Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Menstruatie na conisatie

Beste dokter,

 

Eind oktober had ik een conisatie voor mijn CIN 3 letsel door het hpv virus. Dit 3.5 maand na mijn bevalling.

Ik ben nu bijna 10 weken verder. 

Ik heb intussen op 6 weken een nacontrole gehad en alles zag er goed uit.  (Bloedingen waren gestopt enkele dagen voordien)

Ik zit nu sinds 2 dagen met menstrutiepijn. Vandaag echt pijnlijk en ongemakkelijk. Ook gaan zitten doet pijn, net het gecoel of ik ergens op ga zitten binnenin (bm mond?). Nu, ik heb mijn menstruatie na bevalling nog maar 1x gehad. Dat was 2 weken voor de ingreep. Mogelijk had ik het tijdens de bloeding periode van de ingreep ook dat weet ik natuurlijk niet. Dus menstruatie zou opzich wel kunnen/mogen. Maar normaal komt mijn menstruatie bij pijn in onderbuik vrij snel. Nu heb ik het gevoel maar er komt niets.

Nu was ik aan het denken...ze hebben mijn wond (4cm weggenomen) dichtgelaserd met een bol. Kan het dat deze wond/korst/litteken weefsel zo dichtgeschroeid is of aaneengegroeid is dat dit mijn menstruatiebloedingen tegen houdt? M.a.w. dat mijn menstruatiebloedingen niet naar buiten kunnen lopen? Misschien een rare vraag maar aangezien de hevige pijnen... 

Als ik binnen enkele dagen nog geen menstruatie heb wat dan?

Eventueel kan het ook napijn zijn van ingreep ? Maar ik heb al 2 weken totaal geen last of pijn meer en normale uitscheiding...

Ik had ook een vraag naar het Hpv virus toe. Men zegt dat dit ook de kans op keelkanker vergroot. Is dit o.w.v. het hpv virus in mijn lichaam of is dit door orale sex met mijn partner ? Is dit ook naar Anale sex toe gevaarlijk ? Want hoe kom je hier achter als er daar zich iets ontwikkeld.. Is orale sex nu ook veiliger met condoom ?

Blijft het aangeraden condoom te gebruiken ? Ik ben zo angstig nu voor dit virus dat ik niet meer zonder durf. Al zeggen ze ook wel dat een condoom ook geen echte bescherming is. Jammer genoeg kan er bij hem geen test gebeuren om hpv te checken. Is vacinatie nuttig voor hem? Zelf kreeg ik geen hpv vaccinatie (32jaar oud). Dat was toen nog niet op school.

Bedankt alvast !

Groeten

Serenity

Antwoord

Beste Serenity,

Veel vragen, hoop dat ik ze kan beantwoorden.

Je hebt gelijk met betrekking tot het dichtbranden van de wond en dat daardoor de baarmoedermond dicht is gegroeid. Dan kan het menstruatiebloed niet naar buiten, dat kan de pijn geven die je beschrijft. Als de menstruatie uitblijft moet je dat zeker bespreken met je behandelaar. Die kan dan een echo maken om te kijken of zich bloed heeft opgehoopt in de baarmoederholte.

HPV speelt inderdaad ook een rol bij het ontstaan van keelkanker en anuskanker inderdaad. Het is lastig je daartegen te beschermen: condooms helpen maar beperkt. We weten niet goed of het helpt nu alsnog de vaccinatie  te doen. Dat wordt momenteel onderzocht.
Kun je hiermee verder?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hartelijk bedankt voor uw toelichting. Nog veel onzekerheden dus. Ik hou het zelf in het oog. Vriendelijke groetjes

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46