Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Kwaadaardig myoom

1 mei 2021 om 11.43
5041 x gelezen

Al enkele jaren myomen. Totaal 4, waarvan er 3 in de baarmoeder en 1 bovenop de baarmoeder. Ik ben menopauzaal. Echter groeien 2 van de 4 myomen. De ene zelfs 2 cm op 1 jaar en is nu 6 cm groot. De andere myomen zijn  ongeveer 3 cm. Het grote myoom wordt beschreven als subsereus met 2 echoarm kernen .

1 myoom bevat hyalinisatie en necroboise. Moet ik mij ongerust maken over deze 2 myomen. Kan het iets met kwaadaardigheid te maken hebben. Ik heb gelezen dat myomen toch slinken na de overgang en alleen dat kwaadaardige groeien?kunt u aub de bescjrijving aan mij uitleggen?Heb pas over 2 mnd een afspraak. 

Antwoord

Beste Cob,

Het klopt wat je zegt: myomen zouden kleiner moeten worden na de overgang. Je zegt dat je 'menopauzaal' bent: wat bedoel je precies? Myomen worden kleiner vanaf een jaar of 2-3 na de laatste menstruatie. Dus echt in de 'post-menopauze' zoals we dat noemen. Tot die tijd kunnen myomen onder invloed van de vrouwelijke hormonen groeien.

Hyalinisatie beketent dat het myoom 'doorzichtig' wordt, eigenlijk wordt hetzelfde bedoelt als 'echoarm': echoarm is een term van de echografie terwijl hyalinisatie meer wordt gebruikt voor MRI uitslagen. Geen idee of die term daar in jou situatie ook vandaan komt. De term necrobiose kende ik niet moet ik bekennen, die moest ik even opzoeken, maar het is wat ik dacht dat het was (necrose kende ik nl wel als term): het betekent dat het myoom aan het afsterven is. Wat ik niet zo goed begrijp is dat dat echt een term is die gebruikt wordt als myomen onder de microscoop worden bekeken: is er een biopt genomen of ben je geopereerd?

Hoe dan ook: afhankelijk van hoe oud je bent  / hoe lang je laatste menstruatie geleden is maak ik me niet zoveel zorgen over je myomen. Vooral ook niet omdat de myomen er blijkbaar al jaren zitten. We weten dat kwaaraardige myomen ontstaan als kwaadaardig en dan vanaf het begin heel snel groeien. Dat is bij jou niet aan de orde begrijp ik. Het is niet zo dat een goedaardig myoom in de loop van de tijd opeens kwaadaardig wordt. Bovendien is het bijna nooit zo dat er meerdere myomen zijn waarvan dan 1 kwaadaardig is: in geval van een kwaadaardig myoom is het bijna altijd zo dat er 1 (heel) groot myoom is die snel groeit en dan kwaardaardig blijkt te zijn. 

Kortom: ik ben niet zo bezorgd. Maar het is, nogmaals afhankelijk van je leeftijd / tijd sinds je laatste menstruatie, misschien wel een goed idee om over een jaar (?) nog een keer een echo te maken om te kijken of de groei van de myomen dan echt gestopt is. En het is natuurlijk zaak om op te letten of je geen klachten ontwikkeld van de door de myomen vergrote baarmoeder. 

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste dr de Kroon,

Bedankt voor  uw reactie. Ik heb nog wel wat vragen en aanvullingen. Als u deze nog wilt beantwoorden, heel graag.                                                       -Ik ben nu 8 jaar menopauzaal en 1 van de 4 myomen blijft groeien. Deze zit subsereus en is inhomogeen en bevat 2 echo arme kernen.  In februari 2019 was deze 3.1 cm, in september 2019, 4 cm. In oktober 2020 kreeg ik een MRI voor een andere aandoening. De MRI gaf 4 cm aan. Een maand daarna kreeg ik een vaginale echo, deze gaf in 1 mnd tijd  een toename weer van 2 cm en was nu 6 cm. Dus snel gegroeid op 2 mnd. Daarna niet meer gecontroleerd. (Ik weet niet of de groeiende myoom al aanwezig was voor 2019)

-Geeft een MRI exacter de afmeting weer dan een vaginale echo? Wat Is er betrouwbaarder?                               -Zou een goedaardig myoom toch in de loop van de tijd kwaadaardig kunnen worden en dan gaan groeien?(had dit gelezen) . De andere myomen blijven ongeveer gelijk maar krimpen niet. U schrijft dat indien een myoom kwaadaardig is, deze vanaf het begin dan al kwaadaardig is en snel groeit.  Wat verstaat u onder snel groeien?              ----Zijn er ook kwaadaardige  myomen die langzaam groeien?                          - Tijdens het vaginale onderzoek werd er gedacht aan necrose of hyalinisatie . Niet dat bewezen is door punctie etc.

Alvast bedankt voor uw moeite. Met vriendelijke groet                         

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cob,

Denk dat een een echo en een MRI min of meer even betrouwbaar zijn. Belangrijkste is ze niet met elkaar te vergelijken maar alleen de echo met de echo en een MRI met een MRI. Zou dus niet durven zeggen dat het myoom tussen de MRI en de echo 2 cm is gegroeid. Maar goed: er is zeker groei (als je de echo’s vergelijkt) en dat hoort eigenlijk niet 8 jaar na de overgang. Er bestaat ook zoiets als STUMP, dat is een soort tussenvorm tussen goed en kwaadaardig. 

Helpt dit ? Is het antwoord op je vragen?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46