Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Hpv virus en keelkanker
Ongerustheid en vragen ontstaan door casus collega (verpleegkundige), die nooit gerookt heeft, zeer matig drinkt, een vaste partner heeft en nu gediagnosticeerd is met keelkanker a.g.v hpv.
Hoe kan dit, waar komt die hpv besmetting dan vandaan?
We weten dat dit een soa is en deze oa kan krijgen door (orale) sex.
Mijn vraag is nu:
A. Als je altijd uitstrijkjes laat maken en deze zijn goed, kan je dan tóch (door orale sex) alsnog ook keelkanker krijgen? Moet je hiervoor aparte uitstrijkjes laten maken/testen?
B. Is de man, degene die de hpv overbrengt?
C. Hoe voorkom je het? Behalve dan door gebruik van condoom. En in geval van vaste relatie?
D. Kan je ook hpv krijgen op andere wijze?
Ik hoor het graag van u.
Antwoord
Beste Kate,
In theorie zou je zeker keelkanker door HPV kunnen krijgen als altijd normale uitstrijkjes hebt gehad. Het hangt er vanaf of je ook aan je baarmoedermond besmet bent geweest met HPV. Als je de HPV aan de baarmoedermond hebt opgeruimd dan ruimt de afweer het HPV ook in de keel op. Maar als je nooit HPV op je baarmoedermond hebt gehad (want daar nooit besmet geraakt) en wel in je keel (bijv door orale sex) dan kun je keelkanker krijgen ondanks altijd normale uitstrijkjes.
Je kunt helaas net screening op HPV in je keel omdat er geen behandelbaar voorloperstadium is van keelkanker (in tegenstelling tot baarmoederhalskanker waarbij er wel een behandelbaar voorloperstadium bestaat).
Ik weet de getallen niet precies maar je kunt HPV ook van vrouw-op-vrouw overdragen met orale seks waarbij het HPV dan kan worden overgedragen met vaginaal vocht.
Voorkomen van een infectie is eigenlijk onmogelijk helaas. Gelukkig is de afweer bijna altijd in staat het HPV op te ruimen. De crux is veel meer de afweer optimaal te houden / maken (niet roken inderdaad) dan proberen te voorkomen HPV op te lopen.
HPV kun je alleen krijgen door 'nauw contact' van besmette vloeistoffen / weefsels. De besmette cellen (HPV is een virus dus heeft cellen van de gastheer / gastvrouw nodig om in te overleven en zicht voort te planten) leven niet lang genoeg op handdoeken en WC-brillen dus je moet wel echt seks hebben om het aan elkaar over te dragen.
Hoop dat dit antwoord is en dat de behandeling van je collega goed aanslaat.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste cor,
Hartelijk dank voor je antwoord.
Blijft nog 1 vraag over:
Is het mogelijk om toch alsnog wél hpv te krijgen van/door elkaar, ook al heb je jarenlang dezelfde partner, (ervan uitgaande dat de partners trouw zijn aan elkaar)?
Beste Kate,
Klopt: je kunt elkaar steeds besmetten.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Cor,
Wederom bedankt voor je reactie.
Als ik het goed heb begrepen, kan ik kort samenvatten, dat het eigenlijk dus gewoon een kwestie is van enorme pech? Want als je het grootste risiko roken uitschakelt, kunnen andere factoren desondanks helaas tóch hpv besmetting geven.
Hartelijk dank voor alle info.
Beste Kate,
Je samenvatting slaat de spijker op zijn / haar kop!
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon