Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

HPV blijft...

Beste dokter,

Ik heb een vraag, omdat mijn situatie waarschijnlijk niet zo vaak voorkomt en ik merk dat eigenlijk nog geen antwoord op is. Het is als volgt: in 2000 heb ik, na herhaalde afwijkende uitstrijkje met een PAP2, destijds een lisexcisie ondergaan met als uitkomst een CIN2. Daarna controle goed en weer mee met bevolkingsonderzoek. Helaas blijf ik bij elk bevolkingsonderzoek, sinds er op HPV getest wordt, positief testen op HPV. Dit keer geen afwijkende cellen. Nu is mijn bijzonderheid dat ik een immuundeficientie heb. Na al deze tijd ben ik er redelijk van overtuigd dat HPV bij mij gaat blijven. Dit keer was de KOPAC een 9 bij de O. Dat wilde zeggen een aspecifiek ontsteking. Wat kan dit betekenen? Maar goed, even terug naar de HPV. Over zes maanden dus retour. Waarschijnlijk weer dezelfde uitslag, ga ik even vanuit. Is er ergens een richtlijn als je niet van de HPV infectie af komt, wat dan de gangbare controletijd is? Ik zou zelf het toch wel prettig vinden zo eens per 2 of 3 jaar een uitstrijkje te krijgen wegens de HPV. Echter, nog 1 bevolkingsonderzoek termijn verder en ik zou volgens de gangbare normering nog maar eens per tien jaar getest worden. Dat vind ik in mijn situatie te weinig. Is hier in overleg over af te wijken (hoeveel inspraak heb ik hier zelf in?) en is het eventueel mogelijk om dit op eigen kosten uit te laten voeren? Wat mij betreft is het beter safe than sorry en weinig moeite om het in de gaten te houden. Ik ben benieuwd naar uw mening over het positief blijven van de HPV en immuundeficientie. Zijn er richtlijnen en zo niet, wat is uw mening hierover? Alvast dank!

Ps. ik had een kopac 89112. Bij de k zijn dus alleen plaveiselcellen getest? Horen er ook niet cilindercellen bij te zitten? 

Antwoord

Beste Mara-mara,

Er zijn best heel duidelijke richtlijnen over de follow-up va afwijkende uitstrijkjes. Want als je in het BVO HPV positief bent wordt je, afhankelijk van of er wel of geen afwijkende cellen zijn direct doorverwezen (met een heel behandel- en follow-up schema)  of wordt het uitstrijkje herhaald. En als het uitstrijkje dan weer hrHPV laat zien zonder is het weer afhankelijk van al dan niet afwijkende cellen of er FU noodzakelijk is. Goed om te bedenken dat als de HPV infectie aanwezig blijft maar niet leidt tot afwijkende cellen er eigenlijk geen probleem is: blijkbaar is je afweer goed genoeg om te voorkomen dat de HPV leidt tot afwijkende cellen.

Wat betreft je zorgen over '10 jaar' over slaan: dat is volgens mij allen als het uitstrijkje op je 40e helemaal normaal is, als er wel HPV is wordt het uitstrijkje wel herhaald op je 45e.

Klopt wat je zegt dat er eigenlijk ook cilindercellen in het uitstrijkje moeten zitten. Goed om daar bij de herhaling weer expliciet naar te kijken als die uitslag komt.

Kun je hiermee uit de voeten?

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste dr De Kroon, allereerst hartelijk dank voor de reactie. Is het dan zo dat er  in principe geen zekerheid kan zijn over het bestaan van geen afwijkingen als er dus geen cilindercellen in het uitstrijkje zaten? 

Wat betreft de opvolging bedoelde ik meer zozeer na mijn vijftigste: als ik HPV pos zou blijven, dan zou ik vanaf mijn 50ste eens per 10 onvoldoende vinden persoonlijk. Ik geloof dat dat de normale standaard was. Of zou de uitstrijk dan in mijn geval op mijn 55ste wel weer herhaald worden? Staat dat ook in de richtlijn? Ik kon het niet vinden.

