Magnesium

3 augustus 2021 om 13.52
1235 x gelezen

Beste dokter de Kroon, ik ben een (ex) kankerpatiënte. In 2005 geopereerd in LUMC  aan baarmoederhalskanker, volledige hysterectomie. 
Ik las hier eerder over problemen met ontlasting en dat jullie nu standaard advies geven over gebruik van magnesium. Dat heb ik destijds niet gekregen. Mij wordt Magrogel geadviseerd, maar daar reageer ik slecht op. Magnesium wordt tegenwoordig overal aangeboden en ik zie door de bomen het bos niet meer. Vandaar mijn vraag:  

Welke magnesium raadt het LUMC aan én de hoeveelheid?


PS Ik herinner me mijn behandelaars destijds nog goed: prof. Baptist Trimbos en jijzelf. Ik ben nog steeds dankbaar voor de geweldige zorg die ik van jullie heb ontvangen. 
 

Antwoord

Beste Lysie,

Dat advies van magnesium over magnesium geven we denk ik 10 jaar nu: dus toen jij werd geopereerd adviseerden we het nog niet inderdaad. Het is overigens vooral het advies kort na de operatie: de eerste paar dagen tot je een paar keer ontlasting hebt gehad en kun je er weer mee stoppen. Het voordeel van magnesium ten opzichte van de andere middelen is dat het een tablet is en makkelijker verdragen wordt als bij misselijkheid / nog niet zo goed kunnen eten zoals we vaak zien kort na een operatie. Wij gebruiken kaautabletten van 500 mg, 2-3 per dag.

Wat jou situatie betreft moet ik bekennen dat ik niet weet of magnesium daar het meest geschikte voor is. Het hangt ook af van je precieze ontlastingspatroon. Bij obstipatie is de eerste keus macrogol of lactulose. Magnesium is een alternatief als je liever tabletten slikt. Als dat onvoldoende helpt bisocodyl.

Misschien helpt de informatie op thuisarts je (https://www.thuisarts.nl/verstopping) of anders de informatie in het farmacotherapeutisch kompas misschien? https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/m/m… Dat is betrouwbare informatie die is geschreven door experts. Hopelijk zie je dan het bos weer een beetje door de bomen!

Hoop dat dit helpt,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

PS Goed te horen dat je zo tevreden was / bent over de zorg die je hebt gehad bij ons in het LUMC. Prof Trimbos is inmiddels met pensioen, maar gelukkig hebben we een goed en leuk jong team om dat wat hij heeft opgebouwd voort te zetten en uit te breiden! 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste dokter Cor de Kroon,

Dank voor je eerdere antwoord over magnesium. Heeft geholpen.
Deze vraag is helaas van een andere orde.

Na mijn operatie, volledige hysterectomie, heb ik geen chemotherapie of bestraling gekregen. Daar is binnen het team LUMC, lang overleg over geweest. Uiteindelijk besloten, ondanks dat er een kleine kans was dat er toch een cel ontsnapt was,  geen chemo of bestraling.
Mijn behandelaar heeft collega’s in binnen-  en  buitenland geraadpleegd en uiteindelijk is besloten om niet te bestralen.

Mij is destijds door jullie team verteld waarop te letten in geval van recidive: vaginale bloeding, onbekende rugpijn en een verdikt been.
Omdat ik scoliose heb en rugklachten mij bekend zijn is mij verzekerd dat de pijn anders zou aanvoelen.
Dat is nu sinds een aantal maanden het geval. Ik was onder goede behandeling bij o.a prof. Peul, maar omdat mijn scoliose alhoewel verergerd redelijk  goed te hanteren was, was mijn laatste MRI ter controle van de rug ruim 2 jaar geleden, waardoor ik nu niet bij hem terechtkan. 
De afgelopen maanden is de rugpijn veranderd en ondanks goede neurologische behandeling heb ik veel pijn die ik niet kan plaatsen als ‘bekend’. 
Ook is er boven mijn rechterknie een verdikking ontstaan. Uiteraard ben ik met deze klacht naar de huisarts gegaan. Deze zag geen reden tot zorg omdat het niet pijnlijk was en zou vanzelf wel verdwijnen. Dat is niet gebeurd, integendeel het lijkt erger te worden. Ook de voor mij onbekende rugpijn (ook rechts) verminderd niet, terwijl eerdere behandelingen bij neurologisch chiropractor - géén kraker!!!!! -  en aangeraden door pijnpoli mij goed heeft geholpen. 
Mijn vraag: eerder heb ik wel kleine vaginale bloedingen gehad, maar in overleg met team LUMC, geen reden tot zorg. Nu door deze nieuwe rugpijn en verdikking van rechterbeen maak ik me toch zorgen.  Kan dit toch recidive zijn? 
Bij wie kan ik terecht om daar uitsluitsel over te geven? 
Huisarts is vooral bezorgd vanwege ondergewicht (44 kilo), wat ikzelf wijt aan onvoldoende spierweefsel vanwege erge pijn tijdens bewegen. Fysiotherapie eerder geprobeerd, moest stoppen vanwege te zware belasting. Ik zou het heel erg waarderen als je mij advies zou kunnen geven. 
Vriendelijke groet 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Lysie,

Moeilijk om op basis van je gegevens in te schatten of je pijn door uitzaaiingen veroorzaakt zou kunnen worden. Je behandeling is al zo lang geleden dat de kans dat er nog uitzaaiingen ontstaan extreem klein is. Maar weet niet of het onmogelijk is. Denk wel dat je huisarts gelijk heeft door te denken dat het veel waarschijnlijker is dat het bij je ondergewicht en je rug past. Hoe verklaart de huisarts je dikkere been?

Hoe dan ook: als je bezorgt blijft zou ik tegen je huisarts zeggen dat je er prijs op zou stellen een echo te krijgen voor het uitsluiten van een trombose been en het uitsluiten van vergrote klieren in je onderbuik als verklaring voor het dikkere been. Denk dat je daar weinig kwaad mee doet en het kan wel veel verheldering geven: als er geen vergrote lymfklieren zijn worden je klachten niet door een recidief veroorzaakt.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46