Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Gevolgen partner en vaccinatie
Geachte dokter,
Bijna vier jaar geleden (destijds 31 jaar oud) kwam ik er via het bevolkingsonderzoek achter dat ik het HPV virus heb. Sindsdien variëren de Pap/CIN uitslagen (zie onder). Tot een lisexcisie heeft het gelukkig nog niet hoeven komen.
- Pap 2 CIN1
- Pap 3a2 CIN2
- Pap 1
- Pap 3a1 CIN2 Hoog risico HPV aanwezig
- Pap 1 – Type hoog risico HPV: P1 (HPV 33/58).
Sinds zes jaar (dus al voor het bevolkingsonderzoek waaruit bleek dat ik HPV had) heb ik dezelfde partner (man). Het is ons onduidelijk of ik het virus al had, of dat ik het virus van hem heb gekregen.
Sinds HPV bij mij is geconstateerd, word ik goed in de gaten gehouden. Voor mijn partner geldt dat niet. Wij maken ons uiteraard ook zorgen over wat deze situatie voor hem betekent.
1) Hoe kunnen we er achter komen of zijn lichaam het virus (omdat ik aanneem dat hij het óf al had óf er de afgelopen jaren toch minimaal een keer mee besmet moet zijn geraakt doordat ik het heb) opruimt?
2) Stel dat zijn lichaam het wel opruimt, besmet ik hem dan niet steeds opnieuw?
3) Stel dat zijn lichaam het niet opruimt, in hoeverre kunnen mijn ‘uitslagen’ dan het gevolg zijn van her-besmetting door hem?
Ik heb begrepen dat een vaccin ook kan helpen bij volwassenen die het virus al bij zich dragen. Ik heb dit voorgelegd aan mijn huisarts. Die gaf aan (vanwege gebrek aan kennis) dat ik het met mijn gynaecoloog moest bespreken en hij op advies van de gynaecoloog het vaccin kon zetten.
Mijn gynaecoloog geeft aan dat er in haar optiek nog erg weinig bekend is over de mate waarin het vaccin effectief is voor mensen die reeds besmet zijn met HPV en raad het, in combinatie met de kosten die eraan verbonden zijn, om die reden niet aan. Ik zou graag iedere kans, ook al is die klein en zijn er kosten aan verbonden, grijpen om het virus onder controle te krijgen / er vanaf te geraken.
4) Hoe kijkt u aan tegen vaccinatie van vrouwen van wie duidelijk is dat zij het virus al een aantal jaar hebben (zoals ik)?
5) Hoe kijkt u aan tegen vaccinatie van mannen van wie niet duidelijk is of zij het virus hebben, maar wel een partner hebben van wie duidelijk is dat zij het virus dragen (zoals mijn partner)?
6) Hoe kan/kunnen ik/wij gevaccineerd worden als mijn gyneacoloog het niet aanraadt?
Bij voorbaat dank voor uw reactie op de (vele) vragen.
Met vriendelijke groet,
Antwoord
Beste Anoniem,
Vervelend dat je lichaam het HPV virus nog niet heeft kunnen opruimen. Een poging tot het beantwoorden van je vragen.
1) Hoe kunnen we er achter komen of zijn lichaam het virus (omdat ik aanneem dat hij het óf al had óf er de afgelopen jaren toch minimaal een keer mee besmet moet zijn geraakt doordat ik het heb) opruimt? --> daar kom je niet echt achter
2) Stel dat zijn lichaam het wel opruimt, besmet ik hem dan niet steeds opnieuw?--> ja dat kan, je kan overwegen om eens een jaar met condooms te vrijen, er zijn studies die laten zien dat de kans dat je het virus opruimt dan iets groter is, maar het is niet zeker. het idee is dat je dan beide het virus opruimt en elkaar niet steeds opnieuw infecteert, net op het moment dat de ander het misschien opgeruimd had.
3) Stel dat zijn lichaam het niet opruimt, in hoeverre kunnen mijn ‘uitslagen’ dan het gevolg zijn van her-besmetting door hem? --> kom je niet achter
4) Hoe kijkt u aan tegen vaccinatie van vrouwen van wie duidelijk is dat zij het virus al een aantal jaar hebben (zoals ik)?
voor meer informatie hierover kun je op deze site kijken: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/hpv-vaccinatie
er wordt veel onderzoek naar gedaan, mn bij vrouwen na een behandeling (lisexcisie) vanwege CIN3, het idee is dat het kort na behandeling wel effect heeft omdat de hoeveelheid virus dan zo laag mogelijk is. voor vrouwen zoals jij zijn er ook wel onderzoeken gedaan die wel enig effect laten zien, maar het is geen keihard bewijs, dus daarom wordt het ook niet vergoed door de verzekering.
als je voor vaccinatie kiest zou ik wel het type kiezen dat beschermt tegen hpv 33 en 58 (omdat jij die bij je draagt als ik je uitslagen zo zie)
5) Hoe kijkt u aan tegen vaccinatie van mannen van wie niet duidelijk is of zij het virus hebben, maar wel een partner hebben van wie duidelijk is dat zij het virus dragen (zoals mijn partner)? --> zie boven
6) Hoe kan/kunnen ik/wij gevaccineerd worden als mijn gyneacoloog het niet aanraadt?
--> vragen of je huisarts het wil doen? of een tweede mening vragen van een andere gynaecoloog?
1 laatste vraag van mij kant: rook je? direct stoppen!, dan is het makkelijker om het virus op te ruimen voor je lichaam, en stoppen met roken is voor je algemene gezondheid ook veel beter.
Veel succes,
TEAM GYNAECOLOGIE
Beste team gynaecologie.
Heel erg bedankt voor uw antwoorden
Ik heb nog een paar aanvullende vragen:
1. Hoe komt het dat bij vrouwen wel bepaald kan worden of zij HPV bij zich dragen en bij mannen niet?
2. Klopt het dat de typen hpv die ik bij mij draag (33 en 58) geen genitale wratten kunnen veroorzaken bij mijn partner omdat genitale wratten worden veroorzaakt door andere hpv-typen?
3. U vroeg of ik rookte. Ik ben 5 jaar geleden, een half jaar voor HPV voor het eerst werd geconstateerd, gestopt met roken. Zou ik daar nu nog het effect van kunnen ondervinden in de zin dat mijn lichaam het virus alsnog helemaal opruimt, of had dat effect dan al moeten blijken?
Ik zie uw antwoorden graag tegemoet. Wederom bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet.
Beste Anoniem,
1. Hoe komt het dat bij vrouwen wel bepaald kan worden of zij HPV bij zich dragen en bij mannen niet? - - > Op zich kan dat wel (met dezelfde stokjes als bij vrouwen), het gebeurt alleen niet.
2. Klopt het dat de typen hpv die ik bij mij draag (33 en 58) geen genitale wratten kunnen veroorzaken bij mijn partner omdat genitale wratten worden veroorzaakt door andere hpv-typen? - - > Klopt, genitale wratten worden meestal veroorzaakt door HPV type 6 of 11.
3. U vroeg of ik rookte. Ik ben 5 jaar geleden, een half jaar voor HPV voor het eerst werd geconstateerd, gestopt met roken. Zou ik daar nu nog het effect van kunnen ondervinden in de zin dat mijn lichaam het virus alsnog helemaal opruimt, of had dat effect dan al moeten blijken? .- - > Dat weten we niet goed: er zijn meer chronische HPV infecties bij vrouwen die roken, maar ook nog bij vrouwen die ooit gerookt hebben. Wanneer het negatieve effect van roken op HPV echt voorbij is is onbekend.
Met vriendelijke groet,
TEAM GYNAECOLOGIE