En mijn laatste vraag: de 0 in kopac is 9, is aspecifieke ontsteking. Wat betekent dit? Ik begrijp wat ik lees, maar is het de bedoeling dat men erachter gaat komen wat voor ontsteking dit zou zijn of wordt hier in principe geen verdere actie op ondernomen?

Hartelijk dank!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Ik heb wel een beetje een ongesteldheidsgevoel onderin de buik sinds enige tijd, zonder dat ik ongesteld ben op dat moment. Zou dat met die a specifieke ontsteking te maken kunnen hebben of eigenlijk niet?

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Mara-Mara,

Die aspecifieke ontsteking is precies wat er staat: aspecifiek en dus is er geen goede verklaring voor. Een aspecifieke ontsteking geeft klachten en is dus denk ik niet de verklaring voor de klachten die je beschrijft. 
 

Het is expliciet niet zo dat een ontsteking altijd veroorzaakt wordt door een infectie. Sterker nog: die ontstekingen zijn vaak heel goed herkenbaar onder de microscoop en zijn dus niet aspecifiek. 

Wat betreft de FU na je 50e: ik voeg een screenshot toe van het ‘uitvoeringskader’ (de regels waaraan de uitvoering van het bevolkingsonderzoek moet voldoen). Daarin staat dat je in elk geval tot je 65e eens in de 5 jaar wordt uitgenodigd als je HPV positief bent.

Tot slot: idd weet je, als er geen cilindercellen in het uitstrijkje zitten niet zeker of  de cilindercellen normaal of afwijkend zijn. 

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hartelijk dank! 

Het verbaast mij, als deelnemer van het bevolkingsonderzoek, dat als er dan 1 soort cel in de uitstrijk zitten ipv de benodigde 2, dat er dan wel een concluderende uitspraak wordt gedaan over wel/geen afwijkende cellen in de uitstrijk als geheel en je daarmee ook het stroomschema ingaat, zonder dat je weet of de andere cellen afwijkend waren of niet en of er eventueel een andere plek in het stroomschema was gekomen als beide cellen in de uitstrijk hadden gezeten. Ik wil u hartelijk danken voor de uitgebreide uitleg!  Fijne dag en vriendelijke groet.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste dokter,

Vandaag kreeg ik de uitslag van een herhalingsuitstrijk, omdat ik al tientallen jaren meestal positief HPV ben, soms ook niet. Net op de detectiegrens waarschijnlijk of niet goed beoordeeld, ik zal er niet achterkomen denk ik. 

Mijn vraag is: mijn uitslag is K4 O9. En dit driemaal op rij. Ik las dat de squameuze cellen kunnen zijn ontstaan door o.a. aanhoudende ontsteking/infectie. Ik zou dat best als mogelijke oorzaak kunnen zien voor ook de aanhoudende K4. Bijkomende informatie (geen idee of dit ook van toepassing hierbij kan zijn) is dat tijdens de uitstrijk ik ging bloeden, het liep letterlijk zo weg, in straaltjes. Niet een plek of plekje, ik voelde het lopen en heb het ook gezien. Kan dit ermee te maken hebben of is dit puur tgv de afname? Dit was bij eerdere uitstrijkjes namelijk niet het geval (wel een plek, maar niet dat het daadwerkelijk in straaltjes gewoonweg eruit liep...

Kan de K4 veroorzaakt worden door de aanhoudende O9? Of wordt deze veroorzaakt door het HPV virus? Wat zijn de oorzaken van squameuze metaplasie?

Alvast dank voor uw reactie.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Mara Mara,

Het klopt idd dat 'irritatie' de oorzaak kan zijn van de squameuze metaplasie. En dat die aspecifieke ontsteking (O9) die prikkel kan zijn. Maar ook goed om te bedenken dat squameuze metaplasie eigenlijk een gewone reactie is van de cellen. Heeft niks met kanker te maken, is er ook geen voorloper. 

Volgens mij is er geen relatie tussen de metaplasie en het bloedverlies bij de afname.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46