Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Is hormoonsubstitutie mogelijk na behandeling eileider kanker?
Goedenavond,
In januari Jl. is bij mij (vrouw 55) na complete stadieringsoperatie eileiderkanker Figo 1a geconstateerd ( hooggradig serieus).
Aansluitend op de operatie hebt ik 6 driewekelijkse chemokuren gehad. Laatste chemo was begin juni jl.
Ondertussen is een klinisch genetisch onderzoek gedaan naar de bekende mutaties gedaan en zijn geen afwijkingen aangetroffen die de oorzaak van de kanker verklaren.
Ik ben de chemo goed doorgekomen, energie, bloedwaarden ed normaal. Voel me mentaal ook prima en sterk, fijne partner, geen stress etc. Dus dat is fijn.
De kanker is bij mij destijds ontdekt omdat ik naar de gynaecoloog ging in het kader van overgangsklachten. Na de operaties en chemo zijn deze nog steeds aanwezig zo niet erger. Ik houd me strak aan de standaard geadviseerde lifestyle aanpassingen maar zonder resultaat.
Klachten zijn met name slapeloosheid, nachtelijk zweten, stijve gewichten, vaginale atrofie, totaal gebrek aan libido, gewichtstoename, opvliegers.
Mijn huisarts heeft mij hiervoor doorverwezen naar een gynaecoloog, helaas een andere dan ik hiervoor had, zodra ik binnen was was het eerste wat ze zij dat hormoonsubstitutie en kanker per definitie een no go was, dan zou alles terugkomen. Werd met een recept voor een slaapmiddel en glijmiddel weer naar buiten gestuurd. Voelde me niet erg serieus genomen, alsof ik dat zelf niet al geprobeerd had…..
Mijn vraag is : is hormoonsubstitutie überhaupt niet mogelijk? Ook niet lokaal (vaginaal)?
Zo nee, zou dit dan niet betekenen dat hormoonsubstitutie bij overgangsklachten per definitie zou leiden tot een hoger percentage eierstokkanker onder gebruiksters, je weet immers niet vooraf of iemand daar blijkbaar gevoelig voor is/ aanleg voor heeft als dit niet in de familie voor komt of er genetische aanleg is.
Met vriendelijke groet, Boele
Antwoord
Beste Boele,
Allereerst excuses voor de vertraging.
Wat vervelend om te horen dat je je niet serieus genomen voelt met je klachten. Vooral ook omdat ik denk dat er best meer mogelijk is dan 'een slaapmiddel en glijmiddel'. Welke oplossing de beste is hangt ook vooral af van de overgangsklachten die je hebt. Voortbordurend op ' slaapmiddel en glijmiddel' denk ik dat je vooral slaapklachten (vanwege opvliegers?) en seksuologische / vaginale klachten hebt. Ik zou denk ik echt bij een expert in overgangsklachten langs gaan: die kan dan beter uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.
Wat betreft hormonen en gynaeocologische kanker: dat is wat mij (en velen met mij) zeker geen ' no-go'. Het hangt erg af van welk type / soort je hebt. En dan met name of die kanker ' hormoonreceptoren' heeft: als een kanker hormoonreceptoren heeft kan hormoonsubsitutie om overgangsklachten te behandelen inderdaad de kans dat de kanker terugkomt vergroten. Maar als de kanker geen hormoonreceptoren heeft dan zijn er geen aanwijzingen dat door behandeling met hormonen de kans op terugkeren van de kanker toeneemt. Denk dat het goed is om je behandelaar te vragen of jouw kanker hormoonreceptoren had: meestal heeft eierstokkanker geen hormoonreceptoren.
Wel goed om te bedenken dat hormoonbehandeling natuurlijk altijd bijwerkingen heeft. Maar als je kanker geen hormoonreceptoren heeft dan zijn die bijwerkingen voor jou precies dezelfde als voor alle andere vrouwen. En goed om te bedenken dat in jouw situatie hormoonbehandeling simpeler is en met minder bijwerkingen gepaard gaat omdat je baarmoeder is verwijderd (ik aan dat je baarmoeder is verwijderd bij de operatie).
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon