Cor,
Dank voor uw snelle reactie!
Ondanks geboorte met 25 weken gaat het hem wonderbaarlijk goed met hem. Hij lijkt vooralsnog op geen enkel gebied problemen te hebben. Mede daardoor hebben we al zoiets we zijn al 1 keer door het oog van de naald gekropen als het nog een keer zo vroeg gebeurt kan het heel anders aflopen.
Ik denk als te vroeg weeen maar ik weet dat niet zeker. We hadden idd al een pre-conceptie gesprek gehad en advies was idd proluton en metingen van de baarmoederhals. De gynaecoloog heeft het wel gehad over een cerclage maar vond dat er ook risico's aanhangen en het niet direct nodig in mijn situatie.
Bedankt voor deze cijfers. De gynaecoloog gaf aan dat het om een klein stuk gaat en vrij makkelijk weg te halen zou zijn.
Ik Zal eens informeren of deze behandeling bekend is in ons ziekenhuis. Kan dat ook in de zwangerschap?
Nee ik rook en rookte niet. Des te oneerlijker vind ik het dat er vrouwen in de zwangerschap roken en een gezond kind krijgen met 40 weken ;) Maar goed
Beste Jakwatta,
Wat goed dat je al zo'n pre-conceptie advies gesprek hebt gehad!
Aldara kan niet gebruikt worden in de zwangerschap.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon