Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Eierstokkanker fase 3 of 4??
Beste dr. Kroon,
Bij mijn echtgenoot Anneke is Eierstokkanker vastgesteld voor twee weken terug.
eierstokkanker met uitzaaiingen naar het buikvocht en twee kleine plekjes op een longkwab volgens de ct.
over de plekjes op de longkwab gaat mijn vraag.
mijn vrouw is onderzocht in Isala in Zwolle en in het MDO is het team er niet uitgekomen of de plekjes nu metastases zijn van de Eierstokkanker of onschuldige plekjes.
Aan Ons is nu het voorstel gedaan om te gaan behandelen met chemo 3 keer en na de tweede chemo opnieuw een ct scan te maken.
Als in deze ct scan geen plekje meer op de longen zijn is de conclusie dat de plekjes metastases van de Eierstokkanker waren en wordt mijn vrouw ingedeeld in fase 4 en wordt geen Hipec spoeling gedaan na de operatie.
Als in deze ct scan blijkt dat de vlekjes er nog wel zitten dan is de conclusie geen metastases van de Eierstokkanker en dan wordt mijn vrouw ingedeeld in fase 3 en krijgt ze een operatie (debulking) met HIPEC spoeling.
Stel dat de minuscule plekjes enkel vochtblaasjes of iets anders onschuldigs zijn en wel verdwijnen door de chemo dan wordt mijn vrouw ingedeeld in fase 4 en komt dan niet in aanmerking voor de HIPEC behandeling en mist daarmee een extra kans op herstel.
Kunt u mij adviseren wat ik nu moet doen ?.
Antwoord
Beste Dries Kasper,
Het dilemma dat je beschrijft is heel herkenbaar. Tot we wisten dat HIPEC voor vrouwen met stadium III van voordeel was trokken we ons niet zoveel aan van dat soort plekjes: de behandeling verschilde niet en dan zou de tijd t wel leren. Maar omdat HIPEC niet wordt gebruikt bij stadium 4 doet t er opeens wel toe.
De manier om daarmee om te gaan is denk ik de juiste en zoals t, als een biopt niet mogelijk is, de manier die overal wordt toegepast. Door de respons op de chemotherapie af te wachten komt er extra informatie of het biologisch gedrag van die plekjes. Door die kennis mee te nemen wordt de kans op misclassificatie kleiner.
Tot slot: soms vragen patienten in dezelfde situatie mij waarom ‘u niet gewoon HIPEC doet en die plekjes buiten beschouwing laat’. Dat klinkt logisch maar HIPEC is een heftige behandeling met de nodige risico’s en bijwerkingen. Dat weegt bij vrouwen die er baat van hebben tegen die voordelen op. Maar HIPEC toepassen bij vrouwen die er geen (bewezen) baat van hebben hebben wel al die bijwerkingen en complicaties. Dan wegen voordelen niet meer op tegen de nadelen.
Kunt u hiermee uit de voeten?
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon