Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Follow up na LLETZ, AIS

3 februari 2025 om 09.38
194 x gelezen

Beste Cor,

Sinds ik zelf te maken heb met afwijkende cellen, heb ik veel hier op de website gelezen. Bedankt dat dit mogelijk is.

Ik heb een vraag over de follow up na mijn lisexcisie. Tijdens mijn colposcopie heeft de gynaecoloog 2 biopten van de achterlip afgenomen. Hieruit bleek CIN 3 en AIS. Vervolgens is er een diepe LLETZ uitgevoerd, van de voorlip, achterlip en endocervix. De uitslag hiervan was CIN 3 op de achterlip, CIN 3 en uitbreiding klierbuizen op de voorlip en CIN 3 en AIS in de endocervix. Verdere informatie is niet beschikbaar.

Nu laat mijn gynaecoloog me over 4 maanden terug komen voor een controle uitstrijkje. Is dit de juiste benadering? Gezien ik hier op de pagina veel gelezen heb dat er na constatering van AIS vaak een conisatie geadviseerd wordt.

Graag hoor ik van u!

Vriendelijke groet,

Anouk

Antwoord

Beste Anouk,

Moeilijk om de overwegingen van je gynaecoloog aan de hand van jouw verhaal te achterhalen natuurlijk. Want ondanks dat er vaak een conisatie wordt gedaan bij AIS kan een lisexcisie ook een goede behandeling zijn.

Het voordeel van een conisatie is dat de snijranden goed te beoordelen zijn en dat is bij AIS belangrijker dan bij CIN omdat je bij AIS geen ‘zicht hebt’ op de afwijking en dus minder zeker bent dat je in elk geval het meest afwijkende deel hebt verwijderd. Maar als de AIS bij ‘midden in de lis zit’ of als het deel AIS maar heel klein is dan kan ik me voorstellen dat je de lis als adequate behandeling beschouwt. Vooral ook al er maar weinig baarmoedermond over is na de lis en je eventueel nog kinderen zou willen.

Als ik jou was zou ik geloof ik gewoon aan je gynaecoloog vragen ‘of er geen conisatie hoeft want dat wordt toch meestal geadviseerd bij AIS?’. Dan hoor je de overwegingen en kun je kijken of je erin mee kunt gaan.

Helpt dit je?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 08/02/2025 - 13:42
11 februari 2025 om 10.48

Goedemorgen Cor,

Hartelijk dank voor uw tijd en reactie. Het lijkt me dan inderdaad verstandig om contact op te nemen met mijn gynaecoloog en haar overwegingen te vernemen.

Uiteraard ben ik op dit moment blij dat er geen (onnodige) conisatie verricht is. Toch heeft de gynaecoloog al gezegd dat als ik nog eens zo'n uitslag ontvang, de volgende stap wel een conisatie zal zijn. 
Nu ik een vrij ongecompliceerde lisexcisie heb gehad, zou ik dit voor een eventuele toekomstige behandeling prefereren boven een conisatie. 

Ondanks dat ik begrijp dat iedere baarmoederhals verschillend is, ben ik benieuwd of er uws inziens nog voldoende ruimte is om nog een lis uit te kunnen voeren? 
Zodat ik weet wat ik met mijn gynaecoloog kan bespreken, mocht er opnieuw sprake zijn van een benodigde behandeling. 

Tijdens de lis is het volgende weggehaald;

Achterlip: 1,8 x 0,9 x 0,5 cm
Voorlip: 1,5 x 0,8 x 0,3 cm en 1,4 x 0,7 x 0,3 cm
Endocervix: 1,5 x 1,3 x 1 cm

Mijn man en ik (35) hebben geen kinderwens. Waardoor er wellicht wat minder voorzichtig kan worden omgegaan met het oppervlakte van het weefsel wat nodig is om de afwijking te verwijderen.  

Heeft u tevens een idee hoe groot de kans is dat deze eerste behandeling geheel afdoende zou zijn, zowel voor CIN3 als voor AIS?

Ik hoop dat u me wederom van een antwoord kunt voorzien. 

Vriendelijke groet,
Anouk

Laatst bewerkt: 11/02/2025 - 13:02

Beste Anouk,

Of een lis nog een keer mogelijk is hangt niet zozeer af van hoeveel er al is weggehaald maar vooral van hoeveel er nog over is. En zoals je zelf al zegt: elke baarmoedermond verschilt. Sommige zijn 2 cm breed en 3 cm lang en andere zijn 4 cm breed en 6 cm lang....

De kans dat een lis succesvol is bij CIN III is ongeveer 80% zou ik zeggen. Goed om te bedenken dat het dan gaat om de uitslag van het 1e uitstrijkje na de lis, dat er in dat uitstrijkje PAP 1 wordt gezien. Het gaat dan niet om de behandeling van HPV en eventuele nieuwe CIN III. Voor AIS weet ik dat niet moet ik bekennen maar in elk geval iets lager.  

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 15/02/2025 - 13:23
16 februari 2025 om 09.27

Beste Cor,

Graag wil ik u vriendelijk bedanken dat u nog eens de tijd heeft genomen om mijn vragen te beantwoorden. Dit heeft mij zeker wat duidelijkheid gegeven.

Nu heb ik nog een resterende vraag; in welke mate groeit het weefsel terug na een lis?

Vriendelijke groet,

Anouk

Laatst bewerkt: 16/02/2025 - 09:27

Beste Anouk,

Na een lis geneest de wond, maar het weefsel groeit niet meer terug. Je kunt eigenlijk altijd wel zien aan een genezen baarmoedermond dat 'er een stukje weg is'.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 17/02/2025 - 21:16