HPV en kinderwens

Goedenavond, 

Fijn dat we hier onze vragen kunnen stellen zeg! Ik heb ook 2 brandende vragen:

Vandaag heb ik te horen gekregen dat er HPV in mijn uitstrijkje is gevonden. Gelukkig een pap 1. In 2011 ook al een keer een positieve HPV gehad en daarna weer negatief.  Vanaf 2014 een vaste en betrouwbare partner, kan het zijn dat ik het via hem weer heb opgelopen en het al die jaren bij ons hebben gedragen? In 2016 was mijn uitstrijkje goed, maar toen werd er alleen nog naar de celletjes in eerste instantie gekeken. 

Mijn 2e vraag: we willen binnenkort voor een kindje gaan. Mijn huisarts zei (en dat lees ik ook overal) dat dat gerust kan met een positieve HPV. Ook vertelde ze dat het ook geen probleem vormt bij de bevalling. Maar wat ik niet snap is dat het bij seks wel besmettelijk is (als de penis in de vagina gaat), maar niet als de baby geboren wordt (de vagina uit gaat). Bij beiden gaat het langs de geïnfecteerde cellen toch? Waarom kan de baby dan niet besmet worden?

Ik hoop dat u een antwoord heeft. 

Alvast hartelijk bedankt!

Antwoord

Beste Anoniempje,

Om meteen met je 1e vraag te beginnen: zou heel goed kunnen dat jullie het virus al sinds 2014 dragen. Maar als je al eerder het HPV hebt opgeruimd dan zou ik me niet zoveel zorgen maken: blijkbaar is je afweer in staat het HPV op te ruime. Misschien iets trager dan je zou hopen, maar toch. 

Wat betreft bevallen als je HPV draagt: je huisarts heeft helemaal gelijk: een HPV infectie geeft geen risico voor je baby. Tijdens de zwangerschap beschermen de vliezen de baby. En wat goed is om je te realiseren is dat het virus alleen in een bepaald type cellen kan overleven: de cellen van het overgangsslijmvlies. En die overgangsslijmvlies cellen van de baby komen tijdens de bevalling niet in contact met de baarmoedermond cellen. Dus treedt er ook geen infectie tijdens de bevalling op.

Hoop dat dit je een beetje gerust stel.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cor de Kroon,

Hartelijk bedankt voor het geruststellende bericht! De afgelopen dagen is er nog een vraag te binnen geschoten. Wellicht wat overdreven en ver gezocht, maar toch.. Het virus kan ook aan de buitenkant overleven, bij de genitaliën. Ik lees zelfs wel eens op de onderbuik. Van de week vroeg ik me af dat als je (buiten seksueel contact om) je genitaliën aanraakt (bijvoorbeeld omdat je even jeuk hebt of bij het afvegen na toiletgang, en je raakt daarna (voordat je je handen kan wassen) een deurkruk aan, of de knop van de kraan, of zelfs een ander lichaamsdeel (bijvoorbeeld daarna even jeuk aan je been, die was je niet gelijk), kan het virus dan ook daar gaan zitten? En uiteindelijk via zo'n route iemand anders besmetten? 

Als ik nu uw verhaal lees over de overgangscellen zal dat waarschijnlijk niet, maar toch vroeg ik het me af.

Alvast weer Hartelijk Bedankt!!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Anoniempje,

Je zegt het eigenlijk zelf al: op zich zou een besmette cel natuurlijk kunnen blijven hangen aan de handdoek of aan de deurkruk. Maar die cellen leven daar maar heel kort (anders dan bijvoorbeeld verkoudheidsvirussen of COVID-19, de cellen waar die in groeien worden vaak verspreid met heel veel snot erbij, daardoor leven die cellen langer buiten de neus en kan 1 iemand dus een groot aantal mensen besmetten). Maar stel dat in de tijd dat de cel nog leeft die deurkruk weer wordt aangeraakt door iemand anders, dan nog moet die persoon tijdens het leven van die besmette cel, ook nog in aanraking komen met dat overgangsslijmvlies. In die zin wordt wel gedacht dat je met sexspeeltjes HPV kunt overdragen. Maar voor overdracht met handdoeken, WCbrillen en drukrukken leven de cellen met het virus erin niet lang genoeg buiten het lichaam om overdracht mogelijk te maken.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cor,

Wederom bedankt voor het antwoord! Mijn laatste vraag (sorry hoor):

Ik heb gelezen dat keelkanker, peniskanker, anuskanker etc veroorzaakt door HPV bij de man niet zo vaak voorkomt. Maar kan de kans wel groter worden naarmate de man steeds langer HPV heeft? Wij herbesmetten elkaar natuurlijk de hele tijd. Kan hij voorzorgsmaatregelen nemen?

Vriendelijke groeten!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Anoniempje,

Er zijn geen zinnige voorzorgsmaatregelen te nemen. Condooms helpen bijvoorbeeld niet tot nauwelijks tegen HPV. Voor hem geldt ook dat niet roken en matig met alcohol de enige zinnige adviezen zijn om kanker als gevolg van HPV te voorkomen.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cor,

Hartelijk bedankt voor alle antwoorden en uw tijd! Dat waardeer ik enorm!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cor,

Ik heb toch nog een vraagje. Mijn gedachtes gaan soms een eigen leven leiden en dat zorgt weer voor piekeren..

U zegt dat het virus alleen kan overleven in bepaalde type cellen, de cellen van het overgangsslijmvlies. Maar het virus kan ook bij de genitaliën zitten en ik lees zelfs op de onderbuik (daarom helpen condooms ook niet 100%). Zijn het daar op de huid dan dezelfde type cellen ondanks dat dat geen slijmvlies is? Is het dan niet besmettelijk voor andere lichaamsdelen? Wat ik al eerder zei, als je bijvoorbeeld even jeuk hebt bij de genitaliën of je onderbuik, of tijdens afdrogen en aankleden als je met je hand daar langskomt. Als je dan vervolgens je arm of gezicht aanraakt, kan het virus daar dan ook continu gaan zitten?

Ik hoop dat u een antwoord heeft.

Alvast weer hartelijk bedankt!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Anoniempje,

Je kunt het virus wel verplaatsten als je met je vinger via de vagina via je onderbuik en dan naar je mond gaat bijvoorbeeld. Maar het virus overleeft alleen in die overgangscellen. Het gaat niet continue zitten in andere dan overgangscellen.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46