Kans op terugkeer AIS?

Beste Dokter de Kroon,

Zo'n 10 jaar geleden hebben u en uw collega's mijn casus in het LUMC in behandeling genomen. Ik was in behandeling bij het MCH en zij hebben jullie mening gevraagd bij de uitslag van de biopten en conisatie. Ik had bij mijn eerste uitstrijkje een CIN III en AIS, waarbij er geen verdenking was dat dit invasief was (hier was in eerste instantie wel veel twijfel over). Uiteindelijk heb ik een conisatie gehad en kreeg daarna te horen dat de randen niet schoon waren. Dit zorgde wederom voor een discussie binnen het artsenteam. Een deel raadde aan om de baarmoeder te verwijderen en een deel om af te wachten en te kijken of het lichaam het zelf zou opruimen; mede omdat ik nog een onvervulde kinderwens had. Dit laatste traject heb ik gekozen en ik heb tijdens de controles altijd weer een pap 1 uitslag gehad. Echter, de onzekerheid blijft bij tijd en wijle. Momenteel heb ik ongewenst bloedverlies en contactbloedingen en heb ik hiervoor een uitstrijkje laten maken. De huisarts vertelde mij dat de baarmoederhals er erg rood uitzag met bloedvaten erover heen en makkelijk bloedde. Ik heb inmiddels mijn uitslag binnen en dit is gelukkig een pap 1, geen hpv. Ik lees dat er ook endocervicale cylindrische - en squameus metaplastische cellen aanwezig waren. Volgens mij hebben ze dan ook de cellen in de binnenwand (i.v.m. de AIS)  onderzocht? 
Doordat de onzekerheid weer opspeelde, ben ik me weer gaan verdiepen in  AIS. Nu lees ik vaak dat het advies is om - bij geen schone randen - de baarmoeder te verwijderen. Omdat een AIS vaak multifocaal is en het niet goed te achterhalen is of het ook nog dieper zit. Is het verstandig om - nu mijn kinderwens inmiddels vervuld is - de baarmoeder er alsnog uit te halen (dit lees ik vaker als advies dat wordt gegeven in het buitenland)?
Daarnaast ben ik benieuwd of een rode baarmoedermond met bloedvaten erover heen, die gemakkelijk bloed, een normaal beeld kan zijn na een conisatie?

Hieronder nog de conclusies van het pathologierapport van de conisatie. Bij voorbaat dank voor uw antwoord!

OUDE CONCLUSIE

Aanvullend bericht d.d. 23 december 2014:

Consult LUMC:

Betreffende conisatie cervix: uitgebreide hooggradige dysplasie (CIN3) met uitbreiding 

over endocervicale buizen en tevens adenocarcinoom  in situ (AIS). Onvoldoende aanwijzingen voor invasieve groei. Resectieranden zijn suboptimaal beoordeelbaar maar de laesie lijkt niet in toto verwijderd. Conclusie aangevuld.

CONCLUSIE
Cervix conisatie met uitgebreide sterke dysplasie van het
plaveiselepitheel (CIN III), met focaal verdenking op (micro) invasie;
CIN III reikt plaatselijk in ectocervicale rand (zowel focaal op
bovenlip als focaal op onderlip en bij 9 uur); endocervicale
resectievlak onzeker vrij. Tevens atypisch cilinderepitheel.

Aanvullend bericht na extern consult volgt.

Aanvulling (23 december 2014): conform, cervixconisatie met CIN III,
met uitbreiding over endocervicale buizen en tevens adenocarcinoom in
situ. Onvoldoende aanwijzingen voor invasieve groei. Resectieranden
suboptimaal beoordeelbaar maar de laesie lijkt niet in toto verwijderd.

Antwoord

Beste Borrelnootje,

Volgens mij is het goed te bedenken dat de conisatie 10 jaar geleden is. Dus als er destijds AIS was achtergebleven (of erger nog: kanker zou zijn gemist) dan was dat al lang duidelijk geworden. 

Het zou natuurlijk wel kunnen dat je weer van voren af aan begonnen bent: als de HPV niet weg is geweest tussen de conisatie en nu dan is er een kans dat je opnieuw via beginnend onrustige cellen nu weer ernstig onrustige cellen zou kunnen hebben ontwikkeld. Weet je of er in de tussentijd op HPV is getest?

Wat betreft baarmoeder verwijderen bij niet schone randen: dat is zeker een advies als de follow-up niet mogelijk en kinderwens is afgeslopen. Maar denk dat ik daarvan nu ook zou zegen dat de tijd heeft geleerd dat je toch adequaat behandelt bent destijds. Dus het verwijderen van de baarmoeder zou ik alleen adviseren als de huidige situatie daartoe aanleiding geeft.

Tot slot: na een conisatie is er juist vaak litteken en dat bloed minder makkelijk. Ook bevindt de grens met het binnenste slijmvlies (dat over het algemeen makkelijker bloedt dan het buitenste slijmvlies) zich vaak meer naar binnen. Kortom het makkelijk bloeden komt zeker niet automatisch van de conisatie en zou ik zeker serieus nemen.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 13/04/2024 - 14:20

Beste dokter de Kroon,

Dank voor het antwoord. Ik ben in de tussentijd ook getest op hpv en die is niet meer teruggekomen. Ook nu was er geen hpv aanwezig, dus dat is goed nieuws!

Ik zal nog eens contact opnemen met de huisarts aangaande de rode baarmoedermond die gemakkelijk bloed. 

Laatst bewerkt: 14/04/2024 - 18:25