Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Hormonale problemen na MOLA zwangerschap en miskraam?

Geachte heer de Kroon, 

Wat ontzettend fijn dat deze mogelijkheid er is om een vraag te stellen. Juli 2020 ben ik geopereerd voor een Mola zwangerschap na constatering van een torenhoog HCG gehalte. Medio oktober 'schoon' verklaard. Ze zeggen dat het besef vaak pas later komt en dat is bij mij ook wel het geval. Alleen heb ik fysiek ook de nodige klachten nu en de laatste maanden al gehad. Januari 2021 een miskraam (5 weken). Ik word bij de huisarts steeds gewezen op hormonale disbalans en toch nog steeds moeten 'ontzwangeren'. 

Sinds oktober flinke steken in mijn onderbuik en lies. Ik had nooit echt last van mijn menstruatie of hormonen, was het hooguit twee of drie dagen en zonder veel pijn. Op dit moment heb ik mijn echte menstruatie  (lege baarmoeder na miskraam begin februari) nog niet echt terug na de miskraam (wel twee dagen licht gebloed twee weken terug). Klachten: rugpijn, schouder schiet soms letterlijk de pijn en kramp in en voornamelijk de lies/onderbuik. Ik heb daar continue een zeurende pijn. Er is een echo gemaakt waar geen gekkigheid op te zien is, behalve de lies die wel opgezet is en de lymfeklier daar. De lymfeklier alleen niet op een zorgelijk manier, bij mijn weten geen ontstekingen aan het onderlijf. De lies is rechts wel voelbaar dikker zoals ook de huisarts heeft aangegeven. Verder voel ik pijn in het linker borst aan de buitenkant en is deze een stuk dikker dan de rechter geworden. Het komt er op neer dat ik het vertrouwen sowieso wat kwijt ben in het lijf en me echt heel slecht voel, conditie is nergens (topsport verleden) en veel pijn in het lijf en de spieren. 

Is het aannemelijk dat mijn lichaam nog in disbalans is en kunnen hormonen je echt zo bedrukken in het dagelijks leven? HCG hormoon is toch al uit mijn bloed?! De pijn in de lies gaat niet weg en is dus gekomen na de mola in oktober '20 en de eerste menstruatie daarna. Ik hoop dat u hier mij enige rust of duidelijkheid kunt geven. Ik twijfel elke dag weer als ik mij zo slecht voel om toch weer andere stappen te ondernemen, maar welke stap is dan de juiste? Ik ben bang dat het lichaam mij weer fopt, moet ik toch geen andere scan aanvragen? 

Alvast hartelijk dank! 

Antwoord

Beste Grytsje,

Wat naar dat je je zo slecht voelt zeg. Geloof niet dat ik zo 1-2-3 de oplossing zie, maar kan me goed voorstellen dat de klachten wel zodanig zijn dat er een keer bloedonderzoek verricht moet worden? En als alle uitslagen (zou toch ook en HCG meeprikken dan denk ik: weet je zeker dat die miskraam een miskraam was? Is er op de echo een zwangerschap gezien?) inderdaad helemaal normaal zijn en de conclusie 'hormonale dysbalans' is dan kun je proberen om kortdurend met de pil die dysbalans te herstellen. Maar van hormonale dysbalans krijg je geen zwelling aan 1 van beide borsten (wel evt aan beide) en ook  geen vergrote klieren in de lies. 

Kortom: geen oplossing. Sorry. Maar kan me wel voorstellen dat je nog een keer 'door de molen' gaat.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46