Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Letz/LIS behandeling ja of nee?

Naar aanleiding van een thuistest met uitslag PAP 3a ben ik vorig jaar verwezen naar de gynaecoloog. Hier hebben ze een colposcopie gedaan. De uitslag van het biopt (slijmvlies 0,5 cm) was: plaveiselepitheel van ectocervix en cervicaal glandulaire epitheel zonder afwijkingen. Bij het onderzoek was er wel sprake van aankleuring van weefsel waardoor de verwachting van de gynaecoloog een CIN II was. 

In juli is er ter controle een nieuw uitstrijkje gemaakt. Hierbij zijn er endocervicale cylindrische- en squameus metaplastische cellen aanwezig gevonden met daarbij HR-HPV (53 cp=26,5 en HPV 59 cp=27,9), K4. PAP 1, Bethesda negatief voor intra epitheliale neoplasie. 

Ik begrijp dat de cellen die er zitten goedaardig zijn maar mogelijk onder invloed van het HPV virus kwaadaardig kunnen ontaarden. Omdat er dus licht afwijkende cellen zijn gevonden icm wederom nog het HR-HPV is er nu een LIS excisie voorgesteld.

Toch voelt dat gezien de PAP 1 als een ingrijpendere behandeling dan misschien nodig?
Is de kans dat deze HPV varianten opgeruimd worden door het lichaam misschien kleiner?
Kunnen deze afwijkende cellen oiv HR-HPV binnen korte termijn (korter dan controle periode van 6 maanden bv) kwaadaardig ontaarden?
Gezien mijn leeftijd (45) is er geen kinderwens meer en is het aanneembaar dat er geen spontaan herstel optreedt van het epitheelweefsel heb ik begrepen, en dat is mede de reden waarom de LIS is voorgesteld.

Maar haalt de LIS dan tevens het virus weg?
En wat als mijn partner het virus bij zich draagt, kan ik dan wederom besmet raken?
Zijn er nog andere behandelopties die minder ingrijpend zijn?
Ik begrijp dat ook mijn spiraal voor de ingreep verwijderd zou moeten worden en dus ook weer teruggeplaatst moet worden na 6 weken?
Wat kan ik zelf doen om het opruimen van het virus te bespoedigen? Ik slik momenteel al vit B, C en D.
Hoe kan het dat bij het biopt geen afwijkende cellen zijn gevonden, maar bij het uitstrijkje ervoor en erna wel? Is het biopt niet goed gedaan? Bij het nemen van het biopt gaf de gynaecoloog aan dat er  een heftigere bloeding was dan gemiddeld (ik krijg ook snel blauwe plekken etc, dus dat verbaasde mij niet, geen bloedverdunners overigens).

Helaas is mijn gynaecoloog op vakantie, de eerste mogelijkheid voor een telefonisch consult waarin ik mijn vragen zo kunnen stellen zou 1 dag voor de ingreep zijn. Ik hoop dat jullie mij misschien al wat meer duidelijkheid kunnen geven!

Uiteraard wil ik geen risico lopen, maar ik wil ook geen behandeling ondergaan die wellicht nog niet nodig is...

Alvast hartelijk dank voor de genomen moeite!

Antwoord

Beste Jansen,

Goed om alles op een rijtje te zetten. Persoonlijk vindt ik dat een lis alleen nodig is bij 'bewezen' CIN III (dus als er CIN III is gezien in het biopt), als de colposcopie niet 'adequaat' is (dat is als de binnenste cellen van de baarmoedermond niet zichtbaar waren) of eventueel als het uitstrijkje ernstige afwijkingen laat zien terwijl de colposcopie geen afwijkingen laat zien (omdat je dan bezorgd bent dat de colposcopie niet adequaat is). En je kunt een lis overwegen als er maar steeds CIN I of CIN II wordt geconstateerd op het biopt: dan ben je na de lis in elk geval gedurende enige tijd afgesloten van de controles omdat je bij CIN I of CIN II altijd bezorgd bent dat er uit die CIN I of II toch CIN III ontstaat. Goed om te bedenken dat een lis geen behandeling is voor HPV, het is een behandeling voor afwijkende cellen. 

Als ik je uitslag goed begrijp (vorig jaar HPV+, PAP IIIA, colposcopie verdenking CIN III en biopt geen afwijkingen en nu HPV+ en PAP I), dan is er volgens mij geen reden voor een lis. Kan me voorstellen dat er wel een colposcopie wordt gedaan (voor de zekerheid) maar als die adequaat is (zowel cellen van de binnenkant als van de buitenkant zichtbaar) en zonder afwijkingen dan is er volgens mij geen reden voor een lis.Maar goed, dit baseer ik helemaal op de uitslagen zoals ik die hier heb geïnterpreteerd, dus als ik daar iets over het hoofd zie (met name als je PAP nu geen PAP I is maar weer PAP IIA of zelfs nog hoger) dan is een lis misschien toch een goed idee.

Hoop dat dit je helpt,

Met vriendelijke groet

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank voor het antwoord en uitgebreide uitleg.  Dat geeft voor mij extra duidelijkheid en bevestiging. 

In de tussentijd heb ik een telefonisch consult gehad met de gyneacoloog. De Letz behandeling was ingepland nav een verkeerde uitslag. Er waren uitslagen verwisseld. Ik ben dus blij dat ik de uitslagen zelf nog bekeken heb voordat ik de behandeling ben ondergaan maar vooral dat het dus zo verbeterd is! 

Mijn vertrouwen in deze privekliniek is echter weg,  dus zal ik daar ook geen controle meer laten doen.  Wel ga ik in gesprek met de huisarts voor een controle om zeker te weten dat de laatste uitslag correct is. 

Nogmaals dank voor de reactie. Fijn dat dit platform bestaat en mensen de tijd en moeite nemen om vragen op deze manier te beantwoorden!

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46