Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Extra biopt nodig na conisatie AIS
Beste,
Uit mijn uitstrijkje bleek PAP3a, en na een biopt kwam er AIS uit. Als gevolg hiervan kreeg ik een conisatie. Uit de uitslag van de conisatie bleek dat de snijranden niet schoon waren en de AIS cellen zeer uitgebreid aanwezig waren. Nu stelt de arts voor de zekerheid nog een biopt voor. Ik heb heel veel nabloedingen gehad en ben weer opnieuw gehecht dus zit niet te wachten op nog een biopt.
Hoe groot is de kans dat hier nog kankercellen gevonden worden? En zo ja, wat voor gevolg heeft dit voor de behandeling? Ik weet al dat mijn baarmoeder verwijderd moet worden.
Ik hoopte op een duidelijke uitslag maar nu heb ik die nog niet echt voor mijn gevoel.
Ik hoor het graag.
Antwoord
Beste SVp123,
Tjsa, ingewikkeld dilemma. Als je al weet dat de baarmoeder verwijderd wordt kun je je inderdaad afvragen of een biopt nog nodig is. Het idee achter dat biopt is om uit te sluiten dat er toch kanker is. En als die kanker dan dieper dan 10 mm of groter dan 20 mm is dan is een gewone baarmoederverwijdering niet de juiste behandeling. De vraag is hoe groot de kans daarop is, dat kan ik niet goed inschatten natuurlijk. Misschien goed om expliciet aan je behandelaar te vragen hoe groot hij/zij denkt dat die kans is.
En hoe zat t precies met die nabloedingen? Was dat na de lis of ook na de biopten? En misschien kun je je behandelaar vragen extra dingen te doen om die nabloedingen te voorkomen? bijv extra dichtbranden of voor de zekerheid een stollinggspons/gaas achter laten.
Hoop dat dit je een beetje helpt,
Cor de Kroon
Beste,
Het is nu 2 weken geleden dat ik opnieuw ben gehecht n.a.v. de conisatie die eerder plaatsvond. Ik heb de afgelopen 2 weken nauwelijks bloedingen gehad, alleen heel lichtroze waterig bloed.
Sinds gisteren verlies ik ineens weer behoorlijk wat bloed. Over een paar dagen zou mijn menstruatie ook weer starten dus dat kan het zijn. Maar wellicht heb ik wederom een nabloeding? Door mijn vorige ervaring, 2x opnieuw gehecht worden, ben ik nogal angstig geworden.
Ik slik nu tranexaminezuur om de stolling te bevorderen. Ik verlies nog steeds bloed maar iets minder.
Is het te verklaren dat na 2 weken er ineens eer een bloeding optreedt? Tijdens de laatste ingreep hebben ze er alles aangedaan om het te voorkomen. Hechtingen zijn opnieuw gezet, er is een stollingsgaas geplaatst etc.
Het ziekenhuis adviseert het nog even aan te kijken. Ik ben ondertussen enorm gespannen omdat ik mogelijk weer onder narcose moet, voor de 4e keer dan..
Dank alvast voor het meedenken.
PS: N.a.v. mijn eerdere bericht; ik krijg trouwens geen biopt maar er wordt over een paar weken nog een MRI scan gemaakt om na te gaan of er tumoren zitten. Eerst moet mijn weefsel weer wat tot rust komen voordat die MRI kan plaatsvinden.
Beste SPv123,
Gek genoeg komt het best vaak voor dat er 2 week na een operatie van de baarmoedermond alsnog een nabloeding optreedt. Dat heeft te maken met de ' secundaire wondgenezing': nadat er eerst een korstje is gekomen moet dat korstje nu door het lichaam worden opgezet in een nieuwe buitenste baarmoedermondcellen. Soms gaat het dan toch nog weer opnieuw bloeden.
Een MRI is natuurlijk ook een goede manier om erachter te komen of er nog een rest / of er nog tumoren zijn.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon