Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Langdurige hoog risico HPV besmetting

Beste mevrouw/meneer, 

Door middel van deelname aan de HAVANA studie ben ik erachter gekomen dat ik meerdere jaren (minimaal 4) drager ben van een hoog risico HPV virus. Vorig jaar en dit jaar heb ik een uitstrijkje laten uitvoeren waarvan de uitkomst PAP 1 is. Zou u adviseren om elk jaar of zelfs elke 6 maanden een uitstrijkje uit te laten voeren in de komende jaren? 

Daarnaast zou ik graag willen weten hoe lang het gemiddeld duurt totdat een PAP1 ontwikkeld in onrustige cellen inzake onze kinderwens. Ik ben 28 jaar en heb samen met mijn vriend een kinderwens. Eigenlijk zouden we hier nog 2 tot 3 jaar mee willen wachten, maar nu twijfelen we of dat wel verstandig is ivm hoog risico HPV. 

Met vriendelijke groet, 

Anne

Antwoord

Beste Anne,

De meeste mensen ontwikkelen helemaal geen afwijkende cellen. Ook niet als ze een HPV infectie hebben. Als je inderdaad al 4 jaar HPV hebt, dan is de kans heel groot dat jij ook bij die groep hoort. Het gebruikelijke schema is dat als er hrHPV wordt vastgesteld zonder afwijkende cellen dat je dan na een half jaar nog een keer kijkt of er afwijkende cellen zijn. Zijn er dan (nog steeds) geen afwijkende cellen dan wordt pas 4 jaar later weer een uitstrijkje gemaakt. Ik zou kortom zeker niet vaker dan 1 keer per jaar een uitstrijkje maken. En eigenlijk denk ik dat het, nu we weten dat de PAP normaal blijft, nog minder vaak kan. 

En ik moet het zeggen: geen idee of je rookt, maar als je rookt weten we dat stoppen met roken heel erg helpt in het alsnog opruimen van HPV en ook in het voorkomen dat er afwijkende cellen ontstaan als de HPV ondanks het stoppen met roken niet wordt opgeruimd.

Wat betreft je kinderwens: mijn algemene advies is dat wachten medisch gezien alleen maar nadelen heeft. Die nadelen zitten overigens niet alleen in de 'HPV hoek' (misschien zelfs voornamelijk niet in de HPV hoek). We weten dat de kans om spontaan zwanger te worden daalt naarmate je ouder wordt en ook de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Dat geldt natuurlijk voornamelijk boven de 30 en nog meer boven de 35, maar begint ook al wel boven de 25. Maar ik begrijp ook wel dat de medische factoren niet het enige is waar je rekening mee houdt: het moet ook in jullie leven passen. Maar goed, als gynaecoloog gesproken is er geen reden om te wachten. Om dan weer in te zoomen op de HPV: denk dat de kans dat je in de komende jaren een behandeling van afwijkende cellen nodig zult hebben niet zo groot is (en die behandeling is nadelig tijdens de zwangerschap omdat je dan een grotere kans hebt op vroeggeboorte). Dus dat is denk ik geen reden die echt gewicht in de schaal legt met betrekking tot het advies over wachten of niet. 

Kun je hier wat mee? Realiseer me heel goed dat het een afweging is van kansen en risico's: kleine kansen (op alsnog afwijkende cellen en alsnog een behandeling aan de baarmoedermond) en kleine risico's. Maar toch. Als je al die risico's niet wil lopen dan is het beste advies om snel te proberen zwanger te worden.

Veel wijsheid!

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Team Gynaecologie, 

Bedankt voor jullie uitgebreide antwoord. Dit is erg verhelderend. 

Ik begrijp dat het een afweging van kansen is en dat een oudere leeftijd een negatieve invloed heeft. Fijn om te horen dat de kans op behandeling relatief klein is de komende jaren, ik had geen idee hoe dit zit. 

Ter info: ik rook niet en heb ook nooit gerookt. 

Met vriendelijke groet, 

Anne

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46