Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

hoogrisico hpv en intimiteit

Beste..

Mijn man en ik maken ons al geruime tijd best veel zorgen. Anderhalf jaar geleden kreeg ik bij een controle onderzoek naar baarmoederhalskanker (bevolkingsonderzoek) de uitslag Pap3a2 en werd HPV16 vastgesteld, wat leidde tot twee LIS-behandelingen en een vaccinatie voor ons beiden met Gardasil 9. Inmiddels heb ik een Pap2 score, maar de HPV16 blijft onveranderd aanwezig. We weten niet goed wat we hiermee moeten doen, en het veroorzaakt veel angst, vooral omdat we sinds die tijd niet meer intiem durven te zijn. We zijn bang dat we elkaar opnieuw kunnen besmetten en/of de HPV16 op andere plekken door kunnen geven waar slijmvlies aanwezig is. De impact van HPV is enorm groot voor onze relatie, omdat we elkaar op dat vlak enorm missen.

We zitten echt met onze handen in het haar. Is het onverstandig om weer intiem te zijn, of moeten we ons nog steeds zorgen maken over herbesmetting? Is de kans op kanker door hoogrisico-HPV in onze situatie al maximaal, en maakt het dan überhaupt nog uit of we wel of niet intiem zijn?

Daarnaast vragen we ons af of de HPV16, gezien het feit dat deze al meer dan 10 jaar aanwezig is, niet al ergens anders weefsel heeft kunnen aantasten zonder dat we dat merken. Of is het mogelijk dat je pas na bijvoorbeeld 30 jaar maligne afwijkingen ziet?

We hopen dat u ons wat duidelijkheid kunt geven en advies kunt geven over wat we nu het beste kunnen doen.

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Antwoord

Beste 194en80,

Sorry voor de vertraging. Maar jullie vraag is zo ingewikkeld om uit te leggen, En tegelijk zo belangrijk en invoelbaar. En tot slot is het antwoord ook weer zo persoonlijk: weet zeker dat elke gynaecoloog er een ander antwoord op zou geven. Dat maakte dat ik er maar niet toe kon komen en goed antwoord te verwoorden...

Maar het komt erop neer dat ik denk dat er geen reden is om niet meer intiem te zijn. De HPV is er al en blijkbaar lukt het jouw afweer niet om hem op te ruimen, zelfs niet na vaccinatie. En dan is er een kans, afhankelijk van jullie seksuele handelingen, dat de HPV bij jou ook op andere plekken zit. Het is echter niet zeker, omdat niet alleen het immuunsysteem daarvoor van belang is (en dat slaagt er bij jou niet om de HPV op te ruimen), maar ook lokale factoren die maken dat de HPV er wel of niet in slaagt de cellen te infecteren. Bij de cellen van de baarmoedermond is dat wel gelukt, maar het kan best dat de lokale afweer / de lokale factoren in bijvoorbeeld je keel er wel in zijn geslaagd infectie van de cellen daar te voorkomen. Probleem is dat je de HPV in je keel nog wel zou kunnen testen maar dat je geen onderzoek naar voorloperstadia kunt doen. Daarom testen we dragers van HPV op de baarmoedermond niet op HPV in de keel: het heeft vanuit medisch oogpunt geen consequenties. 

Volgens mij is het belangrijkste om te zorgen dat de lokale factoren zo goed mogelijk beschermen tegen HPV: dus niet roken en geen alcohol. Beide hebben niet alleen een negatieve invloed op het immuunsysteem, maar ook op de lokale factoren die van belang zijn bij het voorkomen dat HPV de cellen infecteert en of de HPV door het immuunsysteem kan worden opgeruimd.  Wel of niet intiem zijn heeft daar geen invloed op. Wat je nog wel zou kunnen overwegen is om geen andere manier van intimiteit te gaan beoefenen: als jullie nog nooit orale of anale sex hebben gehad zou het kunnen dat de keel en/of anus nog niet in contact zijn geweest met HPV. En hoewel het dus kan dat de lokale factoren infectie daar wel voorkomen weet je dat natuurlijk nooit zeker. 

Ik hoop dat dit jullie een beetje helpt.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 25/11/2024 - 22:26

Beste Cor de kroon,

Bedankt dat je onze vragen zo uitgebreid wil beantwoorden. Wij vinden het ook erg lastig om een duidelijk beeld te krijgen van wat ons nu boven het hoofd hangt. Mijn partner en ik zijn dertien jaar samen en hebben in die tijd alleen seksueel contact met elkaar gehad. Het kan dus niet anders dan dat het virus al minstens zo lang bij in ieder geval één van ons aanwezig is.De suggestie voor een andere vorm van intimiteit heeft in ons geval, denken wij, niet veel nut, omdat onder andere orale seks altijd een onderdeel van de intimiteit tussen ons was. 

Als het mogelijk is, zou ik graag nog één vraag willen stellen:

De laatste anderhalf jaar is er helaas geen intimiteit meer tussen mijn partner en mij, uit angst om elkaar 'ziek' te maken. De meer dan tien jaar daarvoor waren we wel met gezonde regelmaat intiem. Als we vanaf nu, tegen onze door angst ingegeven onthouding in, weer intiem met elkaar zouden zijn, verhoogt dit dan alsnog de kans op het ontwikkelen van genitale, keel- of anuskanker? Of anders geformuleerd: als iemand die al in contact is gekomen met HPV16 op alle plekken waar zich slijmvlies bevindt, veelvuldig binnen een monogame relatie wordt blootgesteld aan HPV (herbesmetting), verhoogt dit dan de kans op afwijkingen in het slijmvlies? (We hebben ons beiden al door een arts, preventief laten onderzoeken in mond en keelholte, en dat was gelukkig helemaal in orde.)

Om als relatief jonge mensen nooit meer intiem te zijn, is voor ons eigenlijk een ondenkbaar scenario, maar misschien maken wij het groter dan het is en schatten we de werkelijke risico's verkeerd in. We denken dat het voor ons goed zal zijn om (psychologische) hulp te krijgen, want we komen er zelf niet uit en de HPV gaat waarschijnlijk nooit meer weg. We vinden het echter ontzettend fijn om onze vraag hier bij jou kwijt te kunnen. Van googelen worden we namelijk niet wijzer en raken we eigenlijk alleen maar bezorgder.

Bedankt voor je hulp!

Hartelijke groet

Laatst bewerkt: 28/11/2024 - 15:51

Beste 194en80,

Fijn dat mijn antwoord jullie een beetje helpt.

Ik denk dat de frequentie van 'hernieuwde blootstelling' aan HPV, nadat er al een lange periode  van blootstelling is geweest, het risico op afwijkingen als gevolg van de HPV niet vergroot. Dat risico op afwijkingen hangt, zoals ik al schreef, af van je afweer tegen HPV (zowel het immuunsysteem als van de lokale omstandigheden). Zolang die afweer niet verslechtert (bijv door te gaan roken, door medicijnen die de afweer beïnvloeden, door ander aandoeningen waardoor de (lokale) afweer wordt beïnvloed) dan maakt de frequentie van hernieuwde blootstelling volgens mij niet uit.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon 

Laatst bewerkt: 30/11/2024 - 15:23