Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Na lis 2x pap 1 hpv pos

beste cor,

Zo.n 2 jaar geleden heb ik een lis gehad na aanleiding van een pap 3a cin 2. Erna kreeg ik eerst pap 2 en vorig jaar pap 1 en hpv vrij, echter schrok ik me dood, toen ik gister de uitslag kreeg, pap 1 maar wel weer hpv hoog risico. Hoe kan dat? Vorig jaar hpv vrij en nu weer hpv! Toen ben ik hier gaan lezen en word er ergens gezegd dat met hpv hr je binnen een jaar van pap 1 naar 4 kan schieten. Dat is een enge gedachten. Ik heb dezelfde partner en amper actief op dat gebied. Wel heeft hij last van chronische gentiale wratten en blijft behandeld worden maar verdwijnen helaas niet. Heeft hij mij opnieuw besmet door die afwijking? Of ben ik eigenlijk nooit van dat hpv afgeweest? Nu is mijn uitstrijkje 2x op rij in 1 jaar pap 1 gebleven. Mpet ik me zorgen maken dat dit toch uit gaat groeien naar meer? Zoals pap 3 of 4? 

 

P.s stel dat het hpv bij mij dus zou blijven en chronische is na 3 jaar nu, betekend dat dan dat ik heel mijn leven elk jaar getest dient te worden en alsnog baarmoeder hals kanker krijg?

Groetjes Bonny

Antwoord

Beste Bonny,

Denk inderdaad dat je opnieuw besmet bent geraakt. De HPV test is zo goed dat als de test negatief is er op dat moment echt geen HPV is. Bovendien ben je in die tijd ook van PAP 2 naar PAP 1 gegaan dus blijkbaar was je toen echt even van het  probleem af.

Dat je nu ook PAP 1 hebt stelt gerust: blijkbaar slaagt je afweer er vooralsnog in te voorkomen dat er afwijkende cellen ontstaan. Denk inderdaad dat je, misschien niet elk jaar maar toch wel wat vaker dan eens in de 5 jaar een uitstrijkje moet laten maken als je steeds HPV positief blijft of af en toe opnieuw geïnfecteerd raakt. Als je dat blijft doen denk ik niet dat er baarmoederhalskanker zal ontstaan omdat je dan het voorloperstadium op tijd ontdekt en dus kunt behandelen.

Hoop dat dit je helpt,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste cor,

Hier kan ik al heel wat mee, al loop ik sinds de uitslag te stuiteren. 

Ga wel 30 maart naar dr bram ter harmsel terug voor een gesprek sowieso. Hij benoemde dat enten misschien toch nog een goed idee is voor mij. Hoe is de ervaring daarmee als ik vragen mag? Ben 41 en dus geen entingen gehad ertegen.

En blijven ik en mijn partner dus elkaar besmetten omdat hij langdurige genitale wratten heeft en zorgt die aandoening ervoor dat ik telkens besmet raak opnieuw? Of staan die 2 los van elkaar?

Ik slik zelf de minipil al sinds de liss, nu zo.n 3 jaar en bloed enorm vaak erdoorheen. Ook lage rugpijn etc, dat maakt me dus bang dan.

Kan het echt zo zijn dat de pap1 binnen 1 jaar doorschiet naar pap 4 of 5 met gevolgen bmhk? Of kan dat niet in mijn situatie?

Ben er gewoon bang en naar van.

Vraag

 

1. Blijft mijn partner mij besmetten met genitale wratten of staan die 2 hpv virussen los van elkaar?

2. Heeft enten nog zin voor mij?

3. Nu 2x pap 1 in een jaar tijd, kan die alsnog compleet doorschieten en kanker worden?

 

Zou enorm fijn zijn als u deze vragen nog kunt beantwoorden. En dat mijn gepieker stopt.

Liefs Bonny

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Bonny,

Denk inderdaad dat jij en je partner elkaar blijven besmetten hoewel het HPV dat wratten veroorzaakt meestal geen CIN 2 veroorzaakt maar het kan wel. Heb je geen wratten?

Er is veel twijfel over het nut van enten in jou situatie. Dat weten we gewoon niet goed. Het helpt misschien tegen andere typen dan die je nu hebt. Of het helpt bij het opruimen van het type dat je nu hebt weten we niet.

Na 2x PAP 1 schiet het echt niet door naar PAP 4 of 5 in 1 jaar! Niet eens in 2 jaar!

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cor,

 

Wederom dankjewel voor het meedenken erin.

 

Nee, ik heb zelf nooit geen wratten gehad. Hij word er nog steeds voor behandeld maar verdwijnt helaas niet. Loopt er al ruim 7 jaar mee.

Maar als wij elkaar blijven her besmetten dan loop ik toch uiteindelijk gevaar? Of hoeft dat niet? Lijkt me naar om telkens lis te moeten doen na aantal jaar door her besmetting,

 

Graag lees ik u inzicht daarover 

 

Liefs Bonny

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Bonny,

Als de CIN II inderdaad hetzelfde virus is als de wratten van je partner kan kan het inderdaad zo zijn dat jullie je elkaar blijven besmetten. De vraag is of een vaccinatie daar tegen helpt. Dat weten we eigenlijk niet goed:persoonlijk denk ik niet dat het zal helpen tegen het virus dat je hebt, maar wel tegen eventuele andere HPV typen.

Benieuwd wat dr Ter Harmsel je adviseert.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cor,

 

Dankjewel voor het meedenken, ik ben ook benieuwd wat dr Bram mij gaat adviseren volgende week.

Momenteel zit ik niet lekker in mijn vel, heb de mini pil, cerazette al jaren, maar heb de laatste jaar alleen maar bloedingen, meermaals per maand. Word er dood moe van. Nu ook weer en lage rugpijn. De angst schiet mij dan te binnen of dit niet kan komen door het hpv of er hogerop iets mis is wat men niet heeft kunnen zien met de scolpie. 

Het is toch raar en niet normaal als je zoveel bloed? Het maakt me onzeker en bang. Ik denk dan, kan dan toch nooit een pap 1 zijn met dit soort rare klachten?

Ook heb ik al een paar jaar last van bacteriële vaginose in combi bloedingen. Weet u wat dit bij elkaar zou kunnen betekenen?

 

Liefs Bonny

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Bonny,

De bloedingen en de rugpijn hebben denk ik niks te maken met de HPV. CIN II geeft echt geen rugpijn en HPV kan niet hogerop zitten. Bovendien geeft CIN II soms wel bloedverlies na het vrijen maar niet de bloedingen zoals jij die beschrijft. 

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hoi Cor,

 

Ben inmiddels bij dr Bram geweest, de groetjes zei hij hahah. Kent je goed! En heb hem ook zeker uitgelegd dat ik aan dit forum zoveel al gehad heb. Dankzij jouw! Dus bedankt. Hij heeft voor mijn geruststelling toch even scolpie gedaan, en je zag wat witte stipjes zitten, echt het virus zei hij. Verder inderdaad geen afwijkingen, dus echt een pap 1 zoals uitstrijkje. Moet over 1 jaar terug en het kan goed zijn dat het virus blijft zitten, maar zolang ik netjes blijf komen, verwacht hij geen enge afwijkingen! Wel rade hij me de 2 hormoon pil aan, de microginon 30, wegens bloeden, alleen wilt mijn internist het weer liever niet wegens diabetes en leeftijd en risico. Pfff dat vind ik dus moeilijk hierin. 

Dus dan het maar voor lief nemen met de minipil en die verschrikkelijke bloedingen. Spiraal stoot ik helaas af!

 

Nogmaals bedankt

 

Liefs Bonny

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46