Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Hpv en covid

Geachte meneer de Kroon,

Ik heb nog een vraagje betreft HPV. Ik (en mijn vaste partner) dragen het HPV virus bij ons, en waarschijnlijk herbesmetten wij elkaar de hele tijd. Nu hebben wij allebei corona gehad en hebben in de tijd geen seksueel contact gehad. Mijn vraag is: de afweer die de coronainfectie heeft aangepakt/opgeruimd, kan die ook gelijk het HPV virus hebben aangepakt? Je zou denken als de afweer toch bezig is....

Ik hoop dat u een antwoord heeft!

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste Anoniempje,

Snap je vraag en heel veel mensen hebben die vraag maar we weten het effect van COVID op HPV niet goed. Maar in het algemeen is het zo dat de afweer het ene virus opruimt, een ander virus meteen even wordt meegenomen. Afweer tegen virussen is heel specifiek gericht tegen een deel van dat virus en als dat deel niet ook in het andere virus zit, dan werkt de afweer net tegen dat andere virus. 

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cor,

Hartelijk bedankt voor het antwoord weer! Ik heb toch nog een vraagje. Ik merk dat ik me toch best veel zorgen maak en ben vooral op zoek naar geruststelling.                           Blijkbaar hebben mijn vriend en ik al 8 jaar het HPV virus bij ons. We zijn trouw aan elkaar, dus moet het sinds het begin van de relatie zo zijn en besmetten we elkaar over en weer. Mijn uitstrijkje afgelopen oktober was verder goed (pap 1), en in 2015 was mijn uitstrijkje ook goed (pap 1). Ik lees in andere reacties van u dat de HPV an sich niet zoveel kwaad kan zolang de uitstrijkjes goed blijven, blijkbaar houdt mijn afweer het virus goed onder de duim. Begrijp ik dat zo goed?

Ik vraag me af voor zowel mijn vriend als voor mij: feit is dat het HPV virus langdurig in ons lichaam aanwezig is. Ik ben bezorgd dat het op den duur toch kanker kan worden omdat het zo lang in het lichaam ronddwaalt zonder dat het echt opgeruimd wordt. Kan die kans met de maanden/jaren groter worden? Of als het het nu onder de duim houdt, zal dat dan altijd zo blijven als wij verder gezond leven (niet roken etc). Ik neem aan dat het virus nooit meer weg zal gaan, omdat wij elkaar telkens zullen besmetten. 

Sorry voor het lange verhaal, ik hoop dat u wat meer info kunt verstrekken en mij wat gerust kan stellen :)

Alvast bedankt!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Anoniempje,

Denk dat je je echt geen zorgen hoeft te maken over HPV in je lichaam als het PAP 1 is: dat is het teken dat de afweer prima in staat is te voorkomen dat er (voorloperstadia) van kanker ontstaan.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cor,

Bedankt voor uw antwoord! Het stelt me gerust. Ik vraag me alleen nog af of dit dan ook voor mijn vriend geldt; daar wordt niet gecontroleerd middels bevolkingsonderzoek, is een langdurige besmetting dan gevaarlijk? Krijgt hij sowieso vroeg of laat kanker, of is er ook een kans dat hij er niks van krijgt?

Ik weet dat het bij mannen minder vaak voorkomt, maar is dat dan ook zo bij langdurige besmetting?

Hartelijke groet!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Anoniempje,

Mannen krijgen nog minder dan vrouwen kanker van een chronische HPV infectie van de eikel / voorhuid. Dus voor mannen is in die zin HPV aan de penis geen gezondheidsprobleem wat betreft kanker. Wel eventueel genitale wratten maar dat is een ander type HPV.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

En geldt dat bij mannen ook voor een chronische infectie in de keel (door orale sex)? Of is dat een ander verhaal?

Ik had in andere reacties van u gelezen dat de afweer hetzelfde werkt op andere plaatsen dan de vagina of penis, begrijp ik dat goed?

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Anoniempje,

De afweer werkt in de mond inderdaad anders: in de mond en de keel spelen bijvoorbeeld 'lokale factoren (roken, alcohol, mondverzorging) een hele grote rol in de afweer. Maar het feit dat je algehele afweer tegen de onrustige cellen door HPV nog op orde lijkt (immers PAP1) maakt dat je je denk ik (zeker als je weinig slechte lokale factoren voor de mond hebt) niet zo bezorgd hoeft te zijn over afwijkingen in je mond. Bovendien (maar weet niet of dat je gerust stelt of juist niet...) zijn voorloperstadia in de mond (en op de penis) ook veel minder makkelijk te behandelen. Daarom wordt er ook niet gescreend op afwijkingen in de mond en in de penis. 

Volgens mij is de grote uitdaging erop vertrouwen dat je afweer de zaak vooralsnog goed onder controle heeft en dat je geen invloed hebt op of dat zo blijft. Hoe lang weet je al dat je het HPV bij je draagt? Als dat al jaren zo is en er zijn nooit afwijkende cellen gevonden dat is er echt niks aan de hand. Weten jullie het nog maar kort dan is het zaak de komende jaren een paar keer een uitstrijkje te maken om te kijken hoe de afweer zicht houdt; verdwijnt de infectie? ontstaan er afwijkende cellen? Of die manier krijg je een beeld van hoe je afweer het doet.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cor,

Hartelijk bedankt voor het heldere antwoord! Fijn om wat meer informatie te hebben, ik ga proberen erop te vertrouwen!

Ik weet het pas sinds afgelopen oktober, maar aangezien we 8 jaar een relatie hebben (en trouw aan elkaar zijn) zullen we het al die jaren bij ons dragen. En mijn uitstrijkjes zijn al die jaren goed geweest (altijd pap 1). In 2011 schijn ik het ook gehad te hebben en het controle uitstrijkje was toen ook goed. Ik heb toen een aantal jaren geen sexueel contact gehad, dus ik zal nooit weten of ik het toen heb opgeruimd (en daarna weer opnieuw ben geïnfecteerd) of dat het er sindsdien is blijven zitten. Maar inderdaad, als de uitstrijkjes goed blijven heeft  de afweer het goed onder de duim en moet ik er gewoon op vertrouwen. 

Nogmaals heel hartelijk bedankt voor de antwoorden en uw tijd! Dat waardeer ik enorm!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46