Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Kinderwens pap3b CIN3

Beste Cor de Kroon,

In december 2021 kreeg ik te horen dat ik pap3a1 had.

In december 2022 bleek het pap3a2 met CIN2 te zijn.

In 2023 ben ik zwanger geworden en heb ik een kindje gekregen.

In februari 2024 had ik opnieuw pap3a2 met CIN2/CIN3.

In maart 2024 heb ik een lisexcisie gehad.

In december 2024 heb ik opnieuw een uitstrijkje gehad en bleek ik pap3b en nog steeds hpv (16) te hebben.

Begin januari 2025 heb ik me laten vaccineren met Gardasil 9 (tweede vaccinatie krijg ik over zes maanden). 

Ik heb deze week een colposcopie gehad waarbij één biopt is genomen. Het blijkt CIN3 te zijn. De gynaecoloog zei dat er opnieuw behandeld moet worden en dat ik kan kiezen tussen de crème en opnieuw een lisexcisie.

Ik ben op dit moment 33 jaar, ons kindje is op dit moment 15 maanden. We waren bij de eerste keer proberen zwanger. Wij hebben een grote wens voor een tweede kindje (op korte termijn). De gynaecoloog gaf aan dat indien ik voor een lisexcisie kies, ik na 6 maanden opnieuw een uitstrijkje moet laten maken en als deze goed is we zouden kunnen proberen zwanger te worden. Wij zouden liever eerder proberen om een tweede kindje te krijgen. Ik ben namelijk bang dat de uitslag na 6 maanden opnieuw niet goed is en dat er op deze manier een groot leeftijdsverschil tussen de twee kindjes zal zijn of in het ergste geval dat het überhaupt niet meer mogelijk is.

Ik ben erg bezorgd en kan eerlijk gezegd alleen nog maar hieraan denken. Ik lig elke nacht wakker en te piekeren.

Ik heb een aantal vragen, hopelijk kunt u mij hiermee helpen:

  • Waarom heeft de eerste lisexcisie niet gewerkt? Is de kans groter dat het opnieuw niet werkt?
  • Hoelang duurt het voordat CIN3 zich kan ontwikkelen tot kanker?
  • Moet mijn partner getest/gevaccineerd worden? Hoe zit het met herbesmetting?

    Zou één van onderstaande opties kunnen?
  • Lisexcisie, daarna meteen proberen zwanger te worden. Ik heb gelezen dat een uitstrijkje/colposcopie/lisexcisie in geval van nood ook tijdens de zwangerschap zou kunnen. Of een uitstrijkje/colposcopie tijdens de zwangerschap zodat beoordeeld kan worden hoe snel na de zwangerschap weer behandeld moet worden. Dit zou mogelijk wel betekenen dat de tweede vaccinatie uitgesteld moet worden omdat vaccineren niet mag tijdens de zwangerschap.
  • Crème gedurende 16 weken + tweede vaccinatie. Na de crème na 2-4 weken een colposcopie. Tijdens de colposcopie indien nodig opnieuw een biopsie en/of lisexcisie. Daarna meteen proberen zwanger te worden. Hoe groot is de kans dat de cellen blijven veranderen gedurende het gebruik van de crème?

Alvast hartelijk dank.

Lililololala

Antwoord

Beste Lililololala,

Begrijpelijke vragen die je denk ik ook vooral met je behandelaar zou moeten bespreken.

Wat betreft je vraag over de lisexcisie; dat zien we helaas wel vaker. Het komt omdat de lis alleen de ernstig afwijkende cellen heeft weggehaald / weg proberen te halen. En daarbij is ook geprobeerd zo min mogelijk gezond weefsel te verwijderen. Maar we weten dat heel vaak (altijd?) mild afwijkende cellen en cellen die nog normaal zijn maar wel met HPV besmet blijven zitten. Meestal geeft zo'n lisexcisie dan zoveel weefsel reactie dat de cellen met HPV ook worden opgeruimd. Maar bij jou is dat duidelijk niet gebeurd. Dat gezegd hebbende weten we ook dat de kans dat een half jaar na de 2e lisexcisie de kans best groot is (ik zou zeggen 30-40%?) dat er opnieuw (mild) afwijkende cellen worden gevonden. 

We weten niet zo heel goed hoe lang het duurt om van CIN III naar kanker te gaan omdat CIN III bijna altijd wordt behandeld. Maar van onbehandelde patiënten weten we dat het over het algemeen best een tijd, in elk geval maanden maar vaak ook jaren, duurt. Bij jou heeft het ook minstens 2 jaar geduurd om van CIN II naar CIN III te gaan. 

Het heeft niet zoveel zin je partner te testen: hij is zeker ook besmet. En vaccineren heeft, zoals bij jou ook blijkt, waarschijnlijk maar gering effect. Het werkt vooral op besmetting met andere HPV typen (maar dan heb je dus een andere partner nodig die een ander HPV type heeft) of op herbesmetting als door de lis ' toevallig' wel alle cellen met HPV verwijderd zouden zijn. Het vaccin heeft weinig  tot geen effect op bestaande infecties. En uit een recent onderzoek is gebleken dat vaccinatie na een lisexcisie geen verminderen van teruggekeerde CIN III geeft. Vaccinatie is, kortom, vooral heel effctief als je nog niet besmet bent geraakt. 

Persoonlijk zou ik het best een optie vinden om een lis te doen en dan snel proberen zwanger te worden. En dan na half jaar, of je nou zwanger bent of niet, het uitstrijkje te herhalen. Mocht je zwanger zijn dan geeft de uitslag daarvan een idee hoe snel na de zwangerschap je eventueel weer iets zou moeten met controle of behandeling. Je loopt dan een klein risico dat er tijdens de zwangerschap beginnende kanker wordt ontdekt, maar dat kun je dan evt even afwachten of daar kun je zelfs in de zwangerschap voor behandeld worden. En goed om te bedenken dat je door 2x een lis een wat groter risico hebt op vroeggeboorte. Maar daar staat tegenover dat de kans dat je uitstrijkje na de lis goed is heel klein is en dan heb je en half jaar 'verspeeld'. 

Hoop dat dit je helpt,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon 

Laatst bewerkt: 20/01/2025 - 21:48

Beste Cor de Kroon,

Bedankt voor uw uitgebreide reactie. 

Ik heb afgelopen donderdag de lisexcisie gehad. De gynaecoloog zei dat ze bij de vorige lisexcisie heel oppervlakkig te werk waren gegaan (indirect zei ze dat deze eigenlijk niet meetelde). Uit mijn uitstrijkje kwam pap3b en uit de biopt CIN3. Nu was de uitslag van de lisexcisie van afgelopen donderdag voornamelijk CIN1 en als ik het goed heb begrepen een minuscule hoeveelheid CIN3. Is de lisexcisie dan wel op de goede plek uitgevoerd? Pap3b en bij het biopt een CIN3 zou toch moeten betekenen dat er meer CIN3 (weggehaald) zou moeten zijn? De gynaecoloog die de biopt afnam had het over 11 uur en in het dossier staat lokalisatie voorlip de gynaecoloog die de lisexcisie deed had het over 11 uur en in het dossier staat lokalisatie centraal.

Conclusie :

Cervix lisexcisie (LEEP / LLETZ), centraal: plaveiselcelepitheel: ter plaatste van de squamnocolumnaire junctie hoogstwaarschijnlijk een miniscule rest CIN-3. Verder CIN-1. Cylinderepitheel: geen dysplasie. Zie aanvulling microscopie.

Alvast hartelijk bedankt.

Groet,

Lililololala

Laatst bewerkt: 19/02/2025 - 20:31

Beste Lililololala,

Denk dat met de CIN III er voldoende verklaring is voor de PAP3b. De hoeveelheid CIN III doet er dan niet zoveel toe. En het kan natuurlijk heel goed dat een (groot?) deel van de CIN III (achteraf) al is verwijderd met het biopt.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 01/03/2025 - 11:41