Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Onzekerheid en onduidelijkheid

2 april 2021 om 00.16
2064 x gelezen

Dag Cor, 

Al ruim wat jaren last van bacteriële vaginose, regelmatig een kuurtje en was er weer vanaf. Tot enkele maanden geleden was ik meer als 5 weken aan het menstureren. Gynaecoloog bezocht en deze heeft een uitstrijkje genomen, uitslag: onrustige cellen (welke pap is mij niet gezegd) terug voor onderzoek er is een colposcopie  gedaan en er zijn 2 biopten afgenomen. Biopten voor wat? De CIN ? Of voor kanker? 
Ook al wil ik het niet ik maak mij onwijs  veel zorgen, alle klachten die ik had kunnen een verband zijn met baarmoederhalskanker? En BV heb ik al 2+ jaren. Nu moet ik 2 weken wachten op de uitslag en dit is zeer lastig, het zien en horen van het woordje kanker spookt hele dagen door mijn hoofd. 
Zijn mijn zorgen terecht of kan het nog altijd een voorstadia zijn? Ik weet het niet meer, ze geven me weinig informatie. 
 

Groet, 

Samantha 

Antwoord

Beste Samantha,

Onmogelijk om met deze informatie te zeggen wat de gynaecoloog gezien heeft: CIN of toch kanker. Ik zou als ik jou was de uitslag van het uitstrijkje proberen te achterhalen. Dat kan al heel veel duidelijkheid geven. Lage PAP is zelden tot nooit kanker immers. 

Het spijt me geen duidelijkheid te kunnen geven,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dag Cor,

Ik heb gevraagd de uitslag van mijn uitstrijkje op mail te zetten. Echter is er geen pap? 
 

Er staat in besluit: epitheliale afwijkingen, Squameus: HSIL CIN 3. 
 

Advies colposcopie en biopt, dit is al gebeurd zoals hierboven te lezen. 

Ook is te lezen overgroei door gardnerella vaginales. Elke kuur die ik ook neem, wat ik ook doe, dit komt telkens terug. Kan het met die CIN 3 te maken hebben? 
 

Hoe kunnen ze al een CIN bepalen zonder daarvoor een biopt voor af te nemen? Een uitstrijkje was genoeg? 
Dat wil eigenlijk zeggen als ik het goed begrijp dat ze in de biopt naar kankercellen zoeken? Want de CIN weten ze al... 

Maak mij ernstige zorgen, misschien terecht, misschien onterecht.. Het is niet oké dat ze iemand zo weinig informeren en niet uitleggen wat ze nu precies aan het doen zijn, wil geen andere gynaecoloog want dan moet ik misschien nog langer wachten vooraleer ik een lis kan ondergaan. 
 

Als laatste heb ik meerdere artikels gelezen dat de coriolus versicolor zou kunnen helpen om de HPV te bestrijden? 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Sam,

Klopt wat je zegt: op basis van een uitstrijkje kun je de diagnose HSIl / CIN III niet stellen. Dat kan alleen op een biopt. Maar ze kunnen wel zeggen dat de cellen die ze zien eruit zien alsof het van HSIL/ CIN III afkomstig is. En inderdaad: het biopt is enerzijds om de diagnose zeker te stellen maar anderzijds ook om kanker uit te sluiten.

Wordt je partner ook meegewandeld als je een behandeling krijgt voor gardnerella? 

Wat betreft Coriolus: dat kende ik niet. Ben even in de literatuur gedoken (heel snel en onvolledig) maar vond inderdaad een veelbelovende studie. Er waren wel een aantal 'methodologische issues' met die studie (bijv 2 behandelschema's samen geanalyseerd en het is niet uitgesloten dat de verschillen door toeval in plaats van door de behandeling zijn ontstaan). Ik zou daarom niet willen concluderen dat het zeker werkt, vooral niet omdat we volgens mij geen verklaring hebben hoe het de HPV zou moeten bestrijden / de afweer zou moeten aansporen. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33746195/

Kun je hier mee uit de voeten?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46