Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Pap 1 hpv binnen 10 maanden een pap 3a2

Dag,

Al enige jaren loop ik in het ziekenhuis omdat mijn uitstrijkjes geen goede uitslag geven. Vorig jaar pap 1 in januari nog een pap1. Nu is het ineens een pap 3a2. Doorgestuurd naar de gynaecoloog voor een biopt. Ook een biopt hoger in de hals. 

Hoe groot is de kans dat ze kanker vinden in een van de biopt? Kan het zo snel gaan van een pap 1 naar toch kanker cellen in een biopt? Of kan het zijn dat de uitstrijkjes bij de pap 1 niet goed afgenomen zijn, of gebeurt dat niet. Mijn gynaecoloog heeft mij verteld dat ik mij geen zorgen moet maken. Want stel ik zou nu een cin 3 hebben dan kan het nog jaren duren voor het kanker kan worden. 

Alvast dank voor het antwoordt

 

Antwoord

Beste Boterebloem,

Snap dat je je afvraagt hoe het zo snel van PAP1 naar PAP3a2 kan gaan. Weet je of de PAP 1 met of zonder hrHPV was? Als het met hrHPV was dan kan het zeker wel. Maar dan heeft je gynaecoloog ook gelijk: Zelfs al zou het nu CIN III zijn zou het nog een tijdje duren voor het kanker is. En het komt echt heel zelden voor dat er bij PAP3a2 al kanker is.

Kun je hier wat mee?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Ik had nog een vraag, 

Ik ben door de behandeling van tn borstkanker in een tijdelijke overgang geraakt, 3 maanden geleden kreeg ik ineens weer een bloeding, precies een maand later weer, ik dacht de menstruatie is weer opgang gekomen, nu blijft de menstruatie ineens uit,ik ben niet zwanger. Kan dit door de behandelingen zijn gekomen dat mijn lichaam weer op gang moet komen? Laatste chemo is een jaar geleden.

Afgelopen augustus was mijn uitsrijkje een pap 1 hpv positief. Mijn vraag is zou van een pap 1 kan er nu toch nog niks mis zijn ? Doel dan op bmh kanker? 

Paar weken geleden heb ik een echo van de buik gehad eierstokken  baarmoeder was prima. Ik heb wel een cyste aan de linkerkant, kan die pijn veroorzaken? Ik heb nml vaak steken aan die kant, vooral als ik moet plassen. Of een volle blaas heb. De bekkenfysio vermoed dat het inwendige knopen zijn. 

Ik hoop dat u mij wat antwoorden kan geven ter geruststelling. Omdat mijn lijf mij al eerder in de steek gelaten heeft.

 

Alvast bedankt 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste boterbloem,

Uitblijven van de menstruatie heeft niks met baarmoederhalskanker te maken. Dus als het bloedverlies echo voelde als een menstruatie (met de andere hormonale symptomen zoals stemmingswisselingen, gespannen borsten, andere afscheiding) dan is er niks aan de hand. Als het bloedverlies zo maar zonder die symptomen was of een korter of langer duurde of steeds ontstond na het vrijen) dan is het goed om een keer een echo te laten maken. En ik neem aan dat je uitstrijkje inmiddels herhaald is: het advies is om 6 maanden na PAP 1 HPV+ het uitstrijkje te herhalen. 

 Ben je in 1982 geboren? Is de erfelijke vorm van borstkanker uitgesloten? Hoe dan ook: een cyste van de eierstok kan inderdaad buikpijn veroorzaken maar dan moet de cyste wel heel groot zijn. Moet bekennen dat ik niet precies begrijp wat de bekkenfysio bedoelt met knopen en hoe die dan je klachten kunnen veroorzaken. Als erfelijkheid niet is uitgesloten of juist is aangetoond dan is het denk ik extra reden om die cyste van de eierstok in de gaten te houden; erfelijke borstkanker is gelinkt aan eierstokkanker namelijk. 

Helpt dit?

met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46