Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Cin3 uitslag en behandeling

26 juli 2021 om 22.45
7827 x gelezen

Beste Cor, 

Wat ontzettend fijn dat hier gelegenheid is om vragen te stellen. 

Ik kreeg afgelopen week nav colposcopie met 3 biopten een uitslag CIN3, ernstige dysplasie. Uitbreiding in endocervicale klierbuizen; ja. cilinderepitheel geen afwijking. 
ivm vakantie en volle planning op die afdeling kan ik over 4 weken terecht voor een lisexcisie. Ik maak me, moeder van 2 jonge kindjes, erg veel zorgen en zou het liefst morgen geholpen worden. 

Mijn vraag is of 4 weken wachten grotere risico’s op toename van afwijkende cellen en verergering van situatie tot gevolg kan hebben. Ik weet niet hoe snel zo’n lichamelijk proces kan verlopen. 

vraag 2; er word gekozen voor een lisexcisie en ik vraag me af of dat voldoende zal zijn. Tijdens de colposcopie bleek dat fel witte verkleuring in de baarmoedermond verdween, dus hoe goed kan dan in beeld zijn gebracht hoe ver dit zich naar binnen bevind en of daar niet meer aanwezig is. Zou een conisatie dan niet verstandig zijn? Het klinkt erg wantrouwend denk ik, maar het zijn vragen die me niet loslaten en die ik niet beantwoord kreeg toen ik ernaar vroeg. 

Tot slot zie ik dat de uitslag deels hpv 16 positief en deels hpv 16 negatief is. Kan dat? vermoedelijk is er sprake van nog een hpv type wat verder niet geduid kon worden. 

cervix slijmvlies is chronisch ontstoken. Wat betekent dat? 

Ik kijk uit naar je reactie. 

gem217

Antwoord

Beste Gem271,

Snap dat 4 weken als 'eindeloos' voelt maar het maakt echt niet uit: de CIN zit er al maanden (jaren!), is begonnen als CIN I en heeft zich ontwikkeld tot CIN III. Het maakt echt niet uit die 4 weken. Vooral als straks de uitslag van de lisexcisie tegen valt (soms wordt er in een lisexcisie vanwege CIN III toch nog beginnende kanker gevonden) denk je natuurlijk 'was ik maar eerder behandeld' . Maar zelfs dan maakt het niet uit omdat beginnende kanker en CIN III, en de gevolgen daarvan, nauwelijks verschillen. En als er meer is dan beginnende kanker dan was dat er ook al bij de colposcopie en is het toen gemist. Kortom: ik snap dat t als een eeuwigheid voelt, maar vanuit medisch oogpunt maken die 4 weken helemaal niks uit.

Wat betreft de lisexcisie: denk dat een lisexcisie de goede stap is omdat een lisexcisie veel makkelijker is en sneller is: voor een conisatie had je waarschijnlijk nog langer moeten wachten. Maar veel belangrijker: een lisexcisie heeft veel minder complicaties en bovendien minder lange termijn gevolgen. En mocht de uitslag van de lisexcisie tegenvallen dat kan een conisatie altijd nog en een conisatie na een lisexcisie heeft dezelfde gevolgen als meteen een conisatie. Er zijn, kortom, eigenlijk geen nadelen aan een lis. Behalve dan dat je als er nog een conisatie moet je 2 ingrepen, met alle stress spanning en wachttijd, moet in plaats van 1. Maar het is zo zelden dat een lisexcisie in jouw situatie onvoldoende is, dat dat nadeel niet opweegt tegen de nadelen van meteen een conisatie doen. 

Snap je opmerking van dat je afwijking deels HPV16 positief en deels HPV16 negatief is. Volgens mij wordt er nooit op meerdere plekken in de afwijking getest op HPV. Of bedoel je 'p16' ? Dat is wat anders dan HPV16, p16 is een eiwit dat bij hooggradige CIN en baarmoederhalskanker tot 'overexpressie' kan komen. Het p16 eiwit is met een speciale techniek aan te kleuren en kan inderdaad in delen van een afwijking tot overexpressie komen en in andere delen van de afwijking niet. Maar het is dus niet hetzelfde als HPV16: p16 overexpressie kan worden veroorzaakt door alle typen hoog risico HPV.

Tot slot de chronische ontsteking: dat komt ongetwijfeld door de chronische HPV infectie die heeft geleid tot de CIN III.

Hoop dat ik je wat gerust heb kunnen stellen en dat de lisexcisie afdoende behandeling is.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cor,

Zeer bedankt voor je reactie. Het helpt mij zeker om mijn vragen beantwoord te krijgen. 

Het gaat inderdaad om P16 ipv Hpv16. 

Ik wacht de lisexcisie af en hoop  dat dat voldoende zal zijn voor een meer geruststellende uitkomst. 
 

Groet, Gem217

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46