Lynparza/Olaparib na 2e recidief?

16 september 2022 om 16.17
190 x gelezen

Goede middag

Sinds ik Olaparib gebruik loop ik met de vraag of je bij een 2e recidief wederom in aanmerking komt voor de chemo ( carbo/taxol) die 2x gezorgd heeft voor ( op het oog) verdwijnen van ziekte activiteit.

1e recidief openbaarde zich na 7 maanden, ik slik nu 12 maanden Olaparib ( zonder BRCA) en CA125 stijgt iets, scan vooralsnog niet aan de orde i.v.m. verwarrende beeldvorming in het verleden door Sarcoidose wat werd aangezien voor metastasen en andersom. 3 oktober wel weer bloedonderzoek.  Naar mijn mening doet Olaparib zijn werk, parp REMMER daarom vraag ik mij af, mocht de ziekte voor de 3e keer actief zijn, zijn er dan " gevallen" bekend van opnieuw starten na geslaagde chemokuren? Of mag je Olaparib doorslikken tijdens andere behandelingen. Is er een eensluidend beleid of heeft de conditie van de patient ook invloed? 

Ik begrijp inmiddels ook dat Niraparib ms een " betere" optie was geweest voor mij zonder gen mutatie. 

Ik ben inmiddels 3 jaar verder, ondanks alle behandelingen is mijn kwaliteit van leven niet veranderd gelukkig en dat zou ik op welke manier dan ook graag zo houden.

Ik ga altijd graag goed voorbereid een nieuw traject in, vandaar mijn vraag aan u, in " mijn" regionale ziekenhuis ( waar ik overigens ook geweldige artsen heb 😊 ) is Olaparib een nog niet veel gebruikt medicijn. 

Vriendelijke groet Corina 

 

 

 

Antwoord

Beste Corina, 

Wat fijn dat de behandeling je kwaliteit van leven niet heeft aangetast! En dat na zo snelle terugkeer na de 1e behandeling Olaparib zo goed werkt. Denk persoonlijk dat t in de praktijk niet veel uitmaakt hoor: olaparib of niraparib. Maar goed, de ‘grote niraparib studie’ liet idd wat betere resultaten zien in jouw situatie. Best kans dat als die studie herhaald zou worden de uitkomst iets minder goed zou zijn en voor olaparib net andersom. Maar goed: daar ging je vraag niet over.

Het is niet gebruikelijk om nadat de kanker terug is gekomen terwijl je een PARPremmer gebruikt je overgaat naar een andere PARP remmer. De manier waarop de verschillende middelen de kanker aanpakken is precies hetzelfde en de kanker er erin geslaagd daar een ontsnappingsroute voor te maken. Er is volgens mij wel een studie geweest waarin voor de 2e keer PARP werd gegeven, maar die kan ik nu niet meer terugvinden dus denk dat die studie gestopt is.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46