Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

lisexcisie uitslag en ongerust!

Hallo, vorig jaar ben ik 30 geworden en ik heb mijn eerste uitstrijkje gehad eind vorig jaar. Die kwam uit op hrHpv 16 en een Pap3a2. Daarna een vervolg afspraak gemaakt en een biopt genomen en daar kwam uit: cervixslijmvlies uit de transformatiezone waarin squameuze metaplasie met ernstige dysplasie (CIN III) en koilocytose. Ze had dit ook niet verwacht.
 

Een paar weken terug een lisexcisie gehad. Het enige wat ik te horen kreeg is om over een half jaar terug te komen, en aangezien in de arts niet te pakken krijg en de assistent van de afdeling niets vertellen mag vraag ik het toch even hier want alsnog maken ik/wij ons druk, en mijn vraag is, is dit terecht...? Ik heb dus te horen gekregen dat ik PAP3A2, CIN3 Met hrHPV16 heb. En daarvoor is er dus een lisexcisie gedaan via een operatie in het ziekenhuis.

Dit is een deel van de uitslag van de lisexcisie.

Bij doorsnijden van de kapjes van het grootste fragment verdwijnt het gebied met dysplasie uit beeld. Bij 1 van de puntjes komt een nieuw focus in beeld en dit is nog aanwezig in de laatste aanwezige doorsnijding na opsnijden van de puntjes. 
Bij immuunhistochemisch onderzoek toont het atypische squameuze epitheel hier positiviteit voor P16. De Ki-67 toont hier diffuus aankleuring van de laesionale cellen. P53 toont hier geen duidelijk mutante expressiepatroon, de externe controle is niet goed.  De P40 toont positiviteit van de laesionale populatie ook ter plaatse van de gebieden met uitbreiding in endocervicale klierbuizen. Focaal reikt de dysplasie hier tot aan het thermisch beschadigde resectievlak.

Conclusie: Lisexcisie cervix centraal in 2 delen: endocervicaal en ectocervicaal slijmvlies met ter plaatse van de kapjes van het grootste fragment lokalisatie ernstige dysplasie van het plaveiselepitheel (CIN3), deels in endocervicale klierbuizen gelegen en reikend tot in het thermisch beschadigde snijvlak. 
Tevens in het tweede fragment ook CIN3 met uitbreiding in endocervicale klierbuizen en reikend tot in het thermisch beschadigde snijvlak.

Ik hoor hier graag meer over. Het klinkt namelijk erger dan is uitgelegd, maar is dit ook zo en maak ik mij terecht nog zorgen?)

Antwoord

Beste Kitsune,

Weet natuurlijk niet precies wat er is uitgelegd en kan dus ook niet inschatten of het erger is. Maar de uitslag van de lis past helemaal bij de uitslag van het biopt (CIN III). De uitslag van de lis is niet erger dan die van het biopt. In die zin is het niet erg: er is geen kanker en je bent volgens de richtlijnen behandeld voor het voorloperstadium (de CIN III). Dat de CIN III tot in het snijvlak zit is niet erg: de kant van het snijvlak die is achtergebleven aan de baarmoedermond is nog uitgebreid dicht gebrand en achtergebleven voorloperstadium cellen zij dus op die manier alsnog behandeld. Of de behandeling afdoende is geweest zal blijken bij het uitstrijkje over 6 maanden.

Persoonlijk vertel ik ook vaak over de mogelijkheid je te laten vaccineren na behandeling (er zijn aanwijzingen dat vaccinatie na behandeling van CIN III de kans op terug komen van de CIN III vermindert. Je moet die vaccinatie dan wel zelf betalen) en leg ik uit dat de kans op vroeggeboorte als je zwanger zou worden iets groter is (6 van de 100 vrouwen bevalt te vroeg maar na een lisexcisie bevallen 9 van de 100 vrouwen te vroeg). 

Hoop dat dit wat meer duidelijkheid geeft, denk niet dat het persé erger zal zijn dat je is verteld.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46