Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

hrHPV 52 PAP3A1 CIN2

Goededag,

Ik heb even een vraag over mijn uitslagen.

Ik heb op dit moment Hr-HPV positief type 52 Pap3a1 met CIN2.

Nu is het zo dan de gyn mijn na 1 jaar wilt zien voor een nieuwe Colposcopie.  Ik vind dit nog al vreemd. Ik heb een behoorlijke voorgeschiedenis met kanker. De hele familie van mijn vader inclusief vader is gestorven op jonge leeftijd aan kanker. Het gaat hier om Borst baarmoeder eierstok kankers. Ook hersentumor.

Nu ben ik 28 jaar en heb ik 4 kinderen dus een kinderwens is er niet meer. Ik zie het totaal niet zitten om na 1 jaar maar even te controleren hoe het er voorstaat. Ik wil geen enkel risico nemen op dit gebied. Na veel ervaringen van vrouwen te hebben gelezen kan het ook wel is goed mis gaan.

Er werd mij overigens gezegd bij de uitslag van alleen PAP3A1 hpv 52 er zowiezo kanker zou onstaan als ik niks zou doen. Nu die CIN2 erbij komt ben ik hier niet gerust op.

Is het verstandig om een verwijzing naar een andere gyn /ziekenhuis te vragen. Ik voel me totaal niet serieus genomen. Mijn zorgen worden alleen maar groter zo. Hoe ik behandeld ben door deze gyn is  ook niet fijn. 

Colposcopie is op 12 uur gemaakt ? Weet ook niet wat dat betekend.

 

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste MVHF,

Schrik t meest van dat je je niet serieus genomen voelt door je gynaecoloog. Hoewel ik denk dat het advies (afwachten bij CIN2 door HPV52 bij een vrouw van 28) over het algemeen een heel goed advies is, is het geit dat je je niet serieus genomen voelt een goede reden met een andere gynaecoloog te overleggen. Misschien kan die je wel uitleggen waarom afwachten in jouw situatie ook een goed idee is of komen jullie samen tot de conclusie dat een behandeling met een lis in jouw situatie de beste optie is. Dat laatste kan ik me ook goed voorstellen namelijk hoewel ik dan wel iets meer zou willen weten over je kinderen en evt kinderwens en over er grootte van de afwijking en de precieze uitslag van de colposcopie. 

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste cor de kroon.

Bedankt voor de uitlag van het 12 uur aanduiding.

Wat ik inderdaad vreemd vind is dat mijn gyn mij niet serieus neemt. Het was al lichtelijk vervelend dat je binnenkomt en je 2 vragen krijgt. Waarom heb je een uitstrijkje gedaan. En hoeveel kinderen? En vervolgens naar een andere kamer moet lopen. Waarbij ze niet verteld wat ze doet of wat ze ziet. En als het op zijn einde loopt nog steeds niks zegt behalve maak maar een belafspraak. Dan sta je toch een beetje gek buiten lam geslagen  wat is hier nu gebeurd.

De reden dat ik een uitstrijkje heb laten doen is omdat ik veel buikklachten heb en ook bloed verlies op andere momenten ect. Ze hebben toen verschillende dingen getest en had geen soa of andere bacterie ect.  Alleen dit was niet goed. Hier werd me dan ook bij verteld door de huisarts dat als ik bij het bevolkingsonderzoek pas was gekomen ik al te laat was geweest. Ik schrik wel van zo'n opmerking... 

Dat ik natuurlijk geen kinderwens meer heb omdat ik er al 4 heb en dat meer dan genoeg is en mijn lichaam ook geen zwangerschappen meer aan kan. En er echt een grote angst vanaf mijn 10de heb om ergens kanker te krijgen aangezien een kant van mijn familie er aan gestorven is maakt dit het ook heel zwaar. Ik heb altijd gezegd ik kan beter alles weg laten halen zodat dit nooit voorkomt. 

Nu vraag ik me dan ook af aangezien er word gezegd zo snel gaat het allemaal niet. Maar niemand kan verzekeren dat jij niet bij het groepje hoort waarbij het in 1 jaar helemaal misgaat. of dat je bij het groepje hoort waar bij het toch verdwijnt. Er werd mij bij de huisarts gezegd. Als je er niks aan doet dan word het erger. En anderzijds word me gezegd ja na 1 jaar een controle... Want het kan afnemen... Ik ben behoorlijk bang maar anderzijds denk ik nou dan kom ik wel als het bevolkingsonderzoek er is over 2 jaar. Als het toch niet zo ernstig is.

Ook vraag ik me af, hoe kan ik zoiets hebben als je 28 bent. Hoelang heeft dit dan gebroeit? moet ik denken aan 2 jaar of misschien wel 5 jaar.. van besmetting tot pap3 en cin 2 ? Ik lees verschillende dingen namelijk

 

Sorry voor het lange verhaal en vele vragen.

Groet MVHF

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste MVHF,

Klopt: niemand kan zeggen dat jij niet die ene persoon bent waarbij het wel heel snel gaat. Maar over het algemeen gaat het dus langzaam. Maar het is ongetwijfeld mogelijk om met je behandelaar een individueel plan te maken (waarin je onrust maar ook het feit dat je al 4 kinderen hebt en geen kinderwens meer hebt moeten worden meegenomen). Ik bedoel: we moeten patiënten behandelen met de aandoening in plaats van alleen maar aandoeningen zonder te kijken 'welke patiënt er aan vast zit'. 

Wat betreft je leeftijd: we zien het juist heel vaak bij 28 jarigen en bijna altijd is het dan weer verdwenen als je 30 bent. Dat is ook waarom we in Nederland hebben gekozen het bevolkingsonderzoek te laten beginnen bij 30 jaar. Dan voorkomen we dat we heel veel afwijkingen vinden die veel onrust geven maar niet tot ernstige afwijkingen leiden. Maar aan de andere kant wordt er ook een heel enkele ernstige afwijking bij een patiënt gemist: die patiënten waarbij het wel heel snel is gegaan... Maar goed dat is een overweging en besluit van de politiek, daar gaat het bij jou niet (meer) om: bij jou weten welke afwijking er is en moet er een op jouw situatie toegespitst plan worden gemaakt waar zowel jij al de dokter achter kunnen staan. ALs je er met je huidige dokter niet uitkomt staat het je natuurlijk vrij een dokter te zoeken waarmee je wel tot overeenkomst kunt komen.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46