Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Onduidelijkheid over wisselende Pap-uitslagen
Goedemiddag,
In oktober 2019 werd bij het bevolkingsonderzoek Pap 3a-2 vastgesteld. Vervolgens heb ik een lisexcisie ondergaan en in het pathologisch verslag werd van het volgende melding gemaakt:
Microscopie:
Type afwijking: pre-invasieve laesie
Bevindingen plaveiselepitheel: CIN2 / matige dysplasie
Bevindingen cylinderepitheel: AIS / adenocarcinoma in situ
Snijvlakken: niet vrij
Lokalisatie positieve snijvlak: endocervix
Snijvlak positief voor: AIS / adenocarcinoma in situ
Maart 2020 kwam ik terug voor controle en tot mijn grote vreugde kreeg ik onderstaande uitslag:
Pap 1: geen afwijkende plaveiselepitheelcellen; geen andere
afwijkingen; geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen;
er wordt een niet-specifieke ontsteking gezien.
Hoog risico HPV is afwezig.
Echter heb ik in december 2020 vervolgens nog een uitstrijkje bij mijn huisarts laten maken (voor mijn eigen gemoedsrust) en kwam daar vervolgens weer Pap 3a-1 uit. HrHPV is wel afwezig. Mijn gynaecoloog wijt deze uitslag aan een reparatiereactie van het weefsel na de lisexcisie en wil me pas in september 2021 weer zien voor de volgende controle. Hij zegt dat er minimaal risico is, gezien de afwezigheid van hrHPV.
Het komt me wat vreemd voor dat de uitslag in maart Pap 1 laat zien en in december weer Pap 3a-1 en ik daarnaast van eerst AIS naar geen afwijkingen in het cilinderepitheel naar toch weer geringe atypie van het cilindrisch epitheel ga. Hoe valt dit te rijmen met een reparatiereactie?
Hetgeen mij vooral zorgen baart is de AIS in combinatie met de positieve snijranden. Mijn gynaecoloog wijst erop dieper gecoaguleerd te hebben, maar desondanks blijft dit voor mij een punt van twijfel, gezien het voor mijn gevoel weinig uitsluitsel geeft. Het laatste uitstrijkje (december 2020) geeft aan dat er een geringe atypie van het endocervicaal cilindrisch epitheel zichtbaar is, zoals gezegd is hrHPV wel afwezig. Valt er met slechts een uitstrijkje daadwerkelijk afdoende te controleren of er niet dieper nog ernstigere afwijkingen of erger zijn achtergebleven? Ik had zelf graag gezien dat mijn gynaecoloog destijds opnieuw een lisexcisie had uitgevoerd om meer zekerheid te verkrijgen en heb daar zelfs nog op aangedrongen, maar dat beschouwde hij als onnodig snijden, aangezien de hrHPV afwezig was en de kans op het slechter worden van cellen zodoende minimaal is, naar zijn mening. Vanzelfsprekend ben ik geen arts en überhaupt geen expert op dit gebied, maar ik heb toch wat moeite om te doorgronden hoe de situatie nu daadwerkelijk in elkaar steekt en of het toch niet verstandig is nogmaals een lisexcisie of een conisatie te ondergaan.
Ter aanvulling nog als kleine sidenote: ik heb uitdrukkelijk geen kinderwens (mijn gynaecoloog is hiervan op de hoogte).
Ik hoop hier enige opheldering over te kunnen krijgen.
Hartelijk dank!
Antwoord
Beste JKP,
Snap dat de gynaecoloog op basis van zijn uitstrijkje in maart 2020 18 maanden wil afwachten: dat is volledig volgens de richtlijnen. Maar ik denk dat het raar is om te suggereren dat het afwijkende uitstrijkje in december 2020' reparatie' is: want in maart 2020 zou de reparatie dan toch ook aanwezig moeten zijn. Bovendien is een PAP 1 na een lis met positieve snijranden voor AIS ook bijzonder: je zou toch op zijn minst nog wel iets van die afwijking verwachten. In die zin snap ik de PAP3a2 in december beter dan de PAP 1 van maart.
De vraag is natuurlijk wat je daarmee moet... Misschien toch nog een keer aandringen op controle in juni of juli ipv september? Ik bedoel als het dan helemaal goed is, is het in september ook helemaal goed en kunnen de controles worden gestopt. Ik bedoel het is niet zo dat er extra controles van hem of haar gevraagd worden.
Hoop dat dit je helpt!
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Hallo dokter De Kroon,
Hartelijk dank dat u de moeite heeft genomen om te antwoorden.
Het viel me op dat u in het onderstaande topic bij een dame met een soortgelijk beeld (AIS tot in de snijranden) na een eerste lisexcisie adviseert tot een aanvullende conisatie of eventueel nogmaals een lisexcisie:
https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/stel-je-vraag-aan-een-profe…
Ik lees in verschillende bronnen dat het uitstrijkje niet per definitie geschikt is voor het opsporen van een (voorstadium van een) adenocarcinoom en het zelfs met de gebruikelijke (colposcopische en histologische) diagnostiek lastig te detecteren is.
Daarom nogmaals mijn vraag: valt er met slechts een uitstrijkje daadwerkelijk afdoende te controleren of er niet diepergelegen ernstigere afwijkingen zijn achtergebleven?
Een artikel (maar liefst 13 jaar oud, dus in hoeverre helemaal toepasbaar vandaag de dag kan ik als leek niet beoordelen) uit het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde waarin destijds gewaarschuwd werd voor het lastige opsporen/vaststellen van een adenocarcinoom (in situ):
https://www.ntvg.nl/artikelen/een-onterecht-geruststellend-cervixuitstr…
Ik heb de bovenstaande dikgedrukte vraag inmiddels al bij meerdere mensen neergelegd, maar tot op heden heb ik daar nog geen antwoord op gekregen dat voor mijn gevoel sluitend is, vandaar dat ik het toch nog een keer probeer.
Hartelijk dank!
Groet,
JKP
Beste JKP,
Mijn opmerking over cf de richtlijn ging over 18 mnd na PAP1. Met AIS in de snijranden is afwachten niet gebruikelijk. Maar dat is inmiddels ‘zo lang geleden’ dat ik niet precies weet wat je daar nog mee moet in de huidige situatie: PAP3a1 zonder HPV een half jaar geleden. Dat de HPV weg is is erg geruststellend, dat het PAP3a1 is terwijl het eerder PAP1 was niet natuurlijk.
En inderdaad: een ‘gewoon’ uitstrijkje is wellicht minder goed in opsporen AIS en adenocarcinoom, door t toevoegen van de HPV is dat wel beter geworden.
Ik zou, zoals ik eerder ook al schreef, aandringen op vervroegen van het bezoek aan de gynaecoloog.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon