HPV-vaccinatie voor 40+ vrouw: JA/NEE? en Zo ja, welk vaccin?

Geachte heer De Kroon,

Via vragen van anderen en uw antwoorden heb ik al iets kunnen lezen over uw mening over HPV-vaccinatie.Ik las ergens dat u soms toch adviseert om een HPV-vaccinatie te overwegen als de HPV-infectie weg is omdat er "in die situatie beginnende aanwijzingen zijn dat het dan zou kunnen helpen". Momenteel zoek ik antwoorden op de vraag of HPV-vaccinatie zin heeft als je 42 jaar bent en welk vaccin je dan het beste kan kiezen. Huisartsen weten ook bijna niets over HPV-vaccinaties voor 30/40+ vrouwen en zeggen steeds tegen mij: zo'n vaccinatie is niet nodig, zonder echte kennis van zaken.

Het zit namelijk zo. In 2013 heb ik schildklierkanker gekregen ( 2 schildklieroperaties en 2 radioactief jodiumkuren gehad). Sindsdien gaat het slecht met mijn gezondheid.Mijn hele leven heb ik ook al veel last van ernstige PMS en hormonale migraine, maar sinds de schildklier is verwijderd en mijn bijschildklieren door de operaties niet meer werken is het hormonaal helemaal heftig allemaal.

Twee jaar geleden is er bij het uitstrijkje helaas positief getest op hr-HPV, gelukkig was de Pap nog goed, Pap 1. Vanwege mijn achtergrond met kanker heb ik regelmatig een uitstrijkje gekregen, waarbij ook getest werd op HPV. Gelukkig is er bij het uitstrijkje in januari 2020 geen hr-HPV meer aangetroffen en is de PAP-klasse nog steeds 1. De angst voor andere kankervormen na schildklierkanker blijft groot. Ik vond het een naar idee dat ik rondliep met een HPV-infectie. De gynaecoloog door wie ik behandeld word voor de ernstige hormonale klachten en hormonale migraine adviseert mij om toch nog een HPV-vaccinatie te laten doen, vanwege mijn achtergrond met schildklierkanker , mijn zwakke weerstand, het feit dat ik HPV heb gehad en daar vatbaar voor ben en het feit dat je imuunsysteem zwakker wordt naarmate je ouder wordt, dus dat de kans in mijn geval groter wordt om HPV op te lopen of dat het weer gaat opspelen. Momenteel heb ik geen relatie, maar de angst om weer HPV op te lopen (en daarmee de kans vergroot op gynaecologische kankers) als ik ooit weer een relatie krijg, zit vreselijk diep. Daarom adviseert mijn gynaecoloog me ook om voor de zekerheid een HPV-vaccinatie te doen zodat je een extra beschermingsfactor toevoegt.

De urogynaecoloog bij wie ik terecht kwam voor lage buikpijn / bekkenbodemproblematiek vindt een HPV-vaccinatie in mijn situatie niet nodig. Zij doet nu jaarlijks een uitstrijkje bij mij. Haar visie is duidelijk anders. Zij vindt dat je het beter goed in de gaten kunt houden en dat de groei van baarmoederhalskanker heel langzaam gaat. Ze zei wel dat het vaccin veilig is.

Het blijft als patiënt lastig als twee artsen die jou behandelen een andere visie hebben. Waar doe je dan goed aan? Het is heel moeilijk om informatie te vinden over het HPV-vaccin voor 40+ vrouwen.

Wat is uw mening over HPV-vaccinatie bij 'oudere' vrouwen (40+)? Is het zo: baat het niet, dan schaadt het niet? Ik blijf het lastig vinden: ik heb een extreem gevoelig lichaam, dus is het wel zo dat ik geen bijwerkingen oploop van de vaccinaties? Maar ja, aan de andere kant heb ik dus ook een gevoelig lichaam om HPV-infecties op te lopen, dus dan is zo'n vaccinatie misschien wel weer een goed plan.

En zo ja, welk vaccin moet je dan kiezen: Gardasil 4 of Gardasil 9? Ik begreep dat Gardasil 9 nog niet in Nederland beschikbaar is, dat dat uit Engeland moet komen en dat dit vaccin nog niet is getest op vrouwen boven de 26 jaar. Is dat ondertussen veranderd en is dat Gardasil 9 dan wel veilig voor mij?

Hopelijk kunt u mij weer wat verder helpen, want ik twijfel nog of ik een HPV-vaccinatie moet doen. Als je eenmaal kanker hebt gehad, weet je wat de impact op je leven is. Daarom ga ik graag goed geïnformeerd naar de huisarts als ik er wel voor kies om zo'n vaccin te doen.

Bij voorbaat hartelijk dank alvast voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Johanna

 

 

Antwoord

Beste Johanna,

Eigenlijk ben je volgens mij al heel goed op de hoogte: vraag me af of ik er nog iets aan toe heb te voegen: hoewel we niet zeker weten of het effect van vaccinatie op ' latere' leeftijd net zo groot is als het effect op jongere leeftijd kan ik me in jou situatie goed voorstellen dat je besluit je wel te vaccineren. Het blijft een afweging van onzekerheden (we weten niet of en welke bijwerkingen je zult ervaren en we weten niet of je zonder vaccinatie ooit weer een hrHPV infectie op zou lopen. Wat we wel weten is dat de kans dat de infectie met hrHPV een chronische infectie wordt en leidt tot afwijkende uitstrijkjes kleiner is na een vaccinatie.

Dan de vraag welk vaccin. Er zijn, bij mijn weten, geen vergelijkende studies. En zeker niet voor vrouwen op jouw leeftijd. Ik zou dan, in afwachting van meer studies, denk ik gaan voor een vaccin waar relatief veel ervaring meer is. Gardasil 4 of Cervarix zijn de vaccins waar verreweg de meeste ervaring mee is. Gradatie 9 is overigens volgens mij wel gewoon verkrijgbaar in Nederland, je moet het wel zelf betalen (maar dat geldt ook voor Gardasil 4 en Cervarix).

Kun je hiermee uit de voeten?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Geachte dr. De Kroon,

Heel hartelijk dank voor uw snelle en duidelijk reactie! Ontzettend fijn dat kanker.nl en u dit mogelijk maken. Voor een patiënt is het soms een doolhof om je weg te vinden in de verschillende visies van artsen.

En op het gebied van vaccineren op 'latere' leeftijd is inderdaad nog niet veel te vinden. In Amerika zijn ze soms verder, daar is het Gardasil 9 goedgekeurd voor volwassenen t/m 45 jaar, las ik. Als leek denk je dan dat Gardasil 9 beter is omdat dit je zou beschermen tegen meer HPV-types. Maar het vaccinatiecentrum Nederland had mij vorig jaar ook al geïnformeerd dat de veiligheid en betrouwbaarheid van Gardasil 9 bij vrouwen vanaf 27 jaar nog niet zijn vastgesteld. Dus bedankt dat u adviseert om te kiezen voor Gardasil 4 of Cervarix omdat daar de meeste ervaring mee is.

De gynaecoloog die HPV-vaccinatie niet nodig vindt, vindt dat omdat er zoveel HPV-types zijn en dat Gardasil 4 je 'maar' beschermt tegen 2 HPV-types, en dat het vaccin je ook nog niet eens 100% beschermt. De andere gynaecoloog die mij behandelt en voorstander is van HPV-vaccinatie zei - net als u - dat er nog weinig bekend is over kennis van het vaccin bij 'oudere' vrouwen, maar dat dat niet wil zeggen dat het vaccin niet zou werken. En zij zei dat het vaccin je mogelijk ook zou kunnen beschermen tegen andere types HPV omdat je lichaam wordt uitgedaagd om in actie te komen. Is het zo dat het vaccin je mogelijk ook zou kunnen beschermen tegen de andere HPV-types? Of is daar ook nog weinig over bekend?

Doordat ik al een enorme medische geschiedenis heb en veel nare ervaringen heb meegemaakt, is mijn vertrouwen in artsen hierdoor heel kwetsbaar. Daarom was ik eerst huiverig voor die HPV-vaccinatie omdat ik ook erg gevoelig/allergisch ben voor bepaalde vulstoffen in medicijnen. Ik wilde wel goed uitzoeken wat ik nu weer in mijn lijf laat spuiten. Maar u heeft mijn onzekerheid en angst goed samengevat: dat het inderdaad een afweging van onzekerheden blijft. Maar met wat meer kennis kun je toch een betere afweging maken. En die kennis heeft u mij gegeven. De angst voor ooit weer een nieuwe hrpHPV besmetting (en weer jaren moeten wachten totdat dat virus weggaat en afwachten of dat virus je cellen niet aantast) is op dit moment groter dan de angst voor bijwerkingen van het vaccin. En gelukkig ben ik nu vrij van hrHPV. Klopt het dat het vaccin dan effectiever is?

Het blijft als 42-jarige vrouw wel lastig om de huisarts te overtuigen van een HPV-vaccinatie. Maar na uw informatie zal ik mijn gynaecoloog vragen een brief te sturen naar mijn huisarts met uitleg waarom ze deze vaccinatie adviseert en kan ik nu aangeven dat ik dan toch kies voor Gardasil 4.

Sorry voor mijn lange e-mail, maar het houdt mij al een paar jaar bezig en ik moet een keer een keuze maken. Dus nogmaals hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,

Johanna

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Joanna,

Fijn dat mijn reactie je helpt! 

Er is nog maar weinig bekend over ‘kruisbescherming’ inderdaad. En de studies die ik ken spreken elkaar ook nog tegen. Ik ‘negeer’ dat fenomeen dus vooralsnog maar een beetje. 

Succes met het maken van je keuze!

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Geachte dr. De Kroon,

Nogmaals hartelijk dank voor uw snelle reacties. Ik ga er toch nog even rustig over nadenken. Het blijft een grijs gebied wat de keuze moeilijk maakt.

Hartelijke groet,

Johanna

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